najstarejši konj v sloveniji

Katur, najstarejši konj v Sloveniji

 

Najstarejši konj v Sloveniji je islandec Katur

 

Kautija sem obiskala leta 2017 in takrat pripravila prispevek o njem. Kauti se je za vedno poslovil 4 leta kasneje, 9. novembra 2021. Star je bil 42 let in 4 mesece.

 

Islandski konj Katur (izg. Kautur) že skoraj 26 let živi pri Zvonetu in Lise Pavšič, v bližini Pivke. 38-letni Katur (ja, prav ste prebrali, Katur je star 38 let) je na domačiji Pavšičevih praktično družinski član, zato bo tu ostal do konca svojega življenja. Zvone upa, da bo z njimi vsaj še nekaj let in zaenkrat mu kaže kar dobro.

 

 

najstarejši konj v sloveniji
Kauti leta 2017, ko sem ga obiskala

Kljub svoji res častitljivi starosti je Kauti, kot ga kličejo ljubkovalno, v odličnem stanju. Čeprav je že nekoliko siv in brez zob, se mu teh 41 let niti ne pozna tako zelo, kot bi pričakovali. Noge ima še v odličnem stanju, ravno tako kopita, ki so pravzaprav boljša kot pri marsikaterem mlajšem konju. Razen sivine po čelu in glavi na prvi pogled skoraj nič ne izdaja, da je star že čez 40 let.

 

Dolgo življenje ima že v genih

 

Kauti ima dolgo življenje očitno že v genih, saj je tudi njegova mama Kolla fra Svadastir doživela 38 let.

Islandski konji so že tako ali tako znani po svoji dolgoživosti, saj imajo v povprečju daljšo življenjsko dobo kot druge pasme konj (več o islandcih lahko prebereš tudi tukaj). Pri Katurju so svoje očitno naredili geni, njegov izvor in pa tudi skrbno ravnanje, s katerim so ga negovali skozi vsa ta leta.

najstarejši konj v sloveniiji
Katurjev ID z letom rojstva 1979

Leta 2017 sem se oglasila pri Pavšičevih v Pivki, kjer sem Kautija tudi osebno spoznala. Najstarejši konj v Sloveniji živi na čudovitem posestvu, obkrožen s kobilami, ponijem in žrebički ter seveda s skrbnima lastnikoma, ki sta poskrbela, da ima njun konjski dedi krasno penzijo.

 

Kauti je kljub svoji starosti strašno simpatičen, odziven in se zelo dobro zaveda svoje okolice. Še posebej dobro ve, kdo ima v roki posladek 🙂

 

Kauti je bil eden od prvih islandskih konj v Sloveniji

 

najstarejši konj v sloveniji
Lepotec Katur leta 1993

Kot sta mi povedala Zvone in Lise, sta Katurja kupila v Avstriji, že daljnega leta 1994, ko je štel 15 let. Takrat je bil tudi eden izmed prvih islandskih konj v Sloveniji.

 

Njegovo ime v islandščini sicer pomeni »veseljak« in v mlajših letih je bil Katur prav »fejst« konj.

 

Ne samo, da je tekmoval po Avstriji, bil je tudi prvi in najboljši učitelj Lise in Zvoneta, ki sta prav s Kautijem spoznala čudoviti svet islandskih konj ter ju naučil znamenitega tölta.

 

 

Doma je bil Kauti super jahalni konjiček za terene, ki je skupaj z lastnikoma raziskoval lepote pivške doline, na tekmah pa se je spremenil v povsem drugega konja. Bilo je, kot da bi tik pred tekmo Zvonetu po konjsko šepnil: »No, zdaj pa pokaživa, kaj znava«. In sta šla kot vihar.

 

najstarejši konj v sloveniji
Zvone in Katur na tekmi v Avstriji leta 1997

Kastriran je bil precej pozno, pri sedmih letih, kar se mu poznalo še kasneje v življenju. Tako nikoli ni mogel normalno sobivati s kastrati. Sprva zato, ker jih je vse po vrsti pretepel, zdaj, ko je brez zob, pa se pred njimi ne more braniti.

 

Zato mu v starosti družbo delajo kobile in žrebički. Zvone mi je zaupal, da je Kauti odlična varuška.

 

Najstarejši konj v Sloveniji je odličnega zdravja

 

Kauti je tudi odličnega zdravja. V vseh letih pri Pavšičevih je namreč le dvakrat potreboval veterinarja, pa še to enkrat zgolj zaradi neprevidne sosede, ki mu je čez ograjo vrgla zelje. Fantu je bilo všeč pa se ga je na koncu pač prenajedel in si s tem prislužil prebavne motnje.

 

najstarejši konj v sloveniji
Katur leta 2017

Težave mu povzročajo le zobje, ki jih je postopoma izgubil že pri približno 30 letih.  Zaradi tega lahko je zgolj travne brikete, ki mu jih pomešajo še z muesliji, otrobi in oljem. Kljub temu na pašniku še vedno mirno trga travo in jo poskuša prežvečiti. Sicer od tega nima prav dosti, se pa konjski dedi na ta način vsaj zaposli.

 

Poleg konjske družbe ima Kauti tudi simpatično mlado prijateljico na dveh nogah, ki ga obožuje. Redno ga obiskuje in nekajkrat na teden odpelje na kratek sprehod, da si malo pretegne noge. Njegovi starosti primerno, seveda.

 

Čeprav Kauti že zdavnaj ni več tako poskočen kot je nekdaj bil, ob izpustu na pašnik še vedno občasno naredi nekaj galopskih poskokov, ne veliko, le enega ali dva. Pa ne samo to, tudi spusti se na kolena in povalja, na koncu pa vstane brez pomoči. Impresivno za konja pri 41 letih.

 

Kauti je bil učitelj številnim jahačem

 

Katur je bil v mladih letih zelo kvaliteten islandski konj s štirimi hodi in hrbtenica jahalne šole na Trnju.

 

Bil je učitelj svojih lastnikov, hkrati pa je pomagal številnim drugim jahačem, ki so se skozi leta zvrstili na Trnju.

 

najstarejši konj v sloveniji
Katur je bil učitelj številnim jahačem

Katur torej ni poseben samo zaradi svoje starosti, ampak tudi zaradi svojega čudovitega in edinstvenega karakterja. Kot eden izmed prvih islandcev v Sloveniji je utiral pot tej čudoviti pasmi v naši deželi, pomagal številnim jahačem in vzgajal tudi svoja lastnika.

 

Lise je prepričana, da je Kauti tako visoko starost doživel med drugim tudi zato, ker so ga vse življenje pravilno jahali in ker je bil vedno v rokah ljudi, ki so pravilno ravnali z njim.

 

Zvone je ob mojem obisku leta 2017 izrazil upanje, da bo Kauti z njimi ostal še kako leto, dve ali celo več. Glede na to, kako lepo skrbijo zanj, je to čisto mogoče. Srečno, Kauti, Lise in Zvone 🙂

 

Kautija sem obiskala leta 2017 in takrat pripravila prispevek o njem. Kauti se je za vedno poslovil 4 leta kasneje, 9. novembra 2021. Star je bil 42 let in 4 mesece.

Pridruži se

One thought on “Katur, najstarejši konj v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

four × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.