Ali konji lahko govorijo?

Ali konji govorijo? Seveda, ves čas. Med seboj se znajo vse zmeniti v trenutku, pri komunikaciji z ljudmi pa so pogosto manj uspešni, predvsem zato, ker jih ljudje slabše razumemo. No, tiste osnovne znake, na primer »lačen sem«, »siten sem«, to že razumemo, manjših podrobnosti pa ne moremo razumeti, razen če konja zares dobro poznamo.

 

Pred kratkim pa so znanstveniki našli nov način komunikacije s konji, s katerim lahko konji »svojim ljudem« na primer povedo, da jim je vroče ali pa da jih zebe.

V poskusu je sodelovalo 23 konj, ki so se s svojimi oskrbniki naučili odlično komunicirati v borih dveh tednih.

 

V tem primeru pogovora med konji in njihovimi oskrbniki seveda ne gre za globoke filozofske razprave o smislu življenja, temveč za precej bolj preproste stvari, kot so »vroče mi je« in »zebe me«.

Zanstveniki so namreč želeli preveriti, ali jim bodo konji znali sporočiti, naj jim nadenejo deko oziroma jo odstranijo. Za konje so izdelali posebne, zelo enostavne tablice. Na prvo tablico so narisali ležečo črto, druga tablica je bila povsem prazna, na tretji tablici pa je bila narisana pokončna črta.

konji govorijo

Kako konji govorijo s tablicami v tem primeru?

Pokončna črta je pomenila »odstrani deko z mene, vroče mi je«.

Prazna tablica je pomenila »v redu sem, ne zebe me in ni mi vroče«.

Ležeča črta je pomenila »daj mi deko, zebe me«.

 

No, da bi konjem nekoliko olajšali delo, so raziskovalci konje odpeljali ali v zelo vroče ali pa zelo hladno okolje. V vročem okolju so konju nadeli deko in čakali, kaj jim bo sporočil. Ni minilo dolgo, ko so konji začeli iskati način, da bi svojim oskrbnikom sporočili, da jim je vroče.

 

Če so za komunikacijo uporabili tablice s črtami in ljudem sporočili, da jim je vroče, so jih raziskovalci nagradili s korenčkom in jim sneli deko.

konji govorijoEnako so ravnali tudi, ko jim je konj sporočil, da ga zebe. V tem primeru so mu brž nadeli deko in ga spet nagradili s korenčkom.

Če so se konji »zmotili«, se dotaknili napačne črte in na ta način zahtevali, da jim oskrbniki snamejo deko, čeprav je sploh niso imeli, niso dobili nagrade.

 

Vsakič, ko je konj sporočil, kako se počuti, so znanstveniki tudi preverili, ali konjevo sporočilo drži. Če jim je konj na primer sporočil, da mu je vroče in želi, da mu snamejo deko, so raziskovalci ugotovili, da so bili konji pod deko resnično preznojeni, kar je kazalo, da jim je tudi resnično vroče.

 

Konji so na ta način kmalu ugotovili, da jih ljudje razumejo in jim ustrežejo. Z zgolj 10-15 minutnimi vajami vsak dan, so se konji v 14 dneh naučili izbrati pravo tablico in kmalu so oskrbnikom hitro in pravilno sporočali, kako se počutijo. Seveda so bili za pravilno komunikacijo vsakič lepo nagrajeni.

 

Konji so šli celo korak dlje. Ko so ugotovili, da jih ljudje razumejo in ravnajo temu ustrezno, so se dobesedno navdušili nad novo odkrito komunikacijo z ljudmi. Kmalu so namreč brez nagrade in posebne spodbude sami od sebe sporočali svoje počutje in iskali pozornost svojih oskrbnikov.

Namesto zaključka

Dejstvo je, da konji veliko komunicirajo in nam povedo vse. Le ljudje se jih moramo naučiti čim bolje razumeti. Naša naloga ni, da od konjev zahtevamo, da se naučijo našega jezika. Mi, ljudje, se moramo prilagoditi konjem in se naučiti njihovega jezika. In kot kaže, je zgornji poskus dober začetek v to smer.

 

Povzeto po I fucking love science 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

five × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.