prodaja policijskih konj

Prodaja policijskih konj

Prodaja policijskih konj ob vsaki objavi dvigne malo prahu, saj se pogosto pojavijo dvomi in zadržki o načinu prodaje. Številne zmoti dejstvo, da policijske konje prodajajo z javnim zbiranjem ponudb, saj se jim zdi, da so konji degradirani na nivo službenih vozil oziroma neživih stvari.

 

 

Ravno te dni je aktualen razpis za prodajo dveh policijskih konj (pa tudi eno psičko, ampak mi se bomo osredotočili na konje) in seveda so se pojavila različna vprašanja, ki pa sem jih preverila na policiji. Marsikdo tudi misli, da policijske konje, ki jih ne prodajo, kar uspavajo.

 

Te zanima, če to res drži? Preberi celoten članek.

 

Zakaj policija prodaja službene konje?

 

V konkretnem primeru sta na prodaj lipicanec Maestoso Dubovina XXV in westfalec Santino. Oba sta stara po 20 let in napočil je čas za njuno upokojitev. Celoten razpis za prodajo obeh konj najdeš tukaj.

 

Zaradi starosti imata različna bolezenska stanja, ki so posledica degenerativnih sprememb, zato nista več primerna za delo v policiji.

 

Santino in Maestoso Dubovina sta sicer aktivno delo pri policiji začela že leta 2005, ko sta bila stara po 7 let. Na postaji konjeniške policije v Ljubljani sta delala več kot 12 let.

 

Santino je svojo zadnjo patruljo opravil avgusta 2017, Maestoso Dubovina pa novembra 2017.

 

Sicer konji v policiji v povprečju delajo med 8 in 10 let, predvsem je to odvisno od zdravja posameznega konja.

 

Kot so mi povedali na policiji, so že pri nakupu policijskih konj izredno pozorni na zdravstveno stanje živali. Za delo v policiji kupijo le konje, ki so brez bolezenskih stanj, poškodb ali indicev na morebitne zdravstvene težave ali zaplete v prihodnosti.

 

Policija zavrne neprimerne bodoče kupce

 

prodaja policijskih konj Prodaja policijskih konj poteka z zbiranjem javnih ponudb. Potencialni kupec si lahko konje najprej ogleda na postaji konjeniške policije, potem pa na podlagi razpisa odda svojo ponudbo za nakup policijskega konja.

 

Ponudbi za nakup policijskega konja je potrebno priložiti tudi mnenje policije, da je potencialni kupec primeren za nakup posameznega konja.

 

Policija primernost presodi na podlagi Vprašalnika za presojo kandidata za nakup službenega konja policije (vprašalnik si lahko ogledaš tukaj).

 

Poleg osnovnih podatkov je potrebno v vprašalniku napisati na primer izkušnje iz konjeništva, razloge za nakup konja, kje bo konj nastanjen, koliko časa mu bodo lahko posvečali in ali ima bodoči kupec dovolj denarja za vzdrževanje konja.

 

Z vsakim kandidatom po izpolnjenem vprašalniku opravijo tudi osebni razgovor in na podlagi obojega ocenijo primernost bodočega kupca. Primernost bodočega kupca ocenjuje pristojna oseba v policijski enoti, v kateri se konj nahaja.

 

Na policiji so mi povedali, da so v preteklosti že zavrnili kandidate in jih ocenili kot neprimerne.

 

Že pred nakupom službenega konja morajo potencialni novi lastniki konja podpisati izjavo, da bodo z živaljo ravnali v skladu z Zakonom o zaščiti živali.

 

Policisti občasno pri novih lastnikih tudi preverjajo stanje konja v novem domu. Kot so zagotovili na policiji, bi o neprimernem ravnanju z nekdanjim policijskim konjem nemudoma obvestili pristojnega uradnega veterinarja.

 

Pri tem je potrebno  poudariti, da prodanih službenih konj ni dovoljeno uporabiti v prehrambene namene.

 

Zakaj konje prodajajo kot stvari? Zakaj jih raje ne vzame njihov vodnik ali skrbnik?

 

Policijski konji, ki jih iz različnih vzrokov vzamejo iz aktivnega opravljanja dolžnosti v policiji, na predlog uporabnika prodajo, v skladu s Pravilnikom o pridobivanju in upravljanju službenih živali v Policiji. Po domače povedano, ko jahač oceni, da konj ne more več opravljati svojih nalog, poda predlog za prodajo.

 

Gre pač za postopke javne uprave, ki so precej rigorozni. Pri prodaji policijskih konj morajo tako še najbolj srčni konjeniki in partnerji konj žal upoštevati določene pravilnike.

 

Konja se lahko tudi neodplačno prenese v last njegovega konjenika, če ta poda vlogo in konj iz kateregakoli razloga zanj predstavlja posebno subjektivno vrednost. Če policist konjenik izrazi željo po lastništvu konja, ga policija niti ne začne prodajati.

 

Ali policijske konje, ki jih ne prodajo, res uspavajo?

 

Službenih  konj, ki jih ne prodajo, na policiji NE  uspavajo. Če jim konja ne uspe prodati, ga v skladu s pravilnikom poskušajo oddati v brezplačno rejo policistom  konjenikom oz. drugim policistom.

 

Kot zadnja možnost je, da konj ostane v enoti, kjer policisti konjeniki skrbijo zanj.

 

Sistem  upokojitve  službenih  živali  je  v policiji vzpostavljen z oddajo živali  v  brezplačno  rejo  policistu  in  neodplačnim  prenosom živali na njihove  vodnike  oz.  konjenike.

 

Morda se nam zdijo pravila prodaje policijskih konj nekoliko nenavadna, suhoparna in brez duše. Kljub temu pa je videti, da policija vseeno poskrbi, da gredo po koncu aktivne službe v dobre domove, kjer preživijo lepo starost. Seveda brez obremenitev in intenzivnega jahanja.

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.