trening in bodywork

Trening konja in delo na konjevem telesu

 

Training meets body workKo se srečata trening konja in delo na konjevem telesu – piše Alja Kisilak

 

 

Gimnasticiranje

Zelo pomembno je, da kot »osebni trener« našega konja znamo praktično zastaviti uspešen plan treninga, ki bo prinesel prave rezultate. Dobro poznavanje anatomije, biomehanike in etologije konja so ključni dejavniki pri izbiri.

 

 

V praksi pa se večkrat pokaže, da stvari ne gredo v pravo smer, kljub temu, da smo izbrali najboljši način treninga, kar ga lahko. Konj ne napreduje ali pa je napredek zelo počasen. Gre za to, da je trening le en del celotne sestavljanke.

 

 

Če želimo imeti zadovoljnega in zdravega konja,  moramo poleg osnovnih bioloških potreb (prava krma, gibanje, družba) zagotoviti tudi:

 

  • strokovnega trenerja (ali izobraziti sebe)
  • optimalno prilegajočo opremo (predvsem sedlo)
  • dobrega, skrbnega kovača
  • dobrega hlevarja ali osebo, ki s konjem pravilno postopa v njegovem prostem času
  • manualnega terapevta (osteopat, maser, body worker)
  • izkušenega veterinarja, ki našega konja pozna (v primerih, ko ga potrebujemo)

 

 

Očitna asimetrija pleča-viher

Tako kot vsak človek, je tudi vsak konj po naravi asimetričen. Ta asimetrija je bodisi prirojena ali pridobljena. S treningom in uporabo konja se te asimetrije lahko postopno ravna ali pa postanejo še bolj izrazite. V nekaterih primerih privedejo celo do zdravstvenih obolenj ali neželenih vzorcev obnašanja.

 

 

Manualni terapevti (body workerji), maserji in osteopati, običajno takoj odkrijejo asimetrije v konjevem gibalnem aparatu. S posebnimi tehnikami sprostijo in/ali krepijo določene dele konjevega telesa, kar se odlično dopolnjuje z delom trenerja oz. lastnika konja.

 

 

Sproščanje mišic

Če podpremo  pravilen, postopen trening, ki temelji na poznavanju biomehanike in etologije konja z manualnimi tehnikami, pridemo do boljših rezultatov v krajšem časovnem obdobju. Nekatere raztezne in krepilne vaje, ki jih lahko izvedemo pred, med ali po treningu, so zelo enostavne in z malo občutka, se jih lahko sami hitro naučimo.

 

 

Nasvet 1: Ko izbirate manualnega terapevta preverite njegove reference. Nekajurni tečaj o masaži ali osteopatiji konj, ni dovolj, da  mu zaupate svojega konja!

 

 

Nasvet 2:  Metodo treninga je treba ustrezno individualno prilagoditi vsakemu konju posebej. Počutje, zdravje in napredek konja je najboljša povratna informacija ali ste na pravi poti!

 

 

Več o treningu in bodyworku lahko spoznate na delavnici Training meets bodywork. Celoten program delavnice najdete TUKAJ.

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.