Punčka pri 10 mesecih osvojila prvo rozeto v jahanju

Občasno nas osupnejo zgodbe, v katerih nastopajo konji in otroci. Tokrat vam predstavljam eno izmed takih zanimivih zgodb… in tudi vse, kar je v tej zgodbi narobe.

punčka na konju
Foto: Hannah Clapham (www.horseandhound.co.uk)

Mala Darcy je stara komaj 10 mesecev. Marsikateremu staršu ne bi niti na kraj pameti padlo, da bi desetmesečnika posadil na konja. Vendar pa ima Darcyjina mama Jade doma tri konje, tako da je malčica že od rojstva cele dneve v družbi konj in je že tudi večkrat sedela na njih.

Pred kratkim sta se mama in Darcy odločili, da gresta na tekmovanje v spretnostnem jahanju. In sta se odpravili. Darcy je na tekmovanju jahala šetlandskega ponija Super Splasha (njegovo ime lahko z malo pesniške svobode prevedemo kot »Super čof«), ki so si ga sposodili.  Malo jahačico so tudi primerno uredili za tekmovanje, tako je imela pravo čelado, ki ji je na glavi sicer sedela nekoliko postrani, nosila je prave jahalne hlače in tvidast jahalni jopič.

Po treh minutah nastopa na tekmovanju, med katerim je Darcy izdatno pomagala mama in skrbela, da mala ni padla, je sodnica dosodila, da si malčica zasluži peto (zadnje) mesto in tudi rozeto. Mimogrede, sodnica je bila Darcyjina teta.

Mali Darcy so krepko pogledali čez prste, saj je mala lahko opravila le prilagojen program, večina prisotnih pa niti ni gledala, kaj počne na konju, ampak so predvsem gledali, kako ljubka je videti.

Priznati moramo, da njena uvrstitev niti malo ni zasluga njenega jahanja, ampak predvsem ljubkosti. Sicer je šlo za dobrodelno tekmovanje in Darcy je s svojim nastopom uspela zbrati malenkost več kot 100 EUR.
(zgodba ni izmišljena, saj jo je te dni objavila angleška revija Horse&Hound).

 

Zdaj ko smo dobro prebrali celotno zgodbo, še poglejmo, kaj vse je narobe z njo. Bolj kot jo berem, težje v njej najdem karkoli pravilnega. No, razen tega, da je majhen otroček nadvse užival. Pojdimo po vrsti.

  • Desetmesečna Darcy se je udeležila tekmovanja v spretnostnem jahanju. Lahko sploh ne bi nadaljevala, ker je že v tem stavku narobe čisto vse. Desetmesečni otrok in spretnostno jahanje se izključujeta. Tudi desetmesečni otrok in navadno jahanje se izključujeta. Pika.
  • Mala je jahala konja, ki so si ga sposodili. Torej, na tekmovanje, kjer so hrup, ostali konji, množica ljudi in vrsta drugih potencialnih nevarnosti, so jo peljali na konju, ki sploh ni njihov in ga niti niso dobro poznali? Vrhunsko. Vrhunsko NAROBE. Poleg tega je konjičku ime »Super čof«. Mogoče to pomeni, da je že večkrat kdo »čofnil« z njega?
  • Na tekmovanju, v katerem je sodelovala mala Darcy, je sodila njena teta. A sploh rabim na glas povedati? Čisto nasprotje interesov. Očitno je bila sodnica tako zaslepljena z ljubeznijo do nečakinje, da niti ni znala trezno oceniti, kaj je prav in kaj narobe. V resnici bi jo morala izločiti iz tekmovanja, jo poslati domov in ji prepovedati vstop na tekmovanja, dokler ne bo stara vsaj 6 ali 7 let. No, razen v vrstah gledalcev, seveda.

Z Darcyjinim nastopom na tekmovanju se niso strinjali niti mnogi drugi starši, predvsem tisti, ki jih ni premamila slika »ljubke punčke na konju«. Na Facebooku se je ob objavi Darcyjinih slik in »zmage« na tekmovanju dvignilo veliko prahu. Mnogi starši so ostro nasprotovali ideji, da bi desetmesečni otrok sploh udeležil tekmovanja in poudarjali, da je to za otroka lahko hudo nevarno.

In imajo prav. 10-mesečni otrok še niti dobro hoditi ne zna, pa bi bil sposoben jahati na tekmovanjih? Tako majhni otroci fizično niso sposobni samostojno sedeti na konju in pri konjih gre lahko hitro kaj narobe. Povsem nedolžno jahanje bi se lahko hitro spremenilo v resno nevarnost ali hudo tragedijo. Mala Darcy je imela mogoče tokrat srečo.

Naslednjič je morda ne bo imela.

Konji niso nobeni čudodelniki ali dobre vile iz dežele »Vse je lepo«. Kakorkoli obrnete, še vedno so kosmati za svojimi velikimi ušesi in nikoli ne morete točno vedeti, kaj se bo zgodilo.

Seveda ni nobene škode, če se majhen otrok vsake toliko malce poziblje na konju, če mu je le všeč in se ne boji. Ni pa treba pretiravati in otroka pehati v nekaj, česar ni sposoben, hkrati pa od konja pričakovati, da bo vse, samo konj ne.

Verjemite mi, časa za konje bo še dovolj čez leta, ko bo otrok fizično in psihično dovolj razvit za jahanje. Do takrat pa ga poskusite na druge načine čim bolje spoznati s temi prečudovitimi živalmi.

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

12 + twelve =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.