jahanje brez celade

Jahanje brez čelade ne bi smelo biti stvar debate

 

Zanimivo in hkrati malo grozljivo se mi zdi, da v letu 2017 nekateri jahači še vedno omalovažujejo čelado in je kljub vsem zdravorazumskim argumentom med jahanjem ne uporabljajo.

 

 

 

Pred petnajstimi ali dvajsetimi leti smo sicer vsi veselo jahali brez čelade, skozi leta pa so se stvari spremenile in večina jahačev ne potisne noge v streme, če si prej ne natakne čelade.

 

Kljubb temu je nekaterim čelada še vedno nebodigatreba:

»Jst skoz jaham brez čelade«

»Kobili zaupam 100%, zato jaham brez.«

 

O uporabi čelade med jahanjem sem se pogovarjala s precej sogovorniki, ki so se vsi odločno strinjali, da uporaba čelade med jahanjem sploh ne bi smela biti stvar debate.

 

Pet najpogostejših izgovorov, ki jih jahači uporabljajo za to, da si ne nataknejo čelade med jahanjem so:

 

Moja čelada – moja odločitev

Vaša osebna odločitev o neuporabi čelade bo lahko jutri zaradi poškodbe postala obremenitev vaših bližnjih, ki bodo morali skrbeti za vas. V primeru zelo hudih poškodb morda do konca življenja. Torej, ni na tnalu samo vaša glava, ampak tudi glava in predvsem življenje vaših bližnjih. Razmislite o tem.

 

Čelado uporabljajo »manežarji«jahanje brez celade

Nekateri so prepričani, da čelado nosijo samo »manežarji«. Oznaka manežar je tako podcenjujoča in najmanj otročja, da me resno skrbi za percepcijo človeka, ki je sposoben to izjaviti.

 

 

 

V čeladi sem videti kot en debil

Tukaj ne bom rekla nič, razen tega, da si dobro poglejte spodnjo slikco:

 

jahanje brez celade

 

Možganov v nasprotju s frizuro žal ne moremo popraviti z malo vode in fenom.

 

Ne rabim čelade, ker sem izkušen jezdec in 100% zaupam svojemu konju

Študija, ki so jo pripravili na kanadski Univerzi Calgary, je pokazala, da so imeli poškodovani jahači v povprečju 27 let izkušenj v jahanju. Med njimi je bilo zelo malo začetnikov. Se človek zamisli, a ne?

 

Čelada mi je zoprna pa še vroče mi je v njej

V poplavi različnih čelad, ki so dandanašnji na trgu, vročina in neprijetnost pač ne moreta biti sprejemljiv argument. Ni govora, da ne bi mogli najti čelade, ki vam bo v nulo sedla na glavo. Vroče? Naj bo čelada fina zaščita pred soncem, če ne drugega.

 

 

»Tisti ,ki ne nosi čelade po mojem mnenju ne ceni dovolj teh živali in njihovega plemenitega karakterja, ki ga imajo kdaj pa kdaj tudi pravico pokazati. Naše zdravje je pa tudi dragoceno a ne?« Jolanda

 

 

Zakon ima večjo težo kot izgovori

 

Konjeniška zveza Slovenije ima različne pravilnike, ki določajo uporabo čelade med jahanjem v posameznih disciplinah, veljavna pa so za tekmovanja.

 

V dresurnem jahanju je obvezna uporaba čelade med ogrevanjem in na tekmi. Tekmovalcem, starejšim od 22 let, ki jahajo konja, starejšega od 7 let, je na tekmi in na ogrevanju neposredno pred posamezno tekmo dovoljen cilinder ali melona.

 

Za tekmovalce do vključno leta, v katerem dopolnijo 14 let (otroci), je obvezna uporaba zaščitnega jopiča (želve) tako v ogrevalnem kot v tekmovalnem prostoru.

 

Pri preskakovanju ovir in endurancu pravila določajo, da morajo tekmovalci nositi čelado, pri vožnji vpreg pa še želvo. Za neuporabo zaščitne opreme pri vpregah je tekmovalec kaznovan z opozorilnim rumenim kartonom. Za mladoletne tekmovalce velja enako, le da je za neupoštevanje pravila o uporabi čelade tekmovalec izključen.

 

Pravila FEI so še malce strožja in določajo, da morajo udeleženci na tekmah čelado nositi tako na tekmi, kot tudi med ogrevanjem ali samo jahanjem med posameznimi prizorišči. Če tega ne upoštevajo, so kaznovani z opozorilnim rumenim kartonom.

 

jahanje brez celadeKot so še zapisali v svojem odgovoru: “Na tekmovanjih poskuša Konjeniška zveza Slovenije glede uporabe zaščitnih sredstev ravnati usklajeno z FEI pravili.

V Sloveniji se lahko vsak posameznik na treningih po lastni volji odloči, ali bo nosil čelado ali ne. Glavno besedo imajo strokovni kadri, da od svojih učencev zahtevajo uporabo primernih zaščitnih sredstev.

Pri treningih in pripravah, ki so organizirani s strani KZS, je pri vseh disciplinah uporaba čelade obvezna ves čas, ko so udeleženci na konju. Za mladoletne pri skakanju je obvezna tudi uporaba želve.”

 

»Čelada ni narejena za lepo videti, ampak z razlogom. Ni važno, za kateri šport. Ko se kaj zgodi, je prepozno.« Mladen

 

Seveda pa uporaba čelade med jahanjem ni le zdravorazumska in določena s pravilniki, je tudi zakonsko obvezna. Vsaj v cestnem prometu. Zakon o pravilih cestnega prometa tako v 34. členu določa: »Jahač mora imeti med ježo na glavi zaščitno čelado.«

 

Rekreativnega jahanja izven prometa in v maneži zakon ne opredeljuje posebej.

 

Policisti so v dveh letih zaradi jahanja brez čelade kaznovali 48 jahačev

 

Mnogi se sprašujejo, ali jih lahko policisti kaznujejo, če na terenu nimajo čelade? Lahko.

 

Pozanimala sem se na policiji, kjer so mi pojasnili, da so policisti leta 2015 ugotovili 23 kršitev zaradi neuporabe čelade, lani pa 25. Od tega jo je lani osem jahačev odneslo zgolj z opozorilom,  ostali pa so dobili kazen.

 

»Prej nikoli nisem nosil., odkar pa smo imeli bližnjo srečanje s policijo pa redno. Moram reči, da se ti na začetku zdi glupo, čez čas pa sploh ne veš, da imaš kaj na glavi…« Gregor

 

Kot mi je pojasnila mag. Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi Policije, policisti konjeniki v Ljubljani tako med rednim delom spremljajo in nadzirajo tudi uporabo jahalne čelade v cestnem prometu.

 

V Ljubljani je sicer jahanje po občinskih cestah prepovedano, podobno je tudi v drugih občinah.  Sicer policisti na konjih druge jahače le poredko srečajo, še največkrat na organiziranih konjenicah, kjer pa opažajo, da jahači čelado dosledno uporabljajo.

 

Ker so policisti konjeniki nameščeni na glavnem hipodromu v Stožicah, lahko vsakodnevno tudi na lastne oči spremljajo uporabo jahalne čelade pri rekreativnem jahanju na hipodromu. Kot pravijo, le redko opazijo, da jahači v maneži ali na rekreativnih terenih ne bi uporabljali čelade. Še več, zaznavajo celo vedno večjo uporabo drugih zaščitnih sredstev, predvsem želv.

 

Policisti so tudi sami predlagali boljšo zaščito


Kot še pravi mag. Vesna Drole: »Sicer pa so policisti konjeniki v preteklosti izvedli oziroma izvajajo tako na drugih območjih širom po Sloveniji kot tudi pogosto na PKP Ljubljana vrsto preventivnih aktivnosti. Redno opozarjajo na uporabo zaščitne čelade med ježo kot tudi na druga ravnanja in opremo za varno udeležbo v cestnem prometu (vidnost, druga zaščitna sredstva..). Tudi sami so predlagali in dobili ustrezne luči za na čelado in tako postali še vidnejši. Lani so dobili šest zaščitnih “želv”, ki obvarujejo jahače ob morebitnem padcu. Predlagali in in dobili so svetleče rumene podsedelnice, enako tudi še bolj kvalitetne čelade, ki pa so tudi boljše za poleti zaradi vročine.«

 

 

Poškodbe glave so ene najpogostejših poškodb jahačevjahanje brez celade

Raziskava, ki jo je opravila kanadska Univerza Calgary je potrdila, da so možnosti za poškodbe pri jahanju večje, kot pri dirkanju z avtomobili, vožnji z motorjem, nogometu in smučanju. Na žalost se jahanje uvršča med športe, pri katerih je najvišji odstotek smrtnih žrtev.

 

 

 

»Od hudega padca s konja …nikoli več brez čelade. Pred nesrečo nisem nikoli mela čelade. Tisti dan sem si jo pa nadela ..ne vem, zakaj. Ampak dobro, da sem si jo, ker me drugače danes ne bi bilo več.« Petra

 

Raziskava je potekala 10 let, v tem času pa so zdravniki obravnavali 151 pacientov, ki so utrpeli poškodbe zaradi padca s konja.

 

»VEDNO s čelado! Imam kobilo, ki ji 100% zaupam in lahko rečem, da predvidim skoraj vsako njeno reakcijo, ampak situacije, v kateri se znajdeš v določenem trenutku, nikakor ne moreš predvidet! Tako da, za vse tiste, ki čelade ne nosite (ker zaupate svojemu konju ali pač, ker se vam to zdi smešno, neumno,…) pamet v glavo, saj je lahko dovolj samo 1 sekunda, da se vam življenje obrne!« Nika

 

Za otroke čelada obvezna tudi med delom na tleh

Če se otroci že od malega naučijo nekaterih stvari, jih bodo ponotranjili in se jih bodo držali celo življenje. Tako je tudi z uporabo čelade. Če bodo otroci začeli čelado nositi od čistega začetka, se bodo nanjo mimogrede navadili.

Nekateri strokovnjaki celo svetujejo, da otroci nosijo čelado tudi, ko so le v bližini konjev, ne le med jahanjem. Saj vemo, da se vse poškodbe pri konjih ne zgodijo le med jahanjem, ampak tudi med delom s konji na tleh.

 

Ne samo otroci, tudi odrasli lahko resno razmislimo o uporabi čelade tudi, če se le gibljemo okoli konj. Brca je lahko smrtonosna. Za to, da si nadenete čelado, porabite kakih 25 sekund. Le ena sekunda na napačnem mestu vas lahko spremeni v rastlinico ali pa truplo.

 

In kaj je 25 sekund proti celemu življenju?

 

 

Pridruži se

2 thoughts on “Jahanje brez čelade ne bi smelo biti stvar debate

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

11 − three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.