o konjih

5 skrivnosti o konjih, ki jih še ne poznate

O konjih je že ogromno napisanega in pogosto se nam morda zdi, da o njih vemo že veliko. Kljub temu pa vam povem, da se o njih vedno lahko naučimo česa novega.

Tokrat vam zaupam 5 skrivnosti o konjih, ki jih verjetno še niste vedeli.

Konjeva koža je občutljiva in trpežna obenem

o konjih Konjska koža je hudo zanimiv organ. Po eni strani je tako zelo občutljiva, da konj čuti, ko nanj sede komar ali muha. Po drugi strani pa prenese precej grobo »čohanje« s strani drugih konj, ko se med seboj negujejo.

Vzajemno čohanje je namreč eden od rednih konjskih ritualov, s katerim negujejo medsebojne odnose, ponavadi pa se čohajo s svojimi velikimi zobmi.

Ljudem bi ob tem nežnem čohanju kri tekla v potokih, konji pa ob tem neznansko uživajo.

Zato vas naj ne bo strah, da bi konja bolelo, če ga boste po jahanju pošteno zdrgnili z nekoliko bolj grobo krtačo.

Konji obožujejo rutino

Četudi so konji živali, ki se jim sanja ne, kaj pomeni, ko je veliki kazalec na dvanajst, mali kazalec pa na osem, neverjetno dobro vedo, kdaj je ura za hrano. Ali pa ura za spanje, ura za odhod v hlev ali ura za dremuckanje.

Konji namreč naravnost obožujejo rutino. Pa ne samo glede ure in hrane, ampak tudi glede svojega boksa, glede razpostavitve stvari v njihovi okolici, glede svojega izpusta.

Najraje imajo reden urnik in prostor, ki ga poznajo. Že najmanjši premik samokolnice ali na primer druge opreme, je zanje lahko nekaj zelooo nenavadnega. Takrat si »novost« previdno ogledajo z vseh strani in preverijo, da ne bo kaj skočilo v njih.

Ko se počasi navadijo spremenjenega reda ali postavitve, se pomirijo in so spet zadovoljni.

Z vsakim očesom vidijo različno sliko

o konjih Konji imajo tako imenovan binokularen vid, kar pomeni, da z vsakim očesom vidijo različno sliko oziroma podobe iz posameznega očesa ne združujejo v eno sliko.

Ko konji pogledajo predmet z leve strani in potem še z desne, mislijo, da gledajo dve različni stvari.

Zato moramo vsako stvar konju predstaviti z obeh strani, z leve in desne. Če konj predmet vedno vidi samo z leve strani, se lahko ustraši, ko jo bo enkrat videl z bolj nenavadne, torej desne strani.

Poginejo lahko zaradi prebavnih motenj

To je ena od skrivnosti o konjih, ki ni zelo znana. Prebavne motnje pri konjih sicer niso tako pogoste kot pri ljudeh, so pa zato toliko bolj nevarne. Konji nameč zaradi svojega telesnega ustroja ne morejo bruhati in tako ustaviti pokvarjene prebave.

Ko pride pri konjih do prebavnih motenj, ponavadi nehajo kakati. Pri živalih, ki se običajno pokakajo od šest do osemkrat na dan, je to lahko velik problem. Če so prebavne motnje dovolj hude, lahko konj zaradi njih celo pogine.

Njihovi zobje nikoli ne nehajo rasti

Konjevi zobje nenehno rastejo, deloma pa si jih brusijo s hrano. Ker pa s čeljustjo opravljajo ene in iste gibe, se dostikrat zgodi, da se nekateri zobje neenakomerno obrusijo in nastanejo tako imenovane špice.

Špice postanejo s časom zelo ostre in lahko se celo zgodi, da jim poškodujejo dlesni ali nebo. Ko postanejo bolečine zaradi špic na zobeh prevelike, konj neha jesti in začne hujšati.

Ravno zaradi tega moramo konjem redno brusiti zobe, ponavadi vsako leto, odvisno od konja.

 

 

Pridruži se

One thought on “5 skrivnosti o konjih, ki jih še ne poznate

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.