kako in kje zaceti z jahanjem

Kako začeti z jahanjem

Kako začeti z jahanjem? In tudi kje začeti? Ponavadi vsi najprej pomislimo na tečaj ali šolo jahanja, se vpišemo in gremo od tam naprej.

Ampak z jahanjem lahko začnete tudi drugače. Morda boste presenečeni, toda jahanje se najprej začne v glavi, nadaljuje se s spoznavanjem konj in delom s konji na tleh, šele nato je čas za jahanje v sedlu.

Kako se torej lotiti učenja jahanja?

 

Preberite vse o konjih in se čimveč naučite teorije

Če želite jahati…no, če želite sčasoma dobro jahati, morate najprej spoznati konje. Kot vedno skušam dopovedati vsem, ki me le hočejo poslušati, konji za razliko od teniškega loparja niso rekviziti. Konji so živali, ki čutijo vse, kar počnete z njimi in se na vaše ravnanje tudi odzivajo. Pri jahanju niste sami, ampak imate zraven še (skoraj) enakovrednega partnerja, ki dela skupaj z vami.

Več kot se boste že pred učenjem jahanjem naučili o konjih, lažje vam bo začeti jahati, lažje boste razumeli, zakaj so stvari pri konjih take ali drugačne in verjetno boste tudi lažje razumeli jahanje kot aktivnost. Ker sta v jahanju udeležena dva, jezdec in konj, boste jahanje hitreje doumeli, če boste razumeli tudi žival, na kateri sedite.

 

Kako in kje začeti z jahanjem? Na tleh 

Mogoče se sliši nelogično, vendar se jahanje začne na tleh. Nikakor ne v sedlu. Jahanje in odnos s konjem se namreč začneta že pri učenju ravnanja s konjem, ko ga vodite iz izpusta. Zametki odnosa z njim se začnejo razvijati med krtačenjem in čiščenjem. Znanje o konju in jahanju začnete pridobivati tudi z natikanjem oglavke, s sedlanjem in vodenjem na roki.

Veste, včasih ne bi bilo prav nič narobe, če bi kakšno uro preživeli samo v družbi konja. Se pravi, da se bi se z njim le družili, ga opazovali v izpustu ali morda na travniku, pomagali pri njegovi oskrbi, ga prihajali le krtačiti in sprehajati. Šele nato bi začeli razmišljati o tem, da se boste povzpeli v sedlo.

 

Poiščite koga, ki jaha in se pogovorite z njim

kako začeti z jahanjem Dodaten vir za učenje jahanja in pridobivanje znanja o konjih je seveda tudi nekdo, ki se tudi sam/a ukvarja s konji in redno jaha. Ne govorite z nekom, ki je ravnokar opravil začetni tečaj jahanja, ampak poiščite nekoga, ki ima konja že več let in ki že dolgo jaha.

Navežite stik, povabite ga/jo na kavo ali na kosilu (plačate ga seveda vi 🙂 ), vnaprej povejte, kaj bi se želeli pogovoriti in potem neutrudno postavljajte vprašanja.

Postavite vsa vprašanja, ki vam v zvezi z jahalno šolo in konji padejo na pamet in ki vas zanimajo. Ne bojte se spraševati podrobnosti, dajte si razložiti pomembne stvari, tako da boste na koncu res dobro razumeli, kaj in kako. Morda bo za to potrebnih več kav ali kosil. Še bolje bo, če poiščite več različnih jahačev, saj boste od vsakega dobili drugačen vpogled v jahanje.

 

Stopite v bližnji konjeniški klub in se pozanimajte

Večina konjeniških klubov ima usposobljene inštruktorje in jahače za rekreativno in tudi tekmovalno jahanje, zato so zagotovo eden izmed najbolj relevantnih naslovov, kjer se lahko pozanimate o tečaju ali učenju jahanja.

Zatorej poiščite najbližji konjeniški klub ali pa klub, o katerem ste za začetek dobili najboljši občutek. Pripravite si vprašanja, ki vas zanimajo. Še najbolje je, da si jih kar zapišete na listek ali v telefon.

Preden se odpravite na obisk, pokličite in se dogovorite za točen termin obiska. Če tega ne boste storili, boste lahko hodili zaman, saj bodo klubski ljudje ravno na polno zaposleni z lekcijami jahanja in se vam ne bodo mogli primerno posvetiti.

Čeprav sta mail in Facebook v zadnjem času postala izjemno priljubljeni sredstvi komunikacije, vam svetujem, da izbranega kluba s tisoč in enim vprašanjem ne “napadete” po mailu ali FB.

kako začeti z jahanjemVzemite si čas in stopite tja osebno, saj boste tako boste tako dobili boljši občutek o posameznem klubu. Nenazadnje si boste morali za jahanje tako ali tako vzeti veliko časa (verjetno več, kot si zdajle predstavljate) in hoditi na ure. S tem pokažete sebi in drugim, da mislite resno.

Če se mislite resno lotiti jahanja, potem raje ne hodite na kmetije, kjer imajo le delovne (kmečke) konje. Ti konji niso enaki rekreativnim konjem ali šolskih konjem, ki jih klubi uporabljajo za učenje jahanja. S tem ne mislim, da so kmečki konji kaj slabši, le navajeni niso početi stvari, ki jih znajo konji v jahalnih šolah.

In če boste od začetka dobili napačno sliko o jahanju ali osnovo, vas bo stalo precej truda (tudi inštuktorjevega v pravi šoli jahanja), da boste te začetne napake izničili in začeli povsem od začetka.

 

Trezno in objekivno razmislite, ali res nameravate jahati

Ko boste prebrali že trideseti članek o učenju jahanja na internetu, se pogovorili z najmanj tremi izkušenimi jahači in obiskali vsaj dva konjeniška kluba, je čas za resen razmislek in pogovor s samim seboj.

  • Imate kljub vsem informacijam in opozorilom še vedno dovolj želje po jahanju?
  • Vas od jahanja ne bo odvrnilo dolgotrajno učenje in vlaganje veliko truda?
  • Boste zdržali leto ali dve (včasih suhoparnega) drilanja v sedlu?
  • Si res želite naučiti vsega (ali pa vsaj večine) o konjih?
  • Boste imeli dovolj časa, da se boste svojemu novemu hobiju ali aktivnosti resno posvetili?
  • Boste imeli za nadaljnjih 2 ali 3 leta dovolj finančnih sredstev, da boste lahko plačevali lekcije jahanja?
  • Imate na voljo tudi dovolj finančnih sredstev, da si boste lahko kupili primerno opremo za jahanje 

Če ste pri kateremkoli izmed zgornjih vprašanj odgovorili z “ne vem” ali “nisem čisto prepričan/a”, je mogoče smiselno, da še malce počakate in se jahanja lotite kasneje.

 

Dogovorite se za začetnih 5 ur jahanja

Ko ste se pogovorili sami s seboj in prišli do nedvoumnega sklepa, da se boste začeli učiti jahanja, se konkretno lotite dela.

Stopite v šolo jahanja, ki ste jo izbrali in se dogovorite za prvih nekaj jahalnih ur. Ni vam potrebno prav nič hiteti in vplačevati 10 ur skupaj, čeprav bi bilo to za vas bolj ugodno.

Pojdite raje postopoma. Pet ur učenja jahanja je za začetek povsem dovolj. Malo bolj od blizu boste spoznali, kako poteka tečaj jahanja, kako pravzaprav sploh poteka jahanje, kakšni so konji, koliko časa vam vzame, da opravite eno lekcijo (skupaj s pripravo, prevozom in na koncu vrnitvijo domov).

Po petih urah, ko boste imeli malce boljšo sliko o jahanju, lahko seveda nadaljujete in zakupite dodatnih 5 ali pa 10 ur, kakor boste želeli.

Lahko pa tudi preprosto odnehate. V tem ni prav nič sramotnega ali slabega. Če boste ugotovili, da jahanje ali konji iz kateregakoli razloga niso primern za vas, si boste naredili največjo uslugo in jahanje prepustili drugim.

Še več, prenehanje z jahanjem je lahko celo najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmete.

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twelve − 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.