5 življenjskih lekcij, ki nam jih dajejo konji

Konji so veliki učitelji. Pa ne samo pri jahanju in delu z njimi, temveč nam dajejo tudi krasno popotnico za vse življenje.

Marsikaj, kar počnemo ali uporabljamo pri konjih, nam lahko pride silno prav tudi na drugih področjih našega življenja. Ja, celo v službi lahko s pridom porabimo lekcije, ki se jih v maneži naučimo z našimi velikimi štirinožnimi prijatelji.

Pet pomembnih lekcij, ki nam jih dajejo konji (in ki jih lahko s pridom uporabite tudi v službi na primer). Zna biti, da jih večinoma že poznate, ampak mala ponovitev ne bo škodila 🙂

 

#1 Obriši si rit in splezaj nazaj gor

A veš tisto, ko se naenkrat znajdeš na tleh pa sploh ne veš, kako si prišel tja?

No, bistvo je, da ne ostaneš na tleh, ampak malo zadihaš, potem pa obrišeš mivko z jahalnih hlač in splezaš nazaj v sedlo.

Do pičice enako je v življenju. Padeš na izpitu, padeš na razgovoru za službo, padeš v razmerju. Je to razlog, da obtičiš v mivki ali v blatni luži? Nikakor. Enako kot pri padcu s konja tudi pri vseh ostalih padcih v življenju. Pač obrišeš hlače in greš naprej.

 

#2 Potrpežljivost je lepa čednost, prava razdalja pa še lepša

Tole bodo najbolj razumeli tisti, ki preskakujejo ovire, čeprav tudi vsi ostali ne bi smeli imeti nobenih posebnih težav.

Pogosto misliš, da si odlično ocenil razdaljo, potem pa podreš oviro ali skoraj končaš v ograji. No, ponesrečenega skoka ali vaje pač ne moreš vzeti nazaj, lahko pa aktiviraš potrpežljivost in pravo razdaljo.

S potrpežljivostjo namreč lahko n-krat ponoviš skok ali vajo, dokler ni razdalja res prava.

V življenju pa sta potrpežljivost in primerna razdalja sploh ključnega pomena. Potrpežljivost zato, da preživiš čisto nor dan in vse kretene na cesti, prava razdalja pa, da imaš pravi pogled na vse dogajanje okoli tebe.

 

#3 Do popolnosti pripelje…. popolnost 

Ta je slišati silno zakomplicirana, ampak je v bistvu zelo preprosta. Drgnjenje ene in iste vaje samo zaradi drgnjenja pač ne pelje nikamor.

Če pa peglaš tudi vajo samo in jo na koncu pripelješ do popolnosti, bo tudi popolnost izvedbe veliko bliže.

Do pičice enako je povsod drugje. Če stvari delaš samo zato, da bodo narejene, ne bodo nikoli narejene dobro. Bodo samo in zgolj narejene.

Lahko pa jih vsakič malenkost izboljšaš. Pa potem še malenkost, In če malenkost. Veš, koliko boljši boš po 10h ponovitvah?

 

#4 Osnove so zakon

Ma daj, ne boš rekla, da se vračamo v čase, ko smo po ž-krat ponavljali začetniške vaje?

Amm, ja, bom 🙂 Osnove so zakon, čeprav so najbolj boring stvar na svetu.

Bom povedala drugače. Zagotovo ne bo škodilo, če si vzameš dodaten čas in greš pet korakov nazaj, zato da lahko kasneje narediš dva koraka naprej. Na koncu je bistvo vsega, da se ne ustaviš.

 

#5 Brez nasmeha in dobre volje je vse skupaj »džabe«

Vem, ni bolj bednega občutka na svetu, ko ne dosežeš cilja, ki si si ga zamislil. Še bolj beden občutek je, če na poti do cilja skreneš in zabluziš na celi črti.

AMPAK…. najslabše pa je, če se ne znaš nasmejati, samemu sebi, svojemu neuspehu in napakam. Cilji in želje so seveda odlična motivacija, vendar zaradi tega nikoli, ampak res nikoli ne žrtvuj zabave in dobre volje.

Veš, včasih prav dobro dene, če skrbi in slabo voljo vržeš čez ramo in se nasmejiš novemu dnevu 🙂

Preberi še

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 − three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.