islandski konji

Zakaj so islandski konji tako posebni?

Videz večkrat vara, tudi pri islandskih konjih. Prekrasen črn konj ni nujno najbolj prijetnega karakterja in manjši islandski konji niso le za otroke. Islandski konji, po domače islandci, so posebna vrsta konj, ki ima pestro in zanimivo zgodovino, precej drugačno od drugih konj.

Čeprav so islandci majhni, večina jih ne preseže 150 cm, so ti konji presenetljivo močni in zdržljivi, poleg tega pa imajo krasen karakter.

Islandci so v splošnem zelo priljubljeni v zahodni Evropi, Skandinaviji in severni Ameriki. Na Islandiji živi približno 80.000 islandskih konj (in 317.000 ljudi), po vsem svetu pa jih je še 100.000, od tega kar 50.000 v Nemčiji.

Zanimiva zgodovina islandskih konj

Prve konje so na Islandijo pripeljali Vikingi, okoli 9. stoletja. S skrbno in selektivno vzgojo so se islandski konji razvili v konje, kot jih pod tem imenom poznamo danes. Svoje je opravila tudi naravna selekcija, ki je na Islandiji zaradi podnebja in pokrajine še posebej kruta in neizprosna. Precej je število konj na Islandiji zdesetkal tudi velik izbruh vulkana Laki, okoli leta 1780.

 

Konji, ki so po vsem tem še ostali, so se začeli počasi razvijati v današnje islandce. Islandski konji so se skozi stoletja namreč razvijali praktično v osami, dobesedno ločeni od vsega ostalega sveta.

Že od leta 1100 namreč velja poseben zakon, ki ne dovoljuje uvoza konj in konjske opreme na Islandijo. Vsak islandski konj namreč lahko Islandijo sicer zapusti, nikdar pa se ne sme več vrniti.

 

Enako velja tudi za vso konjsko opremo. Seveda na Islandiji potekajo tudi konjeniški turnirji, vendar pa morajo vsi udeleženci, ki prihajajo izven Islandije, svojo konjsko opremo in prikolice temeljito očistiti in sterilizirati, šele potem jih spustijo v državo.

 

Ravno zaradi tega strogega zakona, ki ga na Islandiji tudi dosledno upoštevajo, so islandski konji izredno čista pasma, ki nima veliko dednih bolezni in degeneriranosti.

 

Ker so bili islandski konji stoletja edina vrsta konj na tej otočni državi, so se morali pokrajini in podnebju karseda prilagoditi, zato so razvili svoje vsestranske lastnosti, zaradi katerih so tako priljubljeni.

 

islandski-konji-1Islandsko podnebje ni prav posebej prijazno in dovoljuje le 2 žetvi na leto, od zelenjave pa na Islandiji uspevajo le paradižniki in kumare. Velikih žitnih ali koruznih polj na Islandiji je boste našli, zato posebnega dela islandci v poljedelstvu niso imeli, so jih pa toliko bolj uporabljali kot transportno sredstvo. Kruta, razgibana in precej neprijetna islandska pokrajina namreč ni dovoljevala uporabe drugih prevoznih sredstev.

 

Islandski konji so zato skozi zgodovino razvili trden in zanesljiv korak, obilo zdrave pameti in presoje ter veliko poguma.

V nasprotju z drugimi vrstami konj se islandski konji zlepa ne prestrašijo, kar je verjetno posledica tega, da na Islandiji nimajo naravnih sovražnikov in jim ni bilo potrebno nikoli bežati pred plenilci.

 

Islandske konje na Islandiji še danes uporabljajo v ovčereji, kjer jim pomagajo pri zbiranju čred, večinoma pa jih imajo za rekreativno jahanje in tekmovanja. Nekateri Islandci še dandanes s konji hodijo na obiske, zato so ob cestah za avtomobile marsikje tudi posebne, konjske poti.

 

Posebnost islandskih konj je tudi njihov karaker

Lahko rečemo, da je islandski konj po videzu »medvedek« konjskega sveta. Odlikujejo ga košata griva in bogat rep, tako da so vsi islandci že zaradi videza izjemno privlačni, še dodaten bonus pa je njihova prijazna narava ter relativna nezahtevnost pri oskrbi.

 

Zaradi svojega izvora, uporabe in specifičnosti islandske pokrajine, so se islandski konji razvili v trezne živali z dobro presojo. Seveda je pri tem precej pomagala tudi selektivna vzreja, deloma pa tudi naravna selekcija, saj je brez milosti »izločila« konje, ki niso zdržali nizkih temperatur in zahtevnih razmer.

 

Na Islandiji si ne konji ne ljudje ne morejo privoščiti brezglavosti, nepremišljenosti in brezbrižnosti. Tako kot ljudje so morali tudi njihovi konji razviti zanesljiv korak, dobro presojo in trezno glavo. Še danes večinoma vse islandce odlikujejo vse tri lastnosti, zaradi česar so tudi tako priljubljeni.

 

Islandski konji si želijo sodelovanja in odnosa z ljudmi, še posebej pa si želijo ustreči svojim lastnikom. Zelo radi so v družbi ljudi in se radi pustijo »čohati«.

 

N.B. – čeprav so večinoma prijazni, vsi islandski konji niso kar od rojstva narejeni za delo z otroci in začetniki. Nekateri islandci, še posebej tekmovalni, imajo izredno živahen temperament in “svojo pamet”, zato potrebujejo izkušene lastnike in jahače. Večinoma pa jih je mogoče s primerno vzgojo in socializacijo vzgojiti v simpatične in prijazne konjiče, ki so povsem primerni za otroke in začetnike.

Za svojo velikost so islandski konji zelo močni

 

Čeprav so islandski konji majhni, jih lahko brez težav jahajo tudi odrasli. Mnogi jih zamenjujejo za ponije, ki so primerni samo za otroke, vendar je njihova zgradba precej robustna.

 

Na Islandiji so islandski konji povsem »normalni« konji …no, saj drugih konj niti nimajo.

 

Nam, Evropejcem, se to na prvi pogled zdi čudno neskladna slika, vendar pa je na Islandiji to povsem normalno. Islandski konji so po zgradbi precej močnejši kot so videti, zato brez težav nosijo odraslega človeka. To je tudi ena izmed njihovih posebnosti.

 

Islandski konji imajo 5 načinov gibanja

Še ena velika posebnost islandskih konj je njihovo gibanje. Običajni konji imajo 3 načine gibanja, hod, kas in galop. Poleg omenjenih treh hodov pa imajo islandski konji še dva dodatna hoda oziroma načina gibanja.

 

Prvi je tölt, ki je sicer naravni hod islandskih konj, to je hitro in udobno gibanje. Drugi pa je t.i. skeið oziroma pas.

 

Najbolje, da si v filmčku pogledate vseh 5 hodov.

 

 

Na Islandiji in v svetu so sicer najbolj cenjeni t.i. pethodni islandci, vendar so tudi trihodni islandci lahko čudoviti konjski prijatelji.

 

 

Pridruži se

2 thoughts on “Zakaj so islandski konji tako posebni?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eight + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.