konjeniški klub pravila

10 pravil, ki jih morate upoštevati ob obisku konjeniškega kluba ali centra

 

Ravno zadnjič sem bila na obisku v enem izmed največjih konjeniških centrov v Sloveniji. Počasi sem srebala kavo in opazovala dogajanje v centru.

 

Center je lep, z moderno infrastrukturo, konji pa so praktično le korak od obiskovalcev.

 

 

Po vsem centru so na vidnih mestih razpostavljene opozorilne table. A glej ga zlomka, table le redkokdo upošteva.

 

Tako sem z zanimanjem opazovala, kako se je prvemu konju, ki je imel boks obrnjen proti obiskovalcem, kljub opozorilni tabli mirno približal očka s hčerkico. Kot da table sploh ne bi bilo, sta se približala konju in ga začela čohati. Saj je vendar zato tam, kajne?

Še najbolj me je zmotilo, da očka očitno načrtno ni upošteval opozorilne table. Pa menda ja ni mislil, da je tam za okras?

 

V konjeniških klubih ali centrih so pogosto izobešene različne opozorilne in tudi usmerjevalne table. Kljub temu sem že pogosto opazila, da jih obiskovalci enostavno ne upoštevajo.

 

Pri nas imamo na primer lepo viden, velik P s puščico, ki po mojem precej jasno nakazuje, kje je parkirišče. Navkljub temu se pogosto zgodi, da obiskovalci enostavno ignorirajo oznako in parkirajo, kjer se jim tisti trenutek zazdi primerno.

 

konjeniški klub pravilaDejstvo je, da opozorilne in usmerjevalne table v konjeniških klubih niso izobešene zato, ker upravljalci kluba ali centra niso imeli drugega dela, temveč so tam za varnost obiskovalcev in dobrobit konj.

 

Če boste ob obisku konjeniškega kluba upoštevali table in ostala pravila, boste poskrbeli za svojo varnost, predvsem pa boste spoštovali kluba in konje v njem.

 

Katera so torej osnovna pravila, ki jih moramo vedno upoštevati ob obisku konjeniškega kluba ali centra?

 

 

#1 Za začetek se napovejte

 

V vsakem klubu ali centru bodo veseli, če se za obisk napoveste, saj se lahko pripravijo oziroma si delo razporedijo tako, da v dnevnem urniku upoštevajo tudi vaš obisk.

 

 

Na ta način ne boste naleteli na zaprta vrata ali prazen hlev, osebje pa bo imelo dovolj časa, da se vam bodo lahko posvetili.

 

Izjeme so večji konjeniški centri in kobilarne odprtega tipa, kjer se vam za obisk ni potrebno posebej napovedovati. Zagotovo pa ne bo škodilo, če si pred obiskom pogledate delovni čas in ga seveda tudi upoštevate.

 

Pri nas se pogosto zgodi, da nekateri očki ali mamice pridejo skoraj “na skrivaj” pogledat, kje bo otrok prihodnji teden praznoval rojstni dan oziroma poleti prišel na počitnice. Take nenapovedane obiskovalce ponavadi vedno opazimo, ker naš klub ni tako velik, da bi se lahko skrili.

 

 

Najbrž mi ni potrebno posebej poudarjati, kako zaželeno je, da se dogovorjene ure tudi držite. Če rečete, da pridete ob treh, potem to ne pomeni ob pol petih, “ker ste se malo dlje zadržali na enem rojstnem dnevu”. Če vam ne znese, pošljite sms in sporočite, da boste prišli kasneje ali pa da vas sploh ne bo. To je čisto osnovni bonton.

 

 

#2 Parkirajte na za to določenem mestu

 

Običajno so parkirišča označena, zato ne parkirajte drugje, ker je tam bolj priročno ali vam je pač bolj všeč.

 

Če parkirišče ni posebej označeno, začasno avto pustite tam, kjer nikogar ne moti in pri osebju kluba preverite, ali ste ga ustrezno parkirali. Po potrebi ga prestavite tja, kamor vas usmerijo.

 

#3 Vedite se mirno, ne kričite in ne razgrajajte

 

Ko pridete v konjeniški center ali klub, se najprej v miru razglejte. Ni treba, da si takoj od začetka prisvojite celotno ozemlje kluba ali centra. Še posebej je to pomembno, če opazite jahača v maneži ali nekoga, ki vodi konja.

 

Z umirjenim vedenjem ne boste motili trenutnega dela v klubu ali centru, vsi jahači pa bodo veseli, da ste upoštevali pravila, saj boste s tem zmanjšali nevarnost padca ali drugega incidenta.

 

 

konjeniški klub pravila#4 Ne odpirajte boksov…

… brez dovoljenja in tudi ne božajte konj brez dovoljenja. Konjev boks je čisto njegov prostor, lahko bi rekla njegova soba. In tam ga moramo vedno pustiti pri miru.

 

Še posebej tega ne počnite, če konja ne poznate, ga ne jahate ali pa je v njem kobila z žrebičkom.

 

#5 Ne hodite sami v izpuste

 

Enako kot za bokse velja tudi za izpuste. Izpusti so konjeva dnevna soba in ko ne delajo, ponavadi tam počivajo ali jedo.

 

Če konj in običajne prakse kluba ne poznate, ne hodite sami v izpuste in h konjem. Poiščite raje nekoga od osebja kluba in ga povprašajte, če si smete konje ogledati v izpustu.

 

#6 NIKOLI ne hranite konj…

 

… brez dovoljenja lastnika ali osebja kluba. Četudi vas še tako mika, da bi poskusili konjička namamiti k ograji s šopom sočne zelene trave, se tej skušnjavi uprite. Ne veste namreč, ali konj sploh sme jesti svežo travo in ne veste, koliko hrane je že pojedel tisti dan.

 

Če imate s seboj priboljške, jih pustite v žepu, dokler se pri lastnikih ali osebju kluba ne pozanimajte, če jih smete dati konju.

 

#7 Otroke in pse …

 

… imejte pod nadzorom. Konjeniški klubi in centri niso otroško igrišče ali pasji park, kjer se lahko oba naletata do utrujenosti. V konjeniških klubih je vse podrejeno varnosti konjev in jahačev, zato imejte pse vedno na vrvici, otroke pa pod nadzorom.

 

#8 Če niste naročeni za termin jahanja, ne izsiljujte

 

Če se prehodno niste naročili na termin (jahanja, rojstnega dneva ali drugega programa), ne silite v osebje ali lastnike, da bi vaš otrok zdajle “samo malo pojahal”. Še posebej, če ste se v klubu ali centru oglasili spotoma in mimogrede, ne da bi se prej dogovorili za termin jahanja ali drugega programa. V konjeniških klubih je ponavadi dokaj strog urnik dela, predvsem zaradi konj in resnično vam bodo težko ustregli. Sploh, če so konji za tisti dan oddelali svoje, bo verjetno to neizvedljivo.

 

Še najslabše je, če jih boste poskusili izsiljevati s slabo vestjo, češ, “toda otroku sem obljubil, da bo lahko jahal”. Če ste otroku obljubili jahanje, še preden ste se pozanimali ali rezervirali termin, je to vaš problem in ga boste morali rešiti sami. Ne prelagajte ga na osebje kluba ali konjeniškega centra.

 

Raje se ob obisku dogovorite za naslednji prost termin ali pa se že pred obiskom dogovorite za termin jahanja.

 

#9 Pri fotkanju ne uporabljajte bliskavice (fleša)

 

Ja, vem, radi bi imeli fotke, kjer se vaša hčerka ravno “lupčka” s simpatičnim ponijem, ki je pogledal čez ograjo. Vse lepo in prav, fotkajte kolikor želite, ampak pred tem izklopite bliskavico (fleš). Nekateri konji niso vajeni nenadnega bliskanja in se lahko ustrašijo.

 

Če je na njih slučajno jahač, lahko vse skupaj izpade še toliko slabše.

 

Nič pa vas ne bo stalo, če boste vodnika ali osebje kluba povprašali o fotkanju z bliskavico. Ponekod vam bodo to brez problema dovolili, ponekod pa ne. Oboje seveda upoštevajte.

 

#10 Bodite primerno obuti in oblečeni

 

Ob konjih veljajo določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati, predvsem zaradi lastne varnosti. Ne pozabite, da hodite okoli 300 do 500 kilogramskih živali, ki nimajo občutka za tujo bolečino in jih prav nič ne gane, če vam stopijo na nogo.

 

Zato je vaša naloga in odgovornost, da v konjeniški klub pridete primerno obuti in tudi oblečeni. Trdni, zaprti čevlji bodo odlična izbira. “Takmašne” cunje, supergice za v službo in povsem nova jopica pri konjih nimajo kaj iskati.

 

Če ne drugega, jo boste odnesli s kosom konjske fige na podplatu in velikim madežem konjske sline na rokavu.

 

Pred obiskom konjeniškega kluba ali centra se poskusite spomniti, da so vsa pravila in opozorilne table nameščene zaradi varnosti konj, jahačev in tudi obiskovalcev.

 

Prav tako ne pozabite, da ne klubi in ne centri nimajo izobilja denarja, zato si tudi ne morejo privoščiti morebitnih visokih odškodnin, če se vam bo kaj zgodilo. Na vas je, da se primerno pripravite na obisk in ob obisku upoštevate zgornja pravila.

 

Bi še kaj dodali? Zapišite mi v komentar.

 

Pridruži se

4 thoughts on “10 pravil, ki jih morate upoštevati ob obisku konjeniškega kluba ali centra

  1. Berem že nekaj časa prospevke in moram reči da so mi všeč. Direktni in brez olepševanja. Dejstva. Mi je všeč… Konje imam rada, se mi zdijo čudovite živali, pametne in tudi intuitivne. Sem že imela priložnost tudi, da sem ena dva ki sta bila malo preveč nemirna tudi zdravila z Reikijem in sta me lepo sprejela oba. Konje poznam toliko kot mi dovolijo. Njihova čistost je brezmejna kot se temu reče. Želim Vam da bi bili srečni v krogu svojega dela, saj je skrb zanje pomembna in tudi častna. ( no to velja tudi za vse živali )

    Lepo Vas pozdravljam

    Vilma

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.