porazdelitev teže

Biomehanika konja in porazdelitev njegove telesne teže

 

Naravna porazdelitev teže pri konju 

 

Ko govorimo o porazdelitvi konjeve teže, opazujemo, kako se konjeva telesna teža (v nadaljevanju TT)  porazdeli na njegove štiri noge in kaj se dogaja s težiščem njegovega telesa. Porazdelitev je lahko enakomerna ali ne. Težišče se, še posebno v gibanju konja, neprestano premika.

 

Zanimivost: Biomehanika je veda, ki se ukvarja z opazovanjem in proučevanjem konja (kot drugih živih bitij) v gibanju. 

 

 

Večji del svojega življenja konj nosi približno 60 % svoje teže na prednjih nogah in okrog 40 % teže na zadnjih. To je zanj naravno, saj mu omogoča manjšo porabo energije pri premikanju naprej (npr. med pašo, selitvijo črede, počivanjem). Z več teže na prednjem koncu se  konj z zadnjimi nogami tudi lažje brani pred sovražnikom.

 

porazdelitev teže

Foto: V prostem gibanju med pašo konj nosi večji del svoje TT na prednjih nogah.

 

Konj je sposoben razporeditev teže po potrebi spremeniti, tako da prenese svojo težo na zadnji del, lahko pa tudi na eno ali drugo prednjo ali zadnjo nogo. Ta prerazporeditev se zgodi le za kratek trenutek, ko se konj igra, preskoči oviro, ko se žrebec bojuje ali postavlja pred kobilo, ko se prestraši in z mesta skoči v poln galop, itd..

 

Zakaj trenerji in jahači želimo, da bi konj prenesel več svoje teže na zadnji del?

 

Konjevi prednji nogi sta v primerjavi z zadnjima dvema manj robustni in imata precej manjšo sposobnost amortizacije. Jahačeva teža zaradi pozicije jahača takoj za vihrom, še dodatno obremeni prednji nogi.

 

Konj lahko zaradi neenakomerno porazdeljene teže in dodatne teže, ki jo mora nositi daljše časovno obdobje, bolj obremenjuje določeno nogo ali del telesa. Tam pride do poškodbe ali celo kroničnih obolenj kot so poškodbe tetiv, zakopitnica, problemi s sklepi, itd..

 

porazdelitev teže

Foto: Zadnji konjevi nogi sta močnejši in robustnejši od prednjih dveh.

 

 

Če želimo konja ohraniti zdravega in sposobnega, da nas z lahkoto ter veseljem nosi do visoke starosti, mu moramo pomagati, da zadnji nogi prevzemata več teže. To dosežemo s pravilnim in postopnim treningom.

 

porazdelitev teže

Foto: Barvane pike prikazujejo pomikanje konjevega težišča proti zadnjem delu. Rdeča pika kaže, kje se nahaja konjevo težišče med pašo, siva pa, ko je konj v levadi.

 

Prenos teže na zadnji del

 

Pomembno: Pomikanje konjevega težišča proti zadnjemu delu imenujemo v konjeniškem žargonu »zbiranje« oz. večja »zbranost« konja.

 

prenos teže

Foto: prenos teže na zadnji del z vajo »school halt« pod jahačem (foto: Greetje Hakvoorth, Horse&Human Academy, Nizozemska)

 

prenos teže

Foto: Prenos teže na zadnji del z vajo »piaffe« pod jahačem (foto: Greetje Hakvoorth, Horse&Human Academy, Nizozemska)

 

Konj je sprva prenosa teže oziroma večje zbranosti sposoben le za zelo kratek trenutek, saj to od njega zahteva veliko napora, razumevanja dejstev jahača in koncentracije. Če želimo, da konj težo prenese pravilno, mora sprostiti vrat ter hrbet (celotno zgornjo linijo – ang. topline), uporabiti trebušne mišice in enakomerno pokrčiti sklepe zadnjih nog, pri tem pa se še vedno gibati naprej. Težko delo, kajne?!

 

Konju ne moremo na silo pomakniti težišča proti zadnjemu delu, tako da vlečemo z vajetmi nazaj in ga hkrati potiskamo z nogami (listi) naprej. To pripelje le do kompenzacijskih vzorcev in poškodb. Konja lahko tega prenosa učimo le postopno in počasi (govorimo o letih!).

 

Ali ste vedeli, da je najvišja stopnja konjeve zbranosti levada? Takrat konj zadrži 100 % svoje teže le na zadnjih nogah. Naši lipicanci so pravi mojstri za to vajo šole nad zemljo in jo z lahkoto izvajajo. Konj v levadi ima pokrčeni zadnji nogi, močne in napete mišice svojega centra, zato lahko zniža zadnji del, zaradi tega je sposoben počasi in kontrolirano dvigniti svoj prednji del v zrak.

 

Zanimivost: Najvišja stopnja zbranosti konja v kasu je piaffe, to je kas skoraj na mestu. Najvišja stopnja zbranosti v galopu je pirueta v galopu. S temi vajami konja krepimo in ravnamo njegovo naravno asimetrijo. 

 

Nasvet: Če želiš postati dober jahač ali trener konj, podrobno spoznaj biomehaniko, anatomijo in etologijo konj.

 

 

Alja Kisilak
Pridruži se

One thought on “Biomehanika konja in porazdelitev njegove telesne teže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

9 − 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.