slovo od konja

Kdaj je čas za slovo od konja?

 

S konjem preživljate leta, včasih celo desetletja in skupaj vstopate v njegova zrela leta. Pojavljati se začnejo prve zdravstvene težave, zakrčenost mišic in otrdelost sklepov, artritis in podobno. Kako vedeti, kdaj konja zelo boli in kdaj bi sam izbral odhod s tega sveta?

 

Najprej se moramo zavedati, da na konja ne smemo gledati skozi prizmo človeških čustev. V konjskem svetu je smrt del narave, zaključek krogotoka življenja, v katerem ni nobene tragike.

 

Ljudje pa zaradi intenzivnih čustev do živali včasih umetno podaljšujemo njihova življenja, da bi olajšali svojo pot, ne njihovo. S tem včasih nehote po nepotrebnem podaljšujemo njihova življenja. Kako torej vedeti, kdaj je dovolj in je čas za dokončno slovo?

 

 

Konj vam bo sam pokazal, kdaj želi oditi.

 

slovo od konjaOdločitev zanj je ena čustveno najtežjih v našem življenju, vendar je naša odgovornost, da kot lastniki trezno presodimo, kdaj bi bil najboljši čas za slovo s konjevega vidika, ne našega.

 

Težko je vedeti, kdaj je naši živali res udobno in je srečna, a če tega ne bomo vedeli mi, bodo drugi še težje.

 

 

Zato si zastavite nekaj objektivnih vprašanj, ki vam bodo pomagala ugotoviti, ali ima vaš konj več dobrih kot slabih dni. Vprašajte se torej:

 

 • Ali je moj konj še vedno zadovoljen in živahen med sprehodom po naravi in se želi pasti?
 • Gre rad v vodo ali mu to predstavlja težavo?
 • Ali večkrat dobi koliko, ki je posledica zagozditve hrane v črevesju, ker se premalo giblje in premalo pije?
 • Ali lahko ohranja zadovoljivo telesno težo?
 • Še vedno z lahkoto leže in vstane?
 • Ali velikokrat leži, ker ga kaj boli?
 • Ga še vedno zanimajo okolje in njegovi prijatelji?
 • Pride k vam in se vas razveseli, ko vstopite v njegov boks?
 • Če uživa kakšna zdravila za kronične bolezni, kakšne stranske učinke imajo in kakšne težave mu povzročajo?
 • Si lahko privoščite, da ga boste imeli doživljenjsko na zdravilih?
 • Boste čakali tako dolgo, da ne bo več mogel vstati ali boste raje načrtovali malo vnaprej in izbrali primeren dan za slovo z evtanazijo?

 

Iskreno si odgovorite na zgornja vprašanja in če še ne veste končnega odgovora, si jih čez kak mesec ali dva ponovno zastavite. Slej kot prej boste vedeli, kdaj je pravi čas za slovo, čeprav to nikoli ni lahka odločitev.

 

 »Lani sem se morala posloviti od arabca Paše, ki je dočakal častitljivih 28 let. Zadnji dve leti ga nisem jahala, a se je dobro držal, saj sem mu občasno privoščila bioresonanco in masažo. Nato je lani začel na hitro izgubljati težo, saj so mu začeli slabeti notranji organi. Pokazal mi je, da je čas. Odpeljala sem ga na travnik, se poslovila od njega. Položil mi je glavo na ramo in zahvalila sem se mu za čudovite skupne trenutke, ki jih je namenil meni in številnim otrokom, do katerih je imel nežen odnos. Nato je s pomočjo veterinarja zaspal.
Alenka Škrabec, Revija o konjih  (december 2017)«

 

 

Prevod: Manca Mirnik

Foto: Canstock
Vir: Revija Your Horse, zima 2016

 

 

 

O konjih - revija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.