srečen konj

Srečen konj – kako imeti srečnejšega konja?

 

Srečen konj sprejema svoje odločitve. Večina lastnikov konj si želi z njimi vzpostaviti pristen vzajemen odnos, v katerem bosta srečna oba partnerja. To lahko storimo tudi tako, da konju dovolimo, da nekatere odločitve sprejme sam.

 

Ste kdaj pomislili, kako velik del konjevega življenja nadzorujemo ljudje in kakšen vpliv ima to nanj?

 

Ljudje določamo, kako bodo naši konji preživeli sleherno minuto njihovega dne. Odločamo, kam bo konj šel, kdaj bo jedel in pil, s kom se bo družil, kdaj se bo gibal in kako dolgo bo to trajalo … Mogoče menite, da se lahko konj v nekaterih situacijah odloča sam, velikokrat kdo od lastnikov reče, da konj nečesa ne bi počel, če tega ne bi želel.

 

A veliko konj počne, kar mi zahtevamo od njih samo zato, ker vedo, da če tega ne bodo storili, bo druga možnost zanje še slabša. Sčasoma se konji začno predajati vašim odločitvam, ne zato, ker bi to želeli, ampak zato, ker vedo, da morajo.

 

Pustite mu odločati

Pomanjkanje možnosti odločitve ima lahko na vašega konja velik vpliv, saj lahko vpliva tako na njegov fizični videz, vedenje in zdravje. Konji, ki nikoli nimajo možnosti, da bi se odločali zase ali se tega bojijo, lahko postanejo apatični ali razvijejo stereotipna vedenja, ko se skušajo prilagajati svojim omejitvam. Lahko postanejo tudi težavni pri rokovanju z njimi in pri jahanju.

 

Če pa svojemu konju dovolite, da nekatere odločitve sprejme sam, mu dovolite, da je on sam, dovolite mu, da ima svojo osebnost. Zato je vredno poskusiti, saj bo tako vaš konj pogumnejši, poglobil pa se bo tudi vajin odnos, saj bo konj vedel, da mu toliko zaupate, da mu boste prisluhnili. Nekatere stvari lahko spremenite v vajini vsakodnevni rutini, ki bodo konju pomagale, da bo lahko bolj samozavesten in da bo lahko ohranil svoj jaz.

Zakaj ne bi poskusili?

 

#1 Različna hrana

Znanstveniki, ki se ukvarjajo z vedenjem, uporabljajo preferenčne teste, ki jim pomagajo ugotoviti, kaj  konji želijo v različnih situacijah. Tudi sami lahko preizkusite, česa si želi vaš konj. Lahko mu na primer ponudite tri vedra z različno hrano; v eni je lahko narezano seno, v drugi sveža trava, v tretji alfalfa in zelišča. Tako se bo lahko sam odločil, kaj bo pojedel in kdaj.

 

#2 Ločite posamezno hrano

Če konju dajete senene brikete skupaj s pesnimi rezanci, zdaj obe hrani ločite v različni posodi in morda boste ugotovili, da ene vrste hrane pravzaprav ne mara, pa jo je zaradi tega, ker je združena s hrano, ki jo ima rad. Zato razmislite, da bi mu morda dali nekaj drugega, da bi ugodili njegovemu okusu.

 

#3 Različne posode in višine

Naslednji eksperiment, ki ga lahko naredite glede hrane, je, da mu hrano ponudite v vedru, nizki posodi, mreži; in na različnih višinah. Tako mu bo v hlevu zanimivo in ponovno se bo lahko sam odločal, kako mu je najbolj prijetno jesti.

 

#4 Več vodnih virov

Poleti na pašniku lahko vodilni konji tistim, ki so nižje na hierarhični lestvici, onemogočajo dostop do vode, kar je lahko stresno in zdravju škodljivo. Zato je vedno dobro, da konjem zagotovimo več virov vode, da bo lahko vsak konj prišel do svojega.

 

#5 Srečen konj naj sam odloči, kam na sprehod

Konja odpeljite na sprehod na daljšem povodcu kot običajno in mu dovolite, da sam izbira smer gibanja. Ali mu po jahanju popolnoma popustite vajeti in mu omogočite, da se sam odloči, kam in v katerem tempu bo hodil, to pa seveda velja tudi za ustavljanje.

 

srečen konj#6 Družabna bitja

Seveda je najboljše, da se vaš konj druži z drugimi tudi na pašniku, a če to iz katerega koli razloga ni mogoče, ga peljite v družbo drugih konj vsaj na povodcu in mu dovolite, da jih ovoha in je vsaj tako v stiku z njimi. Če tudi to ni mogoče, mu omogočite vsaj vidni stik z drugimi konji.

 

#7 Je srečen v hlevu?

Če vaš konj večino časa preživi v hlevu, je dobro, da mu naredite vsaj manjši izpust pred hlevom, da se bo lahko sam odločal, ali bo zunaj ali notri. Dajte mu seno in vodo tako notri kot zunaj, nato pa mu prepustite odločitev, kje se želi zadrževati.

 

#8 Zavetje

Če je konj na paši, mu morate omogočiti zavetje, kamor se lahko umakne pred dežjem, vetrom, snegom, mrčesom in podobnim. To je lahko lesena lopa, drevesa ali grmovje. Imeti mora tudi dovolj prostora, da se umakne od drugih konj, če želi biti sam; ali da si lahko izbira družbo svojih prijateljev.

 

#9 Naredite mu življenje zabavno

Če konju ponudite nekaj zabave tako v hlevu kot zunaj njega, boste poskrbeli tudi za njegovo duševno stimulacijo. Lahko mu skrijete kak korenček ali jabolko med seno in tako poskrbite, da se bo med njunim iskanjem zaposlil in zabaval. Lahko naredite zelenjavno-sadni »kebab« in mu ga obesite nekam v hlev, da se bo moral malo potruditi, da bo prišel do njega. Lahko mu potopite jabolko v vedro vode in zelo zabavno bo, ko bo se bo z nosom potapljal, da bi ga dosegel. Ko bo to obvladal, lahko poskusite z več jabolki in povečate količino vode.

 

Prevod: Manca Mirnik / Revija o konjih
Foto: Canstock
Vir: YourHorse, april 2017

 

 

O konjih - revija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

five × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.