konjska joga

5 športov s konji, ki jih (verjetno) ne poznate

 

Športov s konji je ogromno, od dresure pa do preskakovanja, dirk in celo vedno bolj priljubljenega equilityja.

 

Toda, obstaja pa (vsaj) pet športov s konji, na katere verjetno doslej še niste naleteli.

 

Eni od njih so vsaj sprejemljivi, drugi so celo priznani s strani Mednarodne konjeniške zveze, spet ob tretjih pa verjetno samo skomignemo z rameni in rečemo “svašta”.

 

#1 Konjska joga

Priznam, da sem se že potihem spraševala, kdaj se bo pojavila kombinacija “joga + konji”. Joga je sama po sebi zelo priljubljena, zdaj pa jo Angela Nunez namesto na armafleksu izvaja na konju.

Vse se je začelo s fotonatečajem, za katerega je bilo potrebno poslati najbolj origanlno joga fotko. In Angela je poslala fotko konjske joge.

 

konjska joga

 

Zanimanje za konjsko jogo se je menda razmahnilo do te mere, da je Angela že najela ranč in spomladi namerava razpisati prve tečaje konjske joge.

 

#2 Skijoring ali smučanje s konji

 

Stvar je v osnovi zelo enostavna, natakneš smučke, rečeš hijo in že šibata. Konj prvi, ti pa z vrvjo in smučkami za njim. Skijoring lahko izvajaš na ravnem, na posebnem poligonu, nekateri pa celo prirejajo hitrostne dirke v smučanju s konji.

 

Skijorate oziroma smučate s konji lahko tudi v Sloveniji, in sicer z Andrejem Žnidaršičem, z ranča Pr Pesku na Rogli.

VIDEO

 

Več o skijoringu najdeš tudi tukaj.

 

#3 Hobby horsing

Čisto tehnično gledano ne gre za konjski šport, ker o konjih pri tem ni ne duha ne sluha.

Gre namreč za hobby horsing oziroma tekmovanja z lesenimi konjički. Na Finskem je hobby horsing obnorel na tisoče najstnic, ki si same delajo lesene konjičke in se redno vozijo na treninge in tekme.

No… pa je vseeno bolje poskakovanje z lesenimi konjički kot pa bluzenje za računalnikom.

Hobby horsing

hobby horsing

 

#4 Konjski tubing

Šport ali samo občasna zimska zabava? Stavim, da bodo čez nekaj let nekje na svetu ustanovili Društvo za konjski tubing in prirejali tekmovanja 🙂

Gre za zelo preprost šport, kjer potrebuješ konja, vrv in pa dobro napihnjeno avtomobilsko zračnico. Postopek: Dobro se namestiš v napihnjeno zračnico, zgrabiš vrv, tvoj partner na konju pa požene. Zabava traja do prvega ovinka, ki ga ne zvoziš in se skotališ s tube 🙂

Pogoji za konjski tubing: sneg, konj in jahač ter smučarska očala

 

VIDEO

Horse Tubing

HORSE TUBING…Vous avez été nombreux à aimer le HorseBoarding! Cet hiver, avec la neige, vous allez adorer le Horse Tubing…Allez, on va s'acheter une chambre à air de camion et on est prêt ❄️?️☃️

Objavil/a DadaVroum dne 20. oktober 2017

 

#5 Konjska košarka

Naprej sem pomislila, da to sploh ne more biti resen konjeniški šport, pa me je internet postavil na laž. In ne samo to, konjska košarka spada med med discipline, ki jih priznava celo FEI .

 

Konjska košarka se odvija na konjih, glavni cilj igralcev pa je, da zadanejo nasprotnikov koš (premer 1 m). Če povem bolj plastično, gre za kombinacijo pola, ragbija in košarke.

 

Zametki športa sicer segajo v leto 1700, ko so v Argentini igrali t.i. pato. Takrat so namesto žoge uporabljali kar živo raco. Kasneje so raco zamenjali z žogo, šport pa se je kmalu razširil tudi v Evropo in drugod po svetu.

 

 VIDEO

 

Poznaš tudi ti kakšen nenavaden konjski šport? Napiši mi ga v komentar 🙂

 

Preberi pa še:

10 pravil, ki jih je treba upoštevati ob obisku konjeniškega kluba >>

Katur, najstarejši konj v Sloveniji >>

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

14 − thirteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.