Poni je konj v manjši izvedbi  

Dejstvo je, da so poni konji luškani. Ljudjem so všeč, ker so majhni, majčkeno zavaljeni, nekateri so majhni nagajivčki, nekateri pa znajo biti resnično »žleht«. Večina ponijev zna biti res »kul«, nekateri pa so res precej nesramni in nevzgojeni. Ampak take smo jih naredili mi, ljudje.

Kajti poniji so v resnici čisto pravi konji, le v manjši izvedbi. Tako kot čivava ne ve, da je majhna, tako tudi poniji ne vedo, da so majhni. Po miselnosti in vedenju so to čisto pravi konji.

Vsi poni konji sploh niso majhni

poni fjord
Fjordski poni

Ko omeniš ponija, si večina ljudi predstavlja mini konjička, nekje do pasu, z malček zavaljenim trebuhom, kratkimi nogami in gosto grivo. Ampak v resnici za ponije veljajo vsi konji, ki so visoki do 150 cm. Med ponije tako spadajo mini falabelle (do 86 cm) pa majhni šetlandski poniji in tudi nekoliko večji islandski konji ali welsh poniji. Poniji obstajajo v številnih pasmah, barvah in podobah. Že prej omenjeni šetlandski poniji, ki so visoki okoli 80-100 cm, potem pa imamo še nemške jahalne ponije, ki so visoki okoli 140 cm pa na primer fjordski poni, connemara poni in še kar nekaj jih je.

Poni konji niso samo za otroke

poni shetland
Shetland poni

Ker velja splošno prepričanje, da so poniji tisti majhni konjički, ki ljudem sežejo komaj do pasu, je s tem povezano tudi prepričanje, da so poni konji primerni samo za otroke. Pa vendar, kot smo ugotovili že zgoraj, 150 cm visok konj sploh ni tako majhen in lahko zaradi svoje robustne telesne zgradbe brez problema nosi odrasle. Na primer fjordski poni (na sliki zgoraj) je tako močan in vzdržljiv, da ga lahko jahajo tudi odrasli.

Seveda ne smemo pretiravati in na fjordskega ponija naložiti 110-kilskega človeka (ja, bo treba pač shujšati ali poiskati večjega konja), vendar pa večji poniji brez težav nosijo normalno težko odraslo osebo.


Poni konji imajo super osebnosti

Če so lepo vzgojeni in če z njimi delamo pravilno, so lahko poniji krasni konjički. Že v osnovi so precej brihtni in zelo učljivi. Seveda je tudi tukaj pogoj, da z njimi ne delamo kot z majhnimi kužki, ampak kot z odraslim, normalno velikim konjem.

Seveda se najdejo izjeme. Nekateri poniji so malce trmasti že po naravi, nekateri so pač slabo vzgojeni, nekateri so bili zanemarjeni ali pa se z njimi ni pravilno ravnalo. Ampak take »izjeme« najdemo tako pri ljudeh kot tudi pri psih in velikih konjih.

Poni konji niso žrebički

Nekateri ljudje mislijo da so poniji mini konji le začasno, da bodo čez nekaj časa zrastli v »prave«, velike konje. In vendar to ni res. Poniji so pravi konji, le v manjši podobi. Večina jih bo vedno ostala majhna, saj imajo tako zapisano v svojih genih.

V svoji glavi pa bodo vsi poni konjiči vendarle dozoreli in ko zrastejo, se poniji obnašajo čisto enako kot vsi ostali konji. Imajo enake potrebe, enake »muhe«, enako miselnost in enako dojemanje sveta.

Največja usluga, ki jo lahko narediš poniju je, da ga obravnavaš kot »velikega« konja. In da mu ne popuščaš, ker je majhen in luškan, ampak od njega zahtevaš povsem enake stvari kot jih zahtevaš od velikih konj.

 

Pridruži se