poni bear

Rešeni poni postal svetovni prvak

Bil je na poti v klavnico. Ni dosti manjkalo, pa bi za vedno končal tam. Vendar je vmes posegla mati previdnost.

Exmoorski poniji so prostoživeči konjički v Veliki Britaniji. Imajo status ogrožene vrste. Še najbolj podobni islandskim konjem, saj imajo podobno telesno zgradbo in obliko. Angleško podeželje in podnebje tudi ne slovita po svoji »prijaznosti«, zato so ti poniji tudi izjemno trdoživi.

Uporabljajo za številne konjeniške športe, v katerih se povsem solidno odrežejo in so tudi dobri jahalni konji. Zanimivo pa je, da v disciplini konjskega agilityja v splošnem ne blestijo.

Ravno zato je zgodba ponija Hawkwell Versuviusa, po domače Beara, še toliko bolj osupljiva in nenavadna.

Od klavnice do prvaka

Ko se je Bear skotil, nekje sredi angleške pokrajine, so ga zgrabili ljudje in ga ožigosali z razbeljenim železom. In to ne samo enkrat, celo večkrat. Zaradi tega se je konjiček na smrt bal ljudi in se jih izogibal v velikem loku.

Ko je čez leta zrastel in postal močan poni žrebec, mu je usoda namenila smrt. Številne exmoorske žrebce namreč pošljejo v zakol, saj na ta način urejajo populacijo prostoživečih ponijev.

Bear je bil na poti v klavnico. Zadnji trenutek se je pojavila »šepetalka konjem« Dawn, ki je ponija vzela domov in mu poskušala najti za vedno dom, kjer bi lahko preživel lepo življenje in bi bil kar najdlje od klavnice.

Iskanje novega doma za Beara ni bilo enostavno. Konjič je bil divji, ljudem se je izogibal, ni prenesel krtačenja in če je le lahko, je koga pošteno ugriznil. Z njim je bilo skoraj nemogoče delati. Dawn je poskušala in poskušala, vendar je nekaj mesecev kazalo, da ni čisto nobenega napredka.

Toda Dawn ni obupala. Še in še je poskušala in počasi ji je Bear začel zaupati. Sčasoma je s svojo posvojiteljico razvil čudovit prijateljski odnos in se povsem poni bearumiril.

Kmalu pa je pokazal izredno nadarjenost v konjskem agilityju. Bear je bil priden in marljiv učenec in kmalu je agility obvladal v nulo. Z Dawn sta se udeležila prvega tekmovanja, ki sta ga tudi uspešno opravila. Pa se nista ustavila samo na enem tekmovanju.

S pridnom delom in veliko trdega treninga sta Bear in Dawn pred nekaj leti osvojila celo naslov svetovnih prvakov v konjskem agilityju. In to dvakrat 🙂

Exmoorski poniji sicer ne blestijo v konjskem agilityju, zato je njegov dosežek še toliko bolj impresiven.

 

Kaj je z Bearom zdaj?

Te dni Bear uživa lepo konjsko življenje. V njegovem hlevu je obešenih veliko medalj in osvojenih rozet s tekmovanj, ima pa tudi že sinčka. Skupaj se učita in ponavljata vaje v konjskem agilityju in kot kaže, je sine podedoval nekaj očetovih genov, saj mu gre odlično.

Kdo ve, morda bo ravno on naslednji prvak 🙂

Bear uživa pri Dawn

Vir fotk: Facebook Wild pony whispering

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.