terensko jahanje

Terensko jahanje ni za začetnike

Terensko jahanje. Jahanje čez polja in cvetoče travnike, ko sta s konjem eno in ko je okoli vaju le narava, tišina in mir.

 

Ponavadi si tako nekako predstavljamo jahanje na terenu. In vendar je ta predstava povsem napačna.

 

No, pravzaprav ni čisto napačna, le pot do takega jahanja ni hitra in ne enostavna. Terensko jahanje je namreč vse kaj drugega kot idealna podoba dirjanja po poljskih poteh in nikakor ni primerno za začetnika.

 

Pogostokrat na terensko jahanje skočimo tudi na kakšnih eksotičnih počitnicah, kjer nas lokalni ponudniki mirno in brez kakšnih posebnih zahtev naložijo na osedlane konje in hajdi na teren.

 

Nekaj takih zgodb sem že slišala. Ena se je končala v obcestni smreki, ena pa nekje sredi nasada bambusa. Obe sta se kljub temu končali dokaj srečno, brez posebnih poškodb. In samo od sreče odvisno, ali boste tako terensko ježo končali samo malo umazani ali pa na urgenci.

 

Pa ne samo na počitnicah, tudi doma pogosto poslušam želje ljudi, ki bi radi jahali na teren. Ko jih povprašam, koliko so že kaj jahali, ponavadi povedo, da so »enkrat ali dvakrat pri sosedu sedeli na konju« ali pa da so ravno prejšnji teden opravili peto uro v šoli jahanja.

Terensko jahanje ni tako enostavno

terensko jahanje Ja, kako vendar, videti pa je enostavno. Pokličeš, rezerviraš termin, dobiš osedlanega konja in že jahaš v naravo. Razen res redkih izjem vam tega noben spodoben klub ali ranč v Sloveniji ne bo pustil kar tako, na lepe oči. Pokazati boste morali (ali pa bi ga vsaj morali) primerno znanje.

 

Če ste začetnik, vam lahko že na pamet povem, da ga nimate dovolj.

 

Naj razložim malo bolj plastično.

 

Razlika med jahanjem v maneži ali jahanjem na terenu je skoraj  enaka razliki med vožnji z avtom po poligonu ali pa vožnji z avtom v jutranji prometni konici. Na poligonu ni nobene panike, če malo zgrešite ovinek ali »snamete« kakšen stožec. Po drugi strani pa je vožnja v jutranji prometni konici za neizkušenega voznika lahko pravi rodeo. Treba je menjavati pasove, voziti skozi krožišča, paziti na deset različnih stvari, da varno pridete v službo.

 

Pri jahanju je do pičice enako. V maneži smo dejansko na poligonu za jahanje. Okolje je kontrolirano, konj ga je navajen, okoli vas je ograja in na tleh je mehka mivka.

 

Ne pravim, da se vam ne more nič zgoditi, ampak če se že kaj zgodi, se bo zgodilo v nadzorovanem okolju, ob prisotnosti usposobljene osebe, ki jo konj pozna in ji zaupa, obenem pa vam konj tudi ne more nikamor pobegniti. Škoda ob padcu ali podobnem incidentu je lahko le minimalna, razen seveda vašega popraskanega ega ali boleče zadnjice.

 

Če pa se boste s konjem odpravili na sprehod v naravo, se situacija spremeni za najmanj 180 stopinj. Terenske poti so za vas in za konja lahko polne nenavadnih preprek, na primer ostri ovinki, podrti hlodi in prečkanje potoka. Hkrati je okoli vas desetine faktorjev, na katere ne morete vplivati.

 

Na primer, med mirnim jahanjem po gozdu izza ovinka prileti motokrosist, iz bližnjega grmovja nenadoma vzleti velik ptič ali pa srečate nadvse zoprnega psa, ki se vašemu konju zaganja v noge.

 

Običajno se konji takih nepričakovanih dogodkov, še posebej glasnih, lahko zelo ustrašijo. In kot vemo, sta njihova prva reakcija panika in beg. In to z vami v sedlu.

 

Če takih stvari ne boste pričakovali in če ne boste konja znali pomiriti oziroma ga ustaviti, bo štala.

 

Kakšna je ta štala? Odvisna predvsem od sreče in karakterja konja. Lahko je res huda, lahko pa samo končate v prvem jarku.

 

Poglej video, v katerem se je jahač začetnik z nekdanjim tekmovalnim konjem odpravil na miren teren. No, vsaj on je mislil, da bo miren. Konj je imel svoje ideje 🙂

Za terensko jahanje morate obvladati konja

 

Nekdaj je bil za to potreben opravljen izpit Jahač 2, s katerim ste dobili potrdilo, da znate dovolj dobro jahati, da greste lahko na teren. Izpit vas je usposobil tudi za preskakovanje nižjih ovir (zelo koristno za teren), spoznate osnove terenskega jahanja in vodenje konja v prometu.

 

Žal temu ni več tako, saj novi zakon določa le, da mora jahač na terenu obvladati konja, da morate nositi čelado, otroci pod 14 let pa smejo jahati le v spremstvu odraslih.

 

Kljub temu se ne čudite, če vas v večini klubov ne bodo kar tako spustili na teren.

 

Terensko jahanje terja znanje

terensko jahanje
Če želite jahati v naravi, preprosto morate znati odjahati vse tri hode konja (hod, kas in galop), sicer vam bo trda predla. Ravno tako morate vedeti, kako konja ustaviti, ga pomiriti in kako odreagirati v primeru morebitnih incidentov.

 

Če spet vzamem metaforo z avtomobilom. Sedete v avto, čeprav ne znate prestavljati v nižje prestave, se odpeljete na avtocesto in v šesti prestavi šibate 140 km na uro. Nenadoma se pred vami pojavi cestnina. Kako boste ustavili, če ne znate prestaviti iz šeste do tretje in nimate pojma, kje so zavore?

 

Da se razumemo, glasno kričanje »ooohaaaa, ohaaaa«, pri konjih niso zavore 🙂

 

No, ko sedete na konja in se odpravite na terensko jahanje, pri tem pa ne veste, kje so zavore, ste na istem kot z avtom na avtocesti.

 

Kaj, če konj nenadoma in brez vašega dovoljenja pospeši v galop, pred vami pa je na primer prečkanje proge, križišče s cesto ali oster ovinek? Kako ga boste ustavili? Se boste samo držali in upali, da boste preživeli? To je sicer ena izmed možnosti, vendar pa vam je ravno ne priporočam.

 

In ko sem že pri nevarnosti…

Terensko jahanje je lahko zelo nevarno…

… če ne veste, kaj delate. Na terenu je kopica zunanjih dejavnikov, na katere nimate vpliva. In ker nimate vpliva nanje, tudi nimate stoprocentnega vpliva na konja, ki je pod vami.

 

Čisto nedolžen in zabaven sprehod s konjem v naravi se lahko spremeni v nehoteno dirko ali celo bitko za življenje.

 

Pa da ne bi kdo mislil, da se nevarne situacije dogajajo le začetnikom ali neznalcem. Verjemite, da se tudi izkušenim jahačem zgodi, da jih na terenu kaj preseneti. Niso redke zgodbe, ko je jahač zaradi nepredvidenega zapleta na terenu padel s konja, ta pa se je potem ali sam vrnil v hlev ali pa so ga morali loviti drugi.

 

S tem, ko na terenu izgubite nadzor nad konjem, spravljate sebe in konja v nevarnost. Sebe s tem, ko nimate nadzora, ne veste, na kaj morate paziti in ne znate odreagirati v nevarni ali potencialno nevarni situaciji. S tem pa posledično v nevarnost spravljate tudi konja, saj lahko zaradi vašega neznanja zaide na cesto, pomendra naključnega sprehajalca ali se v paniki celo sam poškoduje.

 

Zatorej ne hodite na teren preden niste opravili najmanj 30 ur jahanja in nimate v žepu izkaznice, na kateri piše, da ste opravili izpit Jahač 2.

 

Do takrat, ko boste končno dobili izkaznico Jahač 2, pa boste itak že zdavnaj spoznali, da jahanje v naravi ni le idealistično galopiranje po poljih z vetrom v laseh.

 

Pridruži se

7 thoughts on “Terensko jahanje ni za začetnike

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.