jahanje konjev

7 razlogov, da je jahanje konjev ena izmed najboljših aktivnosti

 

Jahanje konj je eden izmed tistih športov, o katerih smo vsi sanjali še kot otroci. Pred leti še ni bilo toliko priložnosti, da se ga lotimo ali ga sploh spoznamo, danes pa so možnosti skorajda neomejene.

 

Kamorkoli se obrnemo, naletimo na konje, konjeniške klube ali ranče, kjer lahko jahamo. Seveda ob predpostavki, da to nekako zdrži tudi naša denarnica.

 

Jahanje konjev pa ni le aktivnost oziroma šport za najmlajše in mlade. Brez problema se ga lahko lotimo tudi odrasli, le malo bolj se bomo preznojili in namatrali.

 

Čas, denar in predanost so tri magične besede v svetu jahanja in konj, vendar pa to niso edini dejavniki, ki definirajo to aktivnost. Še nekaj skritih adutov je, zaradi katerih se mu zagotovo splača posvetiti.

 

Preberite jih in preverite, kateri so vam pisani na kožo.

#1 Vsak dan boste lovili ravnotežje. Večkrat na dan.

Ena stvar je držati v ravnotežju samo sebe, povsem nekaj drugega pa je držati v ravnotežju še konja zraven. Z jahanjem boste vaše sposobnosti lovljenja ravnotežja spravili na višji nivo, saj je s tega stališča jahanje konj eno izmed najbolj zahtevnih aktivnosti. Roke, noge, trup pa še konj za povrh. Kot bi držal 4 žoge v zraku.

 

Dodatno ravnotežje, ki ga boste lovili vsak dan, pa je ravnotežje med službo, prostim časom, predvsem pa ravnotežje med minusom in plusom na bančnem računu.

 

Vidite, več vrst ravnotežja je in vi boste s pomočjo konj obvladali več ravnotežnostnih disciplin. Če bo šlo vse po načrtih, boste na koncu ravnotežje med časom, denarjem in trudom obvladali v nulo. Tega vas ne more naučiti noben novodobni guru za upravljanje časa ali produktivnost 🙂

 

#2 Odločitve bodo nenadoma zelo enostavne. Vaša notranja stabilnost in odločnost se bosta čudežno povečali.

 

jahanje konjevZaradi zgoraj omenjenega nenehnega lovljenja ravnotežja na različnih področjih, se bosta eksponentno povečevali tudi vaša notranja moč in stabilnost.

 

Če vas iz stabilnosti oziroma ravnotežja ne bo vrglo hitro konjsko poskakovanje ali nenaden odmik v smer, ki je niste niti v sanjah pričakovali, ste suvereno zmagali v prvi bitki.

 

Druga bitka, v kateri boste morali pri jahanju in konjih nenehno zmagovati, pa so male in velike odločitve, ki jih boste morali sprejemati hitro in brez kančka omahovanja. Nova majčka zame ali nova oglavka za konja? Odločitev boste sprejeli v delčku sekunde in verjemite, da ne bo vam v prid 🙂

 

#3 Dolgčas, kaj je to?

Če se boste začeli ukvarjati s konji in jahanjem, od tistega trenutka dalje nikoli več ne boste  mogli reči, da vam je dolgčas. Zagotovo vam ne bo dolgčas pri učenju jahanja, četudi boste že desetič ponavljali sedeči kas ali stodvaindvajsetkrat preskočili tisto preklemansko oviro. Točka, na kateri bi znali vse, pri konjih preprosto ne obstaja.

 

Tudi mentalna telovadba je za vse večne čase zagotovljena, saj boste morali vedno razmišljati izven znanih okvirjev, iskati nove rešitve in napenjati možgančke, zakaj pa je danes tako poskočil, ko vendar nikoli ne skoči?

 

Pa še to. Vsak konj ima svojo foro, najmanj eno. In vi boste morali to foro premagati s svojo foro. S tem, da jo boste morali najprej pogruntati 🙂

 

#4 Drame in čustveni izbruhi bodo postali stvar preteklosti

Če ste do zdaj zganjali dramo zaradi malenkosti, je kmalu ne boste več. Pa kaj, če se v trgovini nekdo vrine pred vas ali pa na cesti ne da smernika? Če ste do zdaj bentili, od konjev dalje ne boste več. V primerjavi s konji in jahanjem bo kup stvari dobilo oznako »trivialno« in se vam sploh ne bo zdelo vredno razmišljati o njih.

 

Se boste metali po tleh, vpili kot žival in pulili lase, ko vam na lekciji jahanja ne bo šlo po planu? Boste jokali od frustracije in besa? Ne.

 

Take trenutke se boste naučili preživeti mirno in s trezno glavo, drugače bo še večja »štala«. In če sta v taki »štali« udeležena en razrvan jezdec in ena velikanska razrvana žival, je to lahko ubijalska kombinacija. Dobesedno.

 

Ne pozabite, na novo pridobljena znanja o krotenju čustvenih izbruhov in dramatičnih izpadov vam bodo prav prišla tudi v službi. Če boste na šefa gledali kot na konja, ki ga je treba na nek način prinesti naokoli, si ga boste zavrteli okrog mezinca 🙂

 

#5 Nekatere stvari bodo postale simpl kot pasulj

 

jahanje konjevVerjemite, da je na svinjsko mrzlo januarsko jutro hudičevo težko vstati in se pripraviti do tega, da se odpelješ h konju na obisk. Jahanje v takih razmerah je bolj podobno boju za preživetje kot pa športu ali rekreaciji. Ker pa se boste zavedali, da je to edina možnost, da se na tak dan sploh spravite iz hiše ali stanovanja in ker vas na drugi strani čaka vaš ljubljeni konj, boste šli. Pa čeprav boste pred tem najprej malo sitnarili, pocepetali in spili kako skodelico kave več kot sicer.

 

Lahko vam povem, da se vam bodo v primerjavi s tem sprehod v mrzlem vetru, poletna nadpovprečna vročina ali izkopavanje avta iz snega zazdeli simpl kot pasulj.

#6 Imeli boste najlepša stegna v bližnji in daljni okolici

Zagotovo adut, ki ga ne smemo kar tako zanemariti.

 

Jahalne hlače so ozke in zelo oprijete, zato se vidi praktično vsak kilogramček ali tisti košček torte, ki ste ga naskrivaj pojedli čez vikend.

 

V jahalnih hlačah lahko zgledate hudo seksi, če boste le veliko jahali in tudi malce pazili. Ko boste enkrat prišli do krasnih jahalnih stegen in lepe postave, se boste počutili tako dobro, da si niti predstavljati ne morete.

 

Z jahanjem so torej čudovita stegna in rit zagotovljeni. Če le ne boste po jahanju takoj tekli na velikanski hamburger in ga poplaknili s pivom ali veliko Coca-Colo…

#7  Kreativnost in učinkovito reševanje problemov zagotovljena

Kaj obleči? Kaj kupiti? Kako čim prej priti v službo? Vsi ti problemi, ki se vam danes zdijo najbolj pomembni na svetu, se bodo umaknili drugim. Nenadoma bo vprašanje, kaj obleči, rešeno kot bi mignil. Nič finega, tiste cunje, ki ste jih imeli že včeraj na jahanju. Saj konj ne bo zavohal, da niso sveže 🙂

 

Kaj kupiti? Tudi to bo naenkrat zelo enostavno. Samo najnujnejše, vse ostalo na stran za konja in jahanje. Vidite? Še en problem rešen.

 

Kako čim prej priti v službo se bo spremenilo v »kako priti čim prej do hleva« oziroma »kako ne zamuditi na uro jahanja«. In ker bodo druge stvari postale prednost, boste zagotovo vse probleme, povezane z jahanjem in konji, nenadoma reševali silno kreativno in iskali nove in nove načine, kako ostati pri tem športu.

 

 

OPOMBA: čeprav so nekatere stvari v tem članku zapisane malce šaljivo, pa jih mislim smrtno resno. Če mi ne verjamete, je najbolje, da poskusite. Na Googlu poiščite najbližji konjeniški klub, zmenite se za prve ure jahanja in potem sporočite, kako je bilo 🙂 Aja, pa še tole… če vas jahanje zasvoji, ste opleli. Vaše življenje in vaš bančni račun ne bosta nikoli več taka kot sta bila pred jahanjem.

 

Ko ste že tukaj, vam v branje priporočam še: 

 

 

Pridruži se

6 thoughts on “7 razlogov, da je jahanje konjev ena izmed najboljših aktivnosti

  1. Pingback: Narava | KONJI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twelve + five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.