Naravni odganjalec muh in mrčesa za konje

Zelišča, ki pomagajo pri odganjanju muh in drugih insektov s konj

Poletje poleg dolgih dni in toplih večerov s seboj prinese tudi trume nadležnih insektov. Muhe, komarji, obadi in njihovo sorodstvo so lahko zelo nadležni za nas in naše živali. Poleg tega prenašajo še celo morje bolj ali manj nevarnih okužb. Ena od možnih rešitev so zelišča, ki jih odganjajo s svojim vonjem.

4 zelišča, ki delujejo kot naravni odganjalec muh in mrčesa s konj

 

Bazilika (Basilicum ocimum)

Priljubljena je po vsem svetu, predvsem kot začimba in dodatek k jedem s paradižnikom. Ima močan vonj, ki odganja muhe in komarje, zato so jo tradicionalno sadili na okenske police in vrtičke ob hiši. Najmočnejši vonj ima sveža bazilika, saj je precej zahtevna rastlina za sušenje in med nepravilnim spravilom izgubi večino vonja. Proti insektom lahko najenostavneje uporabiš poparek sveže bazilike ali pa razredčeno eterično olje.

Sivka (Lavandula angustifolia)

naravni odganjalec muh in mrčesa
Sivka

Vsem dobro poznana rastlina, predvsem zaradi značilnega pomirjujočega vonja. Proti insektom lahko uporabiš svežo ali suho, oz. njeno eterično olje. Dobro odganja komarje in molje ter bolhe. Iz sveže lahko proti insektom pripraviš poparek, suho pa namočiš za 3 tedne na hladno stiskano olivno ali sončnično olje.

Navadni vratič (Tanacetum vulgare)

Prosto rastoča rastlina, ki lahko hitro postane invazivna in se prične nekontrolirano širiti. Njeno eterično olje uspešno odganja komarje, klope in muhe ter tudi škodljivce, ki se naselijo na kulturnih rastlinah. Zaradi teh insekticidnih lastnosti so vratič v preteklosti pogosto sadili v bližini vrtov, med krompir (odganja koloradskega hrošča), med nasade breskev,…

Ker vsebuje nekoliko tujona, lahko njegova večletna, konstantna uporaba povzroči motnje centralnega živčnega sistema, primeren pa ni za nosečnice ali breje živali. Pri nanosu na kožo moramo upoštevati, da v telo pride nekje 50% nanešenih sestavin, repelente pa uporabljamo nekje dobrega pol leta, tako da je možnost predoziranja izredno majhna. Nabiramo rumene glavice vratiča in iz suhih ali svežih pripravimo poparek, ki ga uporabimo proti insektom.

Poprova meta (Mentha x piperita)

naravni odganjalec muhZelišče, ki se ga na svetovni ravni prideluje ogromno, saj se v njenem eteričnem olju nahaja mentol – komponenta, ki je v skoraj vsaki zobni pasti, žvečilnih gumijih, pijačah,… V Sloveniji uspevo preko 200 različnih sort met. Prava poprova meta je križanec med vodno in klasasto meto in je hibrid, kar pomeni, da je ne moremo razmnoževati direktno s semenom.

Običajno jo razmnožujemo s potaknjenci, če pa se cvetovi oplodijo in zasejejo, ima naslednja generacija manj izrazit okus po mentolu. Proti insektom jo sadimo v bližino oken in teras, pripravimo pa lahko poparek iz sušene poprove mete.

 

Recept za naravni odganjalec muh in mrčesa za konja (pa tudi za ljudi, pse in druge živali)

Potrebuješ:

1 pest sveže bazilike

1 pest suhega vratiča

1 pest suhe poprove mete

1ml eteričnega olja sivke

1l posodo z razpršilko

5g naribanega naravnega mila

5ml 96% etanola

Priprava: zavri 1l vode in jo prelij čez baziliko, poprovo meto in vratič. Pusti pol ure in vmes pomešaj, da se učinkovine izločijo, nato pa precedi v posodo z razpršilko in dodaj eterično olje sivke ter naribano milo in etanol. Vse skupaj dobro premešaj in pripravljeno je za uporabo.

S pršilom lahko konja poškropiš večkrat dnevno, pazi da ne pride v stik z očmi ali sluznico. Ker se konji lahko močno znojijo, se pršilo hitreje izpere iz dlake, zato je potreben ponoven nanos. Takšno pršilo je obstojno teden do 14 dni.  Fino je, če je shranjeno na hladnem, nikakor pa ne na svetlem in sončnem prostoru. Če se da, si vsakih nekaj dni pripravimo svežega, lahko tudi v manjših količinah.

Sprej za muhe in mrčes je uporaben tudi za psa, pred jahanjem ali druženjem s konji pa lahko brez skrbi poškropiš tudi sebe 🙂

V mešanico lahko dodaš tudi pelin (Artemisia absinthium), namesto vratiča ali pa poleg drugih zelišč (če ga dodamo poleg vratiča, dodamo ¼ od količine vratiča), limonsko travo (Cymbopogon citratus), meliso (Melissa off.) ali roženkravt (Pelargonium radens. Razen pelina, vsa našteta zelišča dodajamo v mešanico v istem razmerju, torej cca. 3 pesti zelišč na liter vode, če imamo več zelišč, proporcionalno zmanjšamo količino vsakega posebej.

Poleg priprave pršila, bo tudi zasaditev teh zelišč okrog hleva ali izpusta zmanjšala zadrževanje insektov v okolici konj.

Naravno milo in skoraj vsa zelišča za pripravo naravnega repelenta dobiš tukaj 🙂

Lepo poletje in čim manj muh vam želim 🙂
Katarina Kovačič, Zelišča Cvetka
Katarina Kovačič je univ. dipl. biotehnologija in strokovnjakinja za zelišča

 

 

Pridruži se

2 thoughts on “Naravni odganjalec muh in mrčesa za konje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 − eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.