frizijec frizijski konj

Frizijec ali 50 odtenkov črne elegance

Frizijec oziroma frizijski konj je s svojo bleščeče črno dlako, ponosno držo in elegantnim korakom zagotovo ena izmed pasem konj, ki nam lahko v hipu vzame dih.

V zadnjih dvajsetih letih priljubljenost frizijskih konj strmo narašča, predvsem zaradi njihove blage narave, hitre učljivosti in osupljive elegance.

Zaradi svoje lepote in gracioznosti so ti črni konji še posebej priljubljeni v filmih, saj si očitno holivudarji pod pojmom konj predstavljajo ravno frizijske konje. Tako ima v filmu Ladyhawk pomembno stransko vlogo frizijski žrebec Goljat, frizijci pa so nastopili tudi v drugih znanih filmih, na Conan barbar, Zorrova maska (The mask of Zorro) in Zgodbe iz Narnije.

 

Skozi stoletja so frizijci ljudi spremljali pri delu na polju in v pomembnih bitkah, nekoč pa so sami skoraj izgubili najbolj pomembno bitko, bitko za obstoj. Njihovo število je bilo tako zdesetkano, da so obstajali le trije žrebci, ki so bili primerni za nadaljevanje roda.

 

In kako se jim je uspelo opomoči? S pomočjo svetovne vojne in cirkusa.

Frizijec – delovni in bojni začetki

frizijec frizijski konj Frizijci izhajajo iz nizozemske pokrajine Friesland, kjer dokazi o obstoju konj segajo vsaj tisoč let nazaj.

Sprva so bili težki delovni konji z robustno postavo in močnimi mišicami, kmetom pa so pomagali pri težkih delih na polju. Izredno so jih cenili tudi kot bojne konje, saj so zaradi svoje velikosti brez težav nosili viteza v polni bojni opremi  (vse skupaj je s težo jezdeca lahko naneslo do 100 kg).

Že v preteklosti je frizijski konj izstopal s svojim elegantnim korakom, ki so ga je pasma ohranila vse do danes.

Kmalu pa se je začelo njihovo število močno zmanjševati. Na kmetije si je pot hitro utirala motorizirana oprema, vitezi so izumrli in frizijci niso bili več potrebni. Sčasoma so obstajali le še trije žrebci, ki so lahko skrbeli za nove rodove teh lepotcev, kar pa je absolutno premalo. Frizijski konj je bil na robu izumrtja.

Frizijce sta rešila svetovna vojna in cirkus

Rešitev za prekrasne frizijce je prišla v kar najbolj nenavadni obliki. V obliki svetovne vojne. Zaradi vojne vihre so bile zaloge goriva omejene, včasih pa ga preprosto sploh ni bilo mogoče dobiti.

Kmetje so se morali znajti po svoje in seveda so ravno frizijski konji učinkovito nadomestili traktorje, ki so zaradi pomanjkanja goriva obstali na poljih.

 

Močni črni konji so si začeli hitro spet utirati svoje mesto na kmetijah in kmalu tudi v družbo.

 

Ena izmed rešilnih bitk za črne lepotce je bila tudi družina iz Strassbourga, ki je pobegnila iz nacistične Nemčije. S seboj so vzeli tudi frizijske konje in kmalu po pobegu so postavili cirkus, v program pa so vpletli tudi konje. Izkazalo se je, da so bleščeče črni konji izredno učljivi in da zaradi svoje osupljive lepote privabljajo staro in mlado. Frizijci so tako svoje mesto dobili tudi v cirkusih, saj so jih kmalu začeli uporabljati v cirkusih širom Evrope.

 

Ni trajalo dolgo, ko so se za frizijce vzpostavili novi rejni programi in elegantni konji so bili rešeni.

50 odtenkov črne

frizijec frizijski konjFrizijski konji so vedno črni.  Črna je namreč edina priznana barva te pasme, lahko pa variira od zelo temno rjave, črno rjave in bleščeče črne. Belih lis frizijci po telesu nimajo, dovoljena je le bela lisa na čelu.

Sicer pasma in rod frizijskih konj priznavata tudi rjavo barvo, vendar si nihče posebej ne prizadeva, da bi jih v tej barvi tudi gojil.

Tako za res popolne frizijce danes štejejo le bleščeče črni konji, brez kakršnihkoli lis ali drugih oznak.

Huda in seksi imena frizijcev

Frizijski konji nosijo malce eksotična, zanimiva in tudi seksi imena. Seveda, saj izhajajo iz nizozemščine in zato zvenijo posebej elegantno.

 

Poimenovanje poteka na prav poseben način. Vsako koledarsko leto zveze rejcev frizijskih konj določijo začetno črko leta in na to črko se mora začeti ime vsakega žrebička, ki se skoti v tem letu.

 

Nekateri rejci poleg osnovnega imena dodajo še začetnice svojega priimka ali ime kobile-mame. Tako na koncu nastanejo zanimiva imena, na primer Elke S (izg. Elke es) ali pa Elke Marijke (Elke je ime skotenega žrebička,Marijke je ime mame).

 

Frizijski žrebci nosijo še posebej huda imena, ki že takoj dajejo vedeti, da imamo opraviti z veličastno živaljo. Imena za žrebce so na primer Erryt, Eise, Meinte, Jurre, Atse, Tsjanke, Timo in podobno.

 

Sicer rejska pravila pri frizijcih ne zahtevajo izključno nizozemskih imen, kljub temu pa večina rejcev uporablja prav originalna imena, saj s tem poudarijo njihov rod in pasmo.

Danes nas osupljajo s svojo lepoto

Ko so minili časi, v katerih so frizijskega konja uporabljali za delo na polju in v bitkah, so zasijali v konjeniških in jahalnih prireditvah po vsem svetu.

 

Dandanes frizijce uporabljamo v številnih konjeniških disciplinah, od vpreg do dresure, odlično pa so se izkazali tudi za rekreativno jahanje.

 

Pogosto jih lahko srečamo tudi v zgodovinskih uprizoritvah dogodkov, različnih nastopih in ceremonijah.

 

Kot pasma frizijec velja za inteligentnega, voljnega sodelovanja, aktivnega in polnega energije, hkrati pa nežnega, krotkega in občutljivega.

 

Poglejte si še čudovit video, v katerem gredo mladi frizijski žrebci na pašo:

 

Fotke (Spoty TV in Pinterest)

 

Pridruži se

5 thoughts on “Frizijec ali 50 odtenkov črne elegance

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.