arabski konj

Arabski konj – konj iz legend in mitov

 

Arabski konj je zanimiva pasma, a so mnenja o njih deljena. Nekateri jih naravnost obožujejo in ne bi nikoli več izbrali drugega konja, spet drugim niso všeč zaradi oblike glave. Skupaj spoznajmo torej te konje, ki ne glede na vse, vsepovsod žanjejo občudovanje.

 

Arabci so ena izmed najbolj priljubljenih in znanih pasem konj na svetu. Njihov izvor že od nekdaj obdaja tančica skrivnosti, ki so jo seveda skovali njihovi prvi vzreditelji, beduini. Skozi vso zgodovino so tudi vestno podpirali skrivnosti okoli izvora arabskega konja, tako da za nekatere še danes veljajo za mistične živali.

 

Ne glede na vse mite in legende, ki jih obkrožajo, pa je čisto varno trditi, da je za njihov razvoj poskrbela mati evolucija, ki je temelj vsega na zemlji.

 

»Arabec je konji, ki ga naslika vsaka brezskrbna majhna punčka: Izgleda kot, da bi bil iz pravljice!« William Shatner

 

Zgodovina arabskega konja je polna poezije, ljubezni, skrivnosti, mitov in legend 

 

arabski konjArabski pregovor pravi »Med ušesi konja veje nebeški veter«. Pregovor se je skozi leta posplošil in je začel veljati za arabskega konja. Zakaj? Ker stara legenda pripoveduje, da je Alah ustvaril arabskega konja iz južnega vetra.

 

Strokovnjaki si niso povsem edini, kako točno se je razvil arabski konj. Beduini seveda zagovarjajo dejstvo, da je to čisto posebna vrsta konja, ki ni enaka nobeni drugi.

 

Manj romantično navdahnjeni strokovnjaki pa so prepričani, da so arabski konji povsem navadni konji, ki so se zaradi specifičnih razmer, v katerih so živeli, razvili v tipsko pasmo, znano po vzdržljivosti in iskrosti.

 

Arabec: Iz beduinskih šotorov v svet pa vse do slavnih

 

Prvotni namen arabskih konj je bilo puščavsko bojevanje. Medtem ko so kamele zagotovile mleko, usnje in transport preko puščave, so bili okretni in hitri konji  odlični za hitro bojevanje, značilno za beduine.

 

Ravno zaradi neprijaznih puščavskih razmer arabski konj še danes velja za izredno vzdržljivo,  prilagodljivo, zdravo in inteligentno pasmo konj. Ker so živeli v vroči puščavi, imajo med hojo privzdignjen rep, s čimer so se hladili.

 

 

Beduini so oboževali svoje arabske konje in so z njimi ravnali kot s člani družine.

arabski konj

Beduinski otroci so odraščali skupaj s konji, zavetje so jim nudili celo v svojih šotorih. Pri beduinih je celo veljalo, da v šotor ne bo vstopilo zlo, če je v njem plemenit konj.

 

 Najbolj dragoceno darilo v tistih časih je bilo seme plemenitega arabskega žrebca. Še danes pri nekaterih odličnih rejcih velja pravilo, da semena žrebca ne smeš prodati, lahko ga le podariš.

 

Posledica tega pristnega in skupnega bivanja je, da se arabci močno navežejo na svojega lastnika in mu želijo ustreči.

 

V kasnejših obdobjih so čistokrvni konji preko nakupovalnih ekspedicij tujcev našli domove tudi drugod po svetu, predvsem v  Evropi in nato tudi v Ameriki.

 

Ko so Evropejci prvič videli arabskega konja, so bili presunjeni nad vsako naslednjo linijo potomcev, ki so bili še hitrejši, imeli večjo vzdržljivost in življenjsko dobo. Arabski konj ima več linij, najbolj znane pa so Crabbet, ruska, poljska, španska, egipčanska in domestic – ameriška linija.

 

arabski konjVsaka od linij ima nekoliko drugačno telesno zgradbo in karakter. Poljski in ruski arabci so močnejšega okvirja, saj jih uporabljajo kot delovne konje v vojski, zaradi česar so tudi karakterno zelo stabilni in trdni.

 

Egipčanska linija konj je na primer nekoliko nižja in finejše zgradbe, ameriška linija pa je sicer fino grajena, hkrati pa nekoliko višja kot ostale linije.

 

Posledično ima vsaka linija malenkost drugačno gibanje, kar je seveda pogojeno s telesno zgradbo oziroma lastnostmi, ki jih posamezna linija selekcionira.

 

Ne glede na posamezne linije pa so arabci skozi stoletja veljali za najlepšo pasmo konj in njihova lepota je bila proslavljena tudi v literaturi in umetnosti.

 

Sicer je arabec visok nekje med 145 do 155 centimetrov, njegove močne kosti mu omogočajo, da ne glede na manjšo postavo nosi tudi močnejše jahače. Posebna oblika glave daje pasmi še posebej plemenit videz.

arabski konj

Ena od najbolj pomembnih lastnosti pasme je sposobnost vzdrževanja hitrosti na dolgih razdaljah. Njihove prožne nosnice in oblikovanost reber jim omogoča izjemno pljučno kapaciteto. Zato je arabec izjemno cenjen tudi v svetu športa, predvsem v disciplinah, kjer je najpomembnejša vzdržljivost.

 

V vzdržljivostnih preizkušnjah skoraj noben konj ne prekaša arabca, kljub temu pa tekmujejo tudi v preskakovanju ovir in drugih disciplinah.

 

Še eden izmed mitov o arabskem konju je, da niso najboljša izbira za začetnika

 

Mnenja okoli tega (kot seveda okoli vsega v konjeništvu in o konjih) se krešejo, čeprav morda ta mit vseeno le ne drži najbolj.

 

arabski konjKljub temu, da so znani po svoji iskrivosti, je po besedah Tamare Vrečko med arabci vseeno najti večji odstotek živali, ki so primerne za začetnike kot pa pri drugih pasmah. Dobri rejci in dobre linije namreč spodbujajo in selekcionirajo miren karakter, s čimer so povsem primerni tudi za manj izkušene konjarje. Če z arabci pravilno ravnamo in jih pravilno vzgajamo, je njihov karakter lahko povsem umirjen. Celo tako zelo, da jih veliko sodeluje tudi v terapevtskih in otroških programih, predvsem v tujini.

 

Seveda pa je lahko arabec ravno zaradi svoje zgodovine in inteligence dvorezen meč.

 

Arabski konji so namreč bolj delikatni kot ostale pasme in se lahko s slabim ravnanjem ali zaradi slabih izkušenj hitreje »pokvarijo« kot pa ostali konji. Arabec s slabo izkušnjo ali v napačnih rokah se lahko zato hitro spremeni v neobvladljivo žival, od koder morda izhaja splošna percepcija, da niso primerni za začetnike.

 

Na žalost reja arabskih konj ponekod zavija v čudno smer

 

Ravno med pisanjem članka o arabcih sem naletela na »krasnega« arabskega žrebčka. Krasnega sem dala v narekovanje, ker je pojem hudo subjektiven in zelo pod vprašajem. El Rey Magnum (na sliki) naj bi bil po besedah svojih vzrediteljev najbližje popolnosti arabskega konja.

arabski konj

Problem v tem primeru pa je, da so načrtno vzredili konja, ki ima ekstremno konkavno oziroma ščukasto glavo. Celo tako zelo, da so nekateri veterinarji začeli že preventivno opozarjati, da lahko tosmerna reja pripelje do zdravstvenih težav.

 

 

El Rey Magnum

 

Tamara Vrečko je opozorila, da gre v tem primeru za ekstremno selekcijo v ameriškem »halter show« svetu, torej svetu razstavljanja konj na roki. El Rey Magnum je tako posledica stroge in specifične usmeritve teh konj izključno v show razstave. Tovrstni konji namreč običajno nastopajo le na razstavah, kjer pa prevladujejo elitistični kriteriji.

 

Dober rejec pa ne bo gledal le na zunanjost in bo kljub temu skušal vzgojiti konja, ki je lep in hkrati tudi uporaben. Upam in želim si, da ljudje s svojimi nenavadnimi idejami o popolnosti in dokaj zapletenimi  estetskimi merili ne bodo uničili še ene pasme živali (kot so to naredili z recimo mopsi) in da bo prevladal zdrav razum. Se pa bojim, da si želim nemogoče …

 

Še nekaj presenetljivih dejstev o arabskem konju

  • Veljajo za najstarejšo pasmo konj na svetu (okoli 3,000 do 5,000 let)
  • Njihova koža je črna, ne glede na barvo dlake. To je bilo bistvenega pomena v puščavski vročini
  • Imajo eno rebro manj kot ostali konji (le 17, namesto 18)
  • Njihove gene najdemo v skoraj vseh drugih pasmah konj, saj so jih redno mešali z drugimi pasmami, da bi jim dodali nekaj iskrivosti, hitrosti in vzdržljivosti
  • Arabski konji so prijazni, hitro se učijo in radi ustrežejo ljudem. Hkrati pa so zaradi svoje vojne zgodovine živahni, pozorni in vedno na preži. Kombinacija ustrežljivosti in občutljivosti običajno zahteva izkušenega lastnika in spoštovanje do zgodovine teh konj.

 

V Sloveniji nad arabskimi konji bdi novoustanovljeno Združenje rejcev in ljubiteljev arabskih konj, ki mu predseduje Tramara Vrečko.

 

Kaj pa v tvojih očeh pomeni arabski konj? Napiši mi v komentar.

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eighteen − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.