jahanje

Jahanje brez grive na jeziku

Veliko si nas potihem želi jahati konja. Ker so konji sami po sebi tako čudovite živali, ker vsi sanjamo, da se bomo nekoč v celoti zlili s temu čudovitimi bitji, malo pa tudi zato, ker je jahanje nekoliko poseben, mogoče celo malce skrivnosten šport.

 

Kot vsaka druga aktivnost, ima tudi jahanje svoje posebnosti, ki jih morda na prvi pogled sploh ne opazimo. Ne glede na to, pa imamo skoraj vsi v glavi precej romantično predstavo o jahanju, zato sem se odločila, da vam tokrat jahanje predstavim čisto brez dlake… hočem reči brez grive na jeziku.

 

Da vas opozorim na manj romantične plati jahanja, saj ima vsako ljubezensko razmerje vzpone in padce. V tem primeru tudi dobesedno.

 

Pri jahanju boste garali kot konj

Se morda sprašujete, če je jahanje sploh prava rekreacija? O, pa še kakšna! Ne naredite usodne napake in ne mislite, da je to zgolj posedanje na konju. Če boste dali vse od sebe in pravilno jahali – po domače povedano to pomeni, da boste »garali kot konj« – potem ni to nič manj kot hudo intenzivna TNZ vadba. Prisežem.

 

Ko boste po 45 minutah splezali iz sedla, boste čutili prav vsako vlakno stegenskih mišic, zadnje plati, rok in celo obraza :). Plus, vsaj pol ure po jahanju ne boste mogli prekrižati kolen.

 

Jahanje je fensi, ne?

Je jahanje fensi? Ammm… ni. Pa čeprav na tekmovanjih in nobel prireditvah vidite jezdece, ki vsi opicanjeni ponosno prijahajo v areno, v snežno belih hlačkah, brez enega samega madeža.

 

Verjemite mi, da je resnica mnogo manj brezmadežna in precej hitreje jo boste zavohali. Konji sicer niso »pujsi«, kljub temu pa ne znajo uporabljati pasjega stranišča, nimajo vgrajenih senzorjev za prah in se dostikrat tudi prav dobro naslinijo.

 

Zato pozabite na to, da boste druženje s konji začeli v prekrasnih bež hlačah in ga z enako prekrasnimi bež hlačami tudi končali.

 

Po končanem jahanju in krtačenju konja boste prej podobni delavcu, ki je pospravljal podstrešje, polno prahu, vaše roke bodo črne kot avtomehanikarjeve, po rokavih se vam bodo verjetno vlekli kosmi sline, o čevljih pa raje ne govorim.

 

Make up? Konj ga ne opazi, pod čelado se izredno slabo vidi, zaradi znoja pa se vam bo med uro jahanja verjetno maskara razmazala do brade. Odsvetujem.

 

Saj se nič ne more zgoditi

Prosim vas lepo. Jahanje je lahko nevarno. Če imate res pasjo nesrečo, lahko celo umrete. Zato prosim, čimprej pozabite romantično sliko, na kateri sedite na travniku, konj pa vam glavo nežno položi v naročje.

 

Konji niso nikakršni kužki, ampak so 500-kilske živali. Malo neprijetno, če bi se vam to zavalilo v naročje, kajne?

 

Nepreviden konjski poljub vam lahko ponesreči odnese prst ali dva, »nežno premikanje« konjskih nog, obteženih z železnimi podkvami pa vas lahko stane najmanj velike potplutbe, če ne celo polomljenih stopalnih kosti.

 

Aha, na teren bi šli?  

jahanjeNekdaj so nas prepričevali, da se jahanja naučimo na 10-urnem tečaju. Po opravljenem tečaju samo še zajahamo prvega konja, ki nam pride pod sedlo in oddirjamo čez travnike.

 

Dragi moji, pri jahanju boste v 10 urah komajda malce povohali, kaj to sploh je. Zato pozabite, da boste po 10 urah kar sami dirjali naokoli. No, vsaj če veste, kaj je za vas dobro.

 

Jahanje je aktivnost, pri kateri se nikoli ne nehate učiti in po 10 urah boste komaj dobro zastopili, za kaj gre.

 

Na teren bi šli? Če ne boste pred tem odjahali najmanj 50 ur pod nadzorom inštruktorja, se vam lahko zgodi, da boste na terenu mimogrede obviseli na kakšni veji ali končali v blatnem jarku, namesto da bi se zmagoslavno vrnili v konjski hlev. No, lahko se tudi zgodi, da se v hlev sploh ne boste več vrnili.

 

Jama brez dna

Pa saj jahanje je kar poceni, ne? Mogoče, če jahate enkrat na teden ali pa se vsake toliko malo poguncate v sedlu.

 

Če pa se mislite reči lotiti zares, se temeljito naučiti jahati in si morda kasneje omisliti svojega konja, se pripravite na luknjo, ki se bo nenadoma pojavila v vaši denarnici.

 

Iz nje bo namreč denar padal, kot bi ga metali z bagrom in taveliko žlico. Oprema, čas, enormne zahteve vašega velikega kosmatega prijatelja… vse to vas bo sčasoma prisililo v to, da se boste morali odpovedati najmanj dvema paroma novih čevljev, čisto vsem torticam (no, to niti ni tako narobe, a ne?), menjavo avtomobila pa lahko pozabite za naslednjih 10 let.

 

So padci in so padci

A lahko padete? O ja, večkrat. Kar pomislite – kolikokrat ste padli s kolesom in kako razbita kolena ste imeli zaradi tega pri desetih letih? Pri jahanju je popolnoma enako. Če se želite jahanja dobro naučiti, boste tudi padli. Pa ne samo med učenjem, tudi kasneje, ko boste že znali jahati.

 

Razlike so samo v tem, KAKO boste padli.

 

Pri nekaterih padcih boste le pošteno zakleli, si obrisali prah, izpljunili kepo mivke iz ust in splezali nazaj v sedlo. Pri drugih padcih vas bodo odpeljali na urgenco.

 

 

Vas vse zgoraj povedano ni odvrnilo od jahanja? Potem pa hop, čim prej v sedlo 🙂

 

 

Pridruži se

8 thoughts on “Jahanje brez grive na jeziku

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − sixteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.