jahalna oprema

Jahalna oprema – kupiti rabljeno ali novo

Jahanje tako kot vsak šport, zahteva nekaj opreme, s katero bo jahanje lažje, domov boste prišli bolj čisti, predvsem pa vas bodo nekateri kosi obvarovali neprijetnih “srečanj” s konji. V končni fazi se lahko celo zgodi, da vam bodo rešili življenje.

Nekateri kosi opreme za jahanje imajo skoraj izključno varovalno funkcijo, zato pozabite, da boste v njih videti strašno seksi. Spet druga jahalna oprema ima povsem praktičen namen, saj vas ščiti pred prahom, umazanijo in na primer pred konjskimi figami.

 

Nekateri kosi jahalne opreme pa so bolj kot ne samo za “show” in niti pod razno ni nujno potrebna. Seveda vam nihče ne brani, da si jo omislite, če le zdrži vaš proračun.

Obvezna oprema za jahače

Med obvezno opremo za jahanje je seveda na prvem mestu jahalna čelada. Jahalna čelada mora biti atestirana, v ekstremnih primerih pa vam lahko dobesedno reši glavo, zato pri tem nikar ne škrtarite.

 

Kaj je 100 EUR proti poškodovanemu vretencu, ki vas bo do konca življenja prikovalo na invalidski voziček? Pri čeladi za jahanje nimate kaj dosti razmišljati. Vzemite najboljšo in najbolj kvalitetno, ki jo lahko najdete. Potrebovali jo boste v resnici samo enkrat, toda če bo takrat opravila svoje delo, si boste neizmerno hvaležni, da niste vzeli neke “poceni robe”.

 

jahalna opremaTrdni, kvalitetni in vzdržljivi jahalni čevlji so pri konjih naslednji obvezni del opreme. Prihranijo vam lahko poškodovana ali celo zlomljena stopala, hkrati pa vas dobro ščitijo pred morebitnim blatom, prahom in drugimi “umazanimi nadlogami”, na katere boste zagotovo naleteli v konjskih hlevih.

 

Hlače za jahanje so naslednji del jahalne opreme, ki vam ga priporočam že od vsega začetka. Na zadnji plati in po notranji strani stegen imajo jahalne hlače namreč všito usnje ali drug nedrseč material, ki vam olajša sedenje v sedlu.

 

Ne mislite, da boste zaradi jahalnih hlač kaj bolje jahali, vam bodo pa malenkost olajšale sedenje na konju in vas hkrati obvarovale tudi pred umazanijo in prahom.

 

Hlač je na izbiro dobesedno “nebroj”, zato boste brez posebnih težav našli take po svojem okusu. Priporočam sicer, da jih ne kupujete v kakšnih svetlih ali občutljivih barvah, ampak to je že stvar osebnega okusa. Če ravno vztrajate, da hočete na vsak način roza jahalne hlače, si jih brez zadržkov kupite. Prav praktične pa ne bodo 🙂

 

Želva načeloma sicer (še) ni obvezen del opreme za jahanje konja, vam pa toplo priporočam, da si jo omislite že na začetku. Nakup jahalne želve sicer ni prav nizka denarna postavka, ampak pri konjih se boste morali tako ali tako navaditi na visoke stroške. Želva naj se tako čim prej znajde med vašo opremo za jahanje, saj vas lahko obvaruje pred zlomi reber, ki se ne zacelijo prav hitro.

Ne tako zelo nujna oprema za jahače

Med ne tako zelo nujno opremo sodijo na primer rokavice, razni puloverji, gamaše, ipd. Dobro, če imate silno občutljive pisarniške roke, na katerih hitro zacvetijo žulji, potem naj se jahalne rokavice hitro premaknejo med obvezno jahalno opremo.

 

jahalna opremaČe vaše roke zdržijo malo več, potem ste lahko za začetek brez. Res pa je, da rokavice dobite že za 30 EUR, zato ne bo škode, če jih ob prvem nakupu jahalne opreme vržete v košarico.

 

Če ste z jahanjem na začetku, ne pretiravajte in ne nabavite v enem zamahu vsega, kar vidite ali vam ponudijo v trgovini. Dobri čevlji, dobre jahalne hlače in kvalitetna čelada so za začetek povsem dovolj. Za vse ostalo lahko brez težav uporabite “pasje cunje” ali oblačila, ki vam jih ni škoda.

 

Če pa kanite jahati čisto zares, potem seveda postopoma dokupite vse, kar mislite, da boste potrebovali. Tako ali tako se boste lahko sproti odločali, s pomočjo vašega jahalnega inštruktorja ali “konjskih kolegov”, ki jih boste spoznali.

 

Majčke z motivi konj ali puloverji “priznanih konjskih blagovnih znamk” lahko še nekaj časa počakajo na policah trgovine. Razen, če imate že tako predebelo denarnico, da vanjo ne morete več strpati niti enega bankovca 🙂

 

PS: zimska jahalna oprema je povsem enaka, le da je bolj debela in ima ponavadi več “mucke”. Sicer pa… če boste pridno delali, na konju in ob njem, vas načeloma sploh ne bi smelo preveč zebsti 🙂

Koliko pa stane jahalna oprema

Pa smo tam. Za koliko bo jahalna oprema olajšala vašo denarnico? Predvidoma za kar precej 🙂 En krog po internetnih trgovinah pokaže, da so cene hudo različne, končni znesek nakupa pa bo odvisen predvsem od tega, koliko se lahko finančno “raztegnete” in tudi od tega, kako resno se nameravate lotiti jahanja.

 

Če boste samo vsake toliko na konju naredili “dva kroga”, ni treba kupovati čisto nič. Čelado si lahko sposodite v konjeniškem klubu ali pri lastniku konja, kakšna trenirka in superge bodo tudi čisto dovolj.

 

Če pa mislite konje od bližje spoznati in se dokaj resno lotiti jahanja, potem se pripravite na resen izdatek.

 

Povprečna cena jahalne čelade je okoli 100 EUR. Jahalne hlače vas bodo olajšale za približno 80 EUR (btw, lahko jih dobite tudi za 400 EUR 🙂 ), za jahalne čevlje ali škornje boste zapravili  okoli 100 EUR, za rokavice pa okoli 30 EUR. Gamaše vas bodo prišle cca 70 EUR, želva pa nekje od 80 EUR naprej. Če na brzino zmečeva skupaj vse številke, boste prvi nakup opreme za jahanje končali z računom za okoli 500 EUR. Ste pripravljeni izdati toliko?

Kje naj kupim jahalno opremo

Okej, očitno ste na zadnje vprašanje odgovorili pritrdilno in ste pripravljeni na nakup 🙂

 

Nekaj malega si lahko tale 500-evrski nakup olajšate z rabljeno opremo, če vas seveda ne moti, da jo je že pred vami uporabljal nekdo drug. Konjska oprema Bolha je idealen naslov za to, saj je prava “svaštarnica” take in drugačne opreme.

 

Če pa vam rabljene stvari ne dišijo, saj jim želite vdihniti svojo energijo, potem miško in tipkovnico v roko, v strica Googla zapišite “trgovina z jahalno opremo” ali “trgovina s konjeniško opremo”  in naredite nekaj krogov po internetu, da preverite, kaj je na voljo in po kakšnih cenah. Skočite lahko na primer v Clair in Decathlon.

 

Če pa se boste mudili kje v Avstriji, lahko mimogrede stopite pogledat še v Zwerlin ali Kraemer, obe trgovini sta v Grazu.

 

Med pisanjem članka pa sem ugotovila, da imajo opremo za jahanje na posodo celo v Knjižnici reči. Kose opreme si lahko sposodite za kakšen teden, potem pa jo morate vrniti. Če vam izposoja ne diši, vam ne preostane drugega kot nakup 🙂

 

 

Pridruži se

2 thoughts on “Jahalna oprema – kupiti rabljeno ali novo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen − eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.