Franko Bajc

Franko Bajc ima doma kar 23 konj

Franko Bajc je pred kratkim nastopil v resničnostnem šovu Survivor, kjer se je uspešno obdržal skoraj do zadnjega. Simpatični Ajdovec je priznal, da je narava na Filipinih res noro lepa, vendar pa mu je ves čas nekaj manjkalo. Konji.

 

Franko Bajc
Franko Bajc na obisku v Lipici

Franko, jahaš že od 4. leta, pred kratkim pa si prvič obiskal Lipico

Lipica je kraj slovenskega ponosa. Konje jaham že od svojega 4. leta in sem jih čez ta čas zelo vzljubil, zato je bil obisk Lipice neizogiben.To je bil moj prvi ogled posestva, ki se mi je vtisnil globoko v spomin. Užival sem v vožnji s kočijo, pri jahanju in tudi samo pri druženju s čudovitimi lipicanci.

Bajčevi imajo doma kar 23 konj

Moj oče je bil od vedno navdušen nad konji. Takoj, ko je lahko, naju je z bratom posadil na konja, naju navdušil, skupno veselje pa je skozi leta pripeljalo do tega, da jih je danes toliko.

Naši konji so večino leta na paši, kljub temu je z njimi veliko dela. Za vse konje trenutno skrbita moj oče in njegov pomočnik, saj z bratom Nikom končujeva šolo v Ljubljani in se konjem ne moreva posvečati toliko, kot bi želela. Kadar pa le imava kakšno prosto urico, z veseljem poprimeva za delo in tudi odjahava kakšen krog.

 

Franko pa ima v rokavu tudi zanimivo doživetje z jahanja. Oče, brat in jaz smo se nekoč odpravili na jahalno dogodivščino za več dni.  Mislili smo, da se bomo imeli super, se nekaj dni s konji potepali po naravi in uživali. No, pa se je vse skupaj sprevrglo v pravo polomijo. Na poti smo se namreč pošteno izgubili. Še sam nisem vedel, kje smo, vendar sem moral zaradi konja jahati spredaj. Šli smo dobesedno na pamet in prejahali celo noč. Šotorov sploh nismo uspeli postaviti, ker smo iskali pot nazaj. Na koncu smo se premočeni in malce osramočeni že naslednji dan zjutraj vrnili domov. Na srečo vsi v enem kosu, mi in konji.

 

Kateri od 23 konjev ti je najljubši in zakaj?

Rad imam hitre in močne konje ter western način jahanja. Največkrat jaham naše konje pasme appaloosa in quarter horse.

Moj najljubši konj je quarter horse Gandalf, ki pa je trenutno še premlad. Počakati moram še kakšno leto, da ga lahko začnem ujahovati in delati z njim.

Večina vrstnikov ima rada motorje, jaz pa konje

Večina vrstnikov ima rada motorje, avte… No, saj jih imam tudi jaz, vendar pa je s konji popolnoma drugače. Pod seboj imaš živo bitje, ki se do vsakega jahača obnaša drugače. Velikokrat jaham ne najbolj mirne konje in pri tem me najbolj fascinira povezava med konjem in jahačem. Treba si je pridobiti njihovo spoštovanje, saj je konj bitje, ki začuti človekov strah, agresijo itn.

Franko Bajc je v Lipici zajahal mogočnega lipiškega žrebca Favoryja Slavino, s katerim sta se hitro ujela in navezala stik.

Franko Bajc
Franko Bajc in lipiški žrebec 219 Favory Slavina XIX

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.