otok s konji

Otok, kjer se sprehajajo konji

 

Predstavljaj si tole: »Pripelješ se na morje in iz avta vzameš brisače, ležalke, sendvič in hladilno skrinjo (s pivom, kakopak 🙂 ). Na plaži si poiščeš svoj prostorček, ležeš na brisačo, odpreš pivo in počakaš, da pridejo konji?

 

Marsikdo bi si tako predstavljal nebesa ali pa recimo idealen dopust.

 

 

Pa taka plaža res obstaja?

 

Obstaja. Na otoku Assateague v Marylandu.

 

otok s konjiOtok je pravzaprav greben med Atlantskim oceanom in polotokom Delmarva, ima pa skoraj 60 kilometrov peščenih plaž.

 

Če so se ti ob tem že zasvetile oči in se ti je pred očmi narisala slika, na kateri s konjem galopirata po vseh teh kilometrih mivke, te moram malo razočarati.

 

Jahanje je sicer dovoljeno, ampak samo po določenem delu plaže in samo v določenem delu leta.

 

Otok, kjer divji konji mimogrede zaidejo v kampe

 

Poleg številnih ptic, srnjadi in drugih živali, otok slovi tudi po divjih konjih, ki privabljajo številne turiste.

 

otok s konji

Nekateri verjamejo, da so konji na otok priplavali po brodolomu španske galeje, veliko bolj verjetno pa je, da so iznajdljivi rančerji nekje v 17. stoletju konje na otok spustili zato, da bi se izognili davkom in zakonodaji.

 

Divji konji na otoku so povsem divji in trdoživi, saj živijo v precej zahtevnih razmerah (vročina, obilica insektov, revna paša). Ker številni turisti seveda mislijo, da so konji prijazni in priljudni, so že marsikaterega od njih hitro prepričali v nasprotno s pošteno brco ali bolečim ugrizom.

 

 

Ker ameriški rangerji prav pikolovsko pazijo na turiste (ker ti pač ne znajo paziti sami nase), je na vhodu na otok vrsta opozoril. Med drugim je konje na otoku prepovedano hraniti ali božati. Če vas dobijo pri tem, vam mirno napišejo kazen.

 

Konji se sicer povsem prosto sprehajajo po otoku, pogosto se zadržujejo tudi na plaži ali v bližnjih močvirijih, občasno pa zatavajo tudi v kampe.

 

 

VIDEO (pod videom izveš, ali lahko na tem otoku tudi jahaš)

 

 

 

Pa lahko tukaj tudi jahamo?

Lahko. Ampak le na strogo določenem delu plaže in le od oktobra do maja. Poleg tega imajo tudi dva kampa, ki sta posebej namenjena jahačem in konjem.

 

Jahanje je dovoljeno le po cca 20 km peščene plaže, dostop do tega dela plaže pa je tudi strogo določen. Narodni park si pridržuje tudi pravico, da jahanje prepove v vsakem trenutku, bodisi zaradi nevarnih vremenskih ali drugih razmer, posegov v narodnem parku ali česarkoli drugega.

 

Konji, razen divjih, se ne smejo gibati nikjer drugje po parku.

 

otok s konjiOd poletja pa tja do zgodnje jeseni jahanje na otoku ni dovoljeno, predvsem zaradi rojev insektov, ki so lahko prenašalci različnih bolezni. Tudi sicer je na otoku ogromno komarjev in drugih žuželk, zato se je treba oborožiti z litri Autana, zase in za konja.

 

Če imate dovolj galopiranja po plaži, hkrati pa ste preutrujeni, da bi s prikolico vozili domov, lahko na otoku skupaj s konjem tudi prenočite. Dva kampa sta posebej namenjena konjem in jahačem. V vsakem je prostora za 6 konj in 6 jahačev, nočitev pa stane okoli 40 EUR.

 

Seveda tudi v teh dveh kampih ni prav dosti prepuščeno naključju ali nemarnim konjarjem, saj je treba upoštevati precej stroga pravila. Na primer, svojih konj ne smete nikoli pustiti samih, vse fige in drugo pa morate pred odhodom skrbno pospraviti. 

 

Hm, ko človek tole malo bolje razišče, otok z divjimi konji Assateague sploh ni več tako idealen. Zagotovo pa je obisk otoka z divjimi konji izkušnja, ki je nikoli ne pozabiš. Mogoče pa imaš srečo in se kako urico ali dve vseeno sončiš v družbi konj 🙂

 

Preden obiščeš otok s konji, pa nujno preberi še:

6 opozorilnih znakov pri konjih, ki jih mora poznati vsak 

 

Foto: Notyoubroom, NPS, IstockBonnie U. Gruenberg, Susanne Bledsoe – Wikipedia

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.