opozorilni znaki pri konjih

6 opozorilnih znakov pri konjih, ki jih mora poznati vsak

Ker se ljudje sporazumevamo z besedami, pogosto pozabimo, da se živali sporazumevajo drugače in da govorijo povsem drugačen jezik. Jezik, ki se ga moramo naučiti, da lahko sčasoma razumemo, kaj nam sporočajo.

Če konj na primer brcne ali ugrizne, tega skoraj nikoli ne stori brez opozorila. Težava je ponavadi v tem, da so prvi opozorilni znaki skorajda neopazni oziroma jih ljudje spregledamo ali preprosto ne razumemo.

V takih primerih nam da konj vsaj še eno opozorilo. Morda celo tri. In če ne upoštevamo nobenega od vseh teh opozoril, lahko pride do neljube situacije, za katero pa smo vedno krivi sami. Konj nas je opozoril, kajne?

Dobro, predvsem pa zelo koristno je poznati 6 osnovnih opozorilnih znakov pri konjih, s katerimi nam jasno sporočajo, naj se iz tega ali onega razloga umaknemo iz njihove bližine.

Še posebej pomembno je, da ste na opozorilne znake pri konjih pozorni pri živalih, ki so prosto spuščene ali pri konjih, ki jih ne poznate.

Opozorilni znaki pri konjih

 

opozorilni znaki pri konjih
Pomuznjena ušesa

#1 Položena ušesa

Če ima konj ušesa pomuznjena po sebi, torej položena nazaj in tesno pritisnjena h glavi, je nekaj zelo narobe. To je eden izmed jasnih opozorilnih znakov, s katerimi konj zgovorno sporoča, da je zelo nezadovoljen.

Če pri konju opazite tesno položena ušesa, se nemudoma umaknite.

Včasih se opozorilo začne zelo nedolžno in sicer tako, da konj ušesa le obrne nazaj. Lahko sicer le posluša, kaj se dogaja za njim, če pa začne švigati z repom in se napne, potem je le še korak do pomuznjenih ušes.

Pri konjih bodite torej vedno pozorni, kaj počnejo z ušesi.

 

#2 Opletanje z glavo

Če konj spusti glavo in začne z njo opletati levo in desno, je to znak agresije. Pogosto to počnejo žrebci, ki se borijo za prevlado ali ko želijo disciplinirati neposlušno kobilo.

Če začne konj opletati z glavo, je to zagotovo rdeči alarm, ki ga morate nemudoma upoštevati. Pomeni agresijo in napoved kasnejšega napada, če seveda vztrajate na istem mestu in se mu ne umaknete.

 

#3 Kopanje ali udarjanje s prednjo nogo

Večinoma se nas vsi učijo, da se moramo bati konjevih zadnjih nog, vendar pa so lahko prednje noge ravno tako nevarne. Konji imajo velika kopita in mišičaste noge, zato vam lahko tudi udarec s prednjo nogo polomi kosti.

Če konj koplje z nogo in ima ušesa pomuznjena po sebi, je to nedvoumen znak, da vas bo napadel. Če opazite tako vedenje, se nemudoma umaknite iz njegovega dosega.

Četudi konj samo bije z nogo ob tla, je to že lahko prvi znak razdraženosti. Če ga ne boste upoštevali, bo posegel po močnejših opozorilih.

 

#4 Cmokanje in odpiranje ust

opozorilni znaki pri konjih
Odprta usta in kazanje zob

Če konj cmoka z usti ali jih celo odpira in vam kaže zobe, pri tem pa ima poležena ušesa, ste v zelo slabi koži. To so namreč zelo jasni in zelo očitni znaki, da je zelo jezen in da nimate več prav dosti manevrskega prostora.

Le nekaj kratkih sekund vas še loči od neprijetnega ugriza, zato jih izkoristite in se na brzino umaknite.

 

 

 

#5 Šviganje z repom

Poleti konji veliko mahajo z repi, ker jih nenehno nadleguje kopica sitnih muh in je rep še kako dobrodošel za odganjanje letečih tečnob.

Vendar pa mahanje z repom ni vedno tako nedolžno. Če konj z repom dinamično in hitro maha levo in desno, vam sporoča, da je nejevoljen ali celo jezen.

Pogosto je to tudi jasno opozorilo, da bo brcnil, če se ne boste umaknili.

 

#6 Premika zadnjo plat levo in desno

Konj, ki prestavlja zadnjo plat, po možnosti tako, da je obrnjena proti vam, brez sence dvoma sporoča, da boste deležni brce. Če se ne odstranite iz dosega njegovih zadnjih nog v stotinki sekunde, je brca neizbežna.

Bolj zgovornega opozorila od konja skorajda ne morete dobiti, zato ga resno upoštevajte.

 

Ljudje smo ponavadi prepričani, da se bomo lahko pravočasno umaknili. Naj vam povem, da se brce in ugrizi pogosto zgodijo v stotinki sekunde, zato ne boste imeli dovolj časa.

 

Učenje konjeve govorice ni enostavno, terja svoj čas predvsem pa tudi izkušnje. Opozorilni znaki pri konjih niso vedno črnobeli, povsem izraziti ali čisto jasni. Pogosto gre celo za več znakov skupaj.

Dolžnost nas, ljudi je, da konje pravilno razumemo in jih tudi upoštevamo.

 

 

Pridruži se

One thought on “6 opozorilnih znakov pri konjih, ki jih mora poznati vsak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.