frederic pignon

Frederic Pignon – mož, ki pleše s konji

Video: mož, ki pleše s konji

Frederic Pignon pleše s konji, največkrat s frizijci in andaluzijci.

Vzemite si nekaj minut in si najprej oglejte čudovit ples treh črnih frizijcev. Prekrasna predstava, v kateri se skoraj nevidno izmenjavajo konji, njihov vodnik, črno in črno, sodelovanje in spoštovanje.

(članek se nadaljuje pod videom)

Frizijski konji so že tako ali tako znani po energičnem in gracioznem gibanju, Frederic pa je iz njih potegnil še več. Frederic in vsi trije konji so v popolnem razumevanju, kar nam jemlje dih.

 Vsak konj je velika avantura

Frederic Pignon za nekatere velja za enega izmed najboljših konjskih trenerjev na svetu. Izredna pozornost, ki jo posveča razumevanju in komunikaciji s konji, sta zagotovo eden izmed razlogov za njegove uspehe.

Njegova frizijska žrebca Phoebus in Paulus redno nastopata v konjeniškem showu Cavalia, do nedavnega pa sta ju spremljala tudi andaluzijska konja Dao in Templado.

Frederic je že od malih nog rastel v družini, kjer je bila strast do konj na prvem mestu. Kot otrok se je družil s psi, konji in kokošmi, med druženji pa jih je učil različnih trikcev. Prve otroške izkušnje in zanimanje so kasneje postale obsesija njegovega življenja. Obsesija s konji, seveda, in to na dober način.

Skozi leta se je naučil razvijati poglobljen odnos s svojimi živalmi, ki temelji na spoštovanju in vzajemnem razumevanju.

Za Frederica je vsak konj skrivnost, ki jo je treba odkriti

Frederic Pignon je že kot otrok ure in ure postaval ob konjih in skušal poslušati njihove misli. In to še vedno počne, že zadnjih 40 let. Ob konjih poskuša razvozlati njihove skrivnosti, da bi jih bolje razumel in da bi tudi konji bolje razumeli njega. Zadnja leta veliko potuje po svetu s svojim konjskim spektaklom Cavalia.

S svojim andaluzijcem Templadom, ki ga žal ni več, je Frederic razvil tesen in pristen odnos. Templado je pustil neizbrisen pečat v Fredericovem srcu in tudi v srcih množic, ki so Templada občudovali v predstavah.

frederic pignon Pignon se zaveda, da se v svetu konj ne more zanašati le na preizkušene in znane metode, ampak skuša konja razumeti kot posameznika. S konji ne smemo delati kot s kolesi, vedno na enak način. Konje moramo razumeti iz srca. Odnos z vsakim konjem je nekaj posebnega, je avantura od začetka in nikoli ne veš, kje in kako se bo končala.

Pri razumevanju konj in ravnanju z njimi ga je največ naučil ravno pokojni andaluzijski žrebec Templado. Templado je Fredericu pokazal, da je vsak konj vesolje zase, da je nekaj posebnega, zato se je treba z vsakim konjem tudi naučiti ravnati. Kar deluje na enem konju, ni nujno, da bo delovalo tudi na drugem konju. V svetu konj ni trdnih in zacementiranih pravil, vedno se moramo prilagajati. Ravno zaradi Templada je Frederic spoznal, da se moramo mi, ljudje, prilagajati konjem in konjem prilagajati tudi svoje znanje. Templado je Fredericu pokazal, da je treba imeti pri delu s konji vedno odprt um, vedno iskati nove možnosti, nove načine in novo komunikacijo s konji.

Vsak konj nas lahko nauči in ti pokaže mnogo več, kot pričakuješ ali verjameš

frederic pignonFrederic in njegova žena Magali sta pionirja etoloških načinov treninga konj, filozofije, ki spodbuja naravno vedenje, užitek, improvizacijo in igro. Skozi svoje edinstvene življenjske izkušnje spoznavata različne konje in jim pustita, da jima počasi odkrijejo svoje tančice in pokažejo svoje skrivnosti.

In na koncu vedno osupla ugotavljata, da so inteligenca konj, njihova komunikacija, sposobnosti in konji nasploh izredno impresivni in na moč fascinantni.

Skozi Fredericove oči konje začenjamo spoznavati v novi luči in odkrivati nove načine druženja z njimi, ki temeljijo na spoštovanju in globoki povezavi s temi prekrasnim živalmi.

Fredericu se lahko pridružite na njegovi Facebook strani.

Fotke: Céline Dufourd – Photographie

Pridruži se

One thought on “Frederic Pignon – mož, ki pleše s konji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen + one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.