jahanje za otroke

Jahanje za otroke

Jahanje za otroke in tudi le druženje s konji imata pogosto odlične učinke. S pomočjo konj otroci lahko razvijajo občutek za odgovornost, občutek za živali, v današnjih časih pa celo lahko pomagajo pri številnih motnjah, ki se pojavljajo pri otrocih.

 

Nedavna raziskava je celo dokazala, da lahko jahanje povečuje inteligenco, izboljšuje spominske sposobnosti ter sposobnost učenja in celo izboljšuje reševanje problemov.

Zakaj je jahanje konjev koristno za otroke? 

Najprej poglejmo, kakšne so koristi jahanja za otroke. Poleg tega, da je zanimivo in drugačno doživetje, neke vrste mala avantura, jahanje za otroke je jahanje konj za otroke lahko tudi zelo luštna rekreacija. Jaha se običajno zunaj, na svežem zraku in v okolici narave. Že to je samo po sebi dober razlog, da preverite, ali bi otroka morda vpisali na jahanje.

 

Ker je ta šport zaradi prisotnosti konj tudi precej zahteven, pomeni odlično miselno zaposlitev in hkrati spodbuja razvoj odgovornosti. Konj namreč ni le rekvizit, ki ga po končani uri odvržemo v kot in tam počaka do naslednjega tedna, temveč živo bitje, za katerega je treba poskrbeti pred in po jahanju.

 

S pomočjo konja otroci spoznavajo živali in razvijajo občutek za njih. Skozi jahanje in druženje s konji tako otroci spoznavajo lastnosti konj, njihove reakcije, potrebe in obnašanje. Počasi in postopoma spoznavajo tudi telesno govorico konj, načine sporazumevanja in počasi začnejo razumevati te prekrasne živali.

 

Zanemariti ne gre niti nekaterih terapevtskih učinkov jahanja in konj na splošno. Gibanje med jahanjem stimulira notranje organe, izboljšuje gibljivost otroških sklepov, izboljšuje telesno kondicijo in krepi mišice.

 

Včasih jahanje deluje celo kot posebna masaža, saj se vibracije skozi hrbetnico prenašajo vse do vrha glave.

 

Ker pa jahanje ni omejeno zgolj na aktivnosti in vaje na konjskem hrbtu, temveč morajo otroci konja pokrtačiti pred jahanjem, ga voditi v izpust in podobno, se izboljšuje tudi motorični razvoj, občutek pomembosti in razvoj samostojnosti.

 

Jahanje za otroke pogosto lajša tudi različne motnje, na primer motnjo pomanjkanja pozornosti, hranjenja, psihične in govorne motnje, ipd. Pogosto že zgolj druženje s konji pokaže pozitivne učinke, nadgradnja druženja pa pogosto daje izredne rezultate.

 

Od katerega leta je jahanje za otroke primerno? 

Črnobelega odgovora na to ni. Vse je odvisno od otroka in tudi od konja.

 

V splošnem velja, da otroci pred osmim ali desetim letom ne morejo intenzivno jahati oziroma se intenzivno učiti jahanja.

 

jahanje za otroke Dveletnik ali triletnik na primer niti približno še ne more samostojno jahati. Lahko pa se na konja in jahanje privaja s tedenskim kratkim jahanjem, pri katerem sedi na konju, morda naredi kakšno zanimivo vajo in se navaja na konjevo gibanje.

 

Nekje po petem letu pa lahko otroke počasi začnemo spoznavati z osnovnimi prvinami jahanja, na primer z lahkim kasom ali z bolj zahtevnimi vajami za ravnotežje.  Še vedno velja načelo zmernosti, enkrat tedensko je tako jahanje povsem dovolj.

 

Čisto zares pa lahko otroci začnejo jahati nekje med 8 in 10 letom. Takrat so že dovolj veliki, močni in motorično razviti, da lahko samostojno vodijo konja po maneži.

 

V vsakem primeru ne pretiravajte. Ne z intenzivnostjo jahanja in ne z zahtevami do otroka. Vse bo prišlo ob svojem času. Kanček zdrave pameti v kombinaciji z zmernostjo pa bo.

 

Kje naj začnejo otroci jahati?

Predlagam, da poiščete najbližji konjeniški klub, najprej pregledate njihovo spletno stran, potem pa se stopite osebno pozanimat, ali bi sprejeli vašega otroka, kdaj in predvsem, kako pri njih poteka jahanje konj za otroke.

 

Bodite pozorni, ponekod ne sprejemajo manjših otrok oziroma imajo določeno starostno mejo.

 

Tečaji jahanja konjev za otroke so nekdaj trajali 10 ur in po opravljenih 10 urah naj bili sposobni samostojno jahati. Temu ni vedno tako, saj smo si ljudje različni. Nekateri napredujejo zelo hitro, nekateri pa malce bolj počasi.

 

Enako velja tudi za današnje za otroke. Zato se ne omejujte z 10 urami in ne bodite razočarani, če po tečaju jahanja le-tega še ne bodo osvojili v celoti. Zavedati se morate, da je učenje jahanja dolgotrajen, ponavadi dolgoleten proces, zato naglico pustite doma.

 

K sosedom, ki imajo doma konje raje ne hodite, čeprav bo morda ceneje ali bolj priročno. Pri ljudeh, ki se z učenjem jahanja ne ukvarjajo profesionalno, namreč otrok ne more dobiti primerne in pravilne osnove jahanja, kar vam lahko narobe hodi kasneje, ko ga boste vpisali v pravo šolo jahanja.

 

Kaj pa potrebuje otrok za jahanje

Na začetku majhni otroci za jahanje ne potrebujejo prav nič posebnega. Morda kakšno malce bolj ponošeno trenirko, za katero vam je vseeno, če se umaže, zaprti čevlji so obvezni in seveda čelada.

 

Čelado boste ponavadi dobili v klubu ali šoli jahanja, kamor boste otroka vozili na jahanje. Čisto spodobno pa lahko za prve jahalne urice služi tudi kolesarska čelada.

 

Kasneje, ko bo otrok zrastel ali če se bo zelo resno lotil jahanja, pa bo treba stopiti v kakšno konjsko trgovino, kjer boste kupili ustrezne jahalne hlače, jahalne škornje ali čevlje, lastno čelado in še kaj se bo našlo.

 

Vsekakor s kupovanjem opreme za jahanje ne hitite, saj ni prav poceni.

Koliko stane jahanje za otroke

Cene jahalnih ur se gibljejo nekje od 15 pa vse tja do 35 evrov, končni mesečni znesek, ki ga boste odšteli za jahanje pa je odvisen tudi od tega, kako pogosto namerava otrok jahati.

 

Šola jahanja za otroke, ki poteka enkrat tedensko (kar je pri majhnih otrocih čisto dovolj), vas bo stala cca 50 – 80 evrov na mesec.

 

Kasneje, ko se bo učenje jahanja intenziviralo pa lahko računate na najmanj dve uri tedensko, kar vas bo prišlo precej več, cca 160 – 200 evrov na mesec.

 

Če uram jahanja prištejete še opremo, morda bolj specializirane treninge, posebne jahalne tabore ali kasneje morda celo lastnega konja, pa se kar pripravite na pošten finančni zalogaj in tekoče stroške.

 

Jahanje in druženje s konji sta v osnovi čudovit šport in čudovita aktivnost. Hkrati pa se je potrebn zavedati, da so konji in jahanje zelo zahtevni, terjajo veliko časa in tudi veliko denarja.

 

Preden se otrok loti jahanja, dobro premislite, ali boste lahko otroku nudili vse, kar bo na svoji jahalni poti potreboval, če ga seveda jahanje prej ne bo nehalo zanimati.

 

Če pa imate za svojega otroka v mislih zgolj rekreativno jahanje za sproščanje, pa se vam ni potrebno preveč bati. Ne za otroka in ne za denarnico.

 

Pridruži se

2 thoughts on “Jahanje za otroke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.