konji, ki niso za začetnike

5 konj, ki niso primerni za začetnike

 

Niso vsi konji idealni za vse konjeniške discipline in tudi niso primerni za vse vrste ljudi. Pri izbiri konja za začetnika barva, oblika in deloma tudi velikost niso niti najmanj pomembni.Tokrat se bomo posvetili konjem, ki jih začetniki naj ne bi jahali, kaj šele kupili in imeli.

Seveda tako kot povsod, tudi tukaj obstajajo izjeme, ki pa samo potrjujejo pravilo.

#1 Mladi ali neujahani konji

Mladi konji, ki se še učijo oziroma so še v procesu šolanja, ne morejo biti dober in zanesljiv partner človeku, ki se tudi sam uči. Taka kombinacija je ponavadi neustrezna, predvsem zato, ker človek brez potrebnega znanja mlademu in nešolanemu konju ne more dati ustrezne podpore.

Zato pozabite na morebitne načrte o tem, kako se bosta s konjem učila skupaj. Raje si omislite starejšega konja, ki je stabilen in se vi od njega lahko naučite česa novega.

Takole čez palec lahko rečem, da sta sta dve kombinaciji najbolj priporočljivi:
zelen konj + izkušen jahač ter zelen jahač + izkušen konj.

#2 Tekmovalni in nekdanji tekmovalni konjikonji, ki niso za začetnike

Konji, ki niso za začetnike so tudi tekmovalni ali nekdanji tekmovalni konji. Običajno so to tudi precej naspidirani športniki,  ki so lahko zelo temperamentni in zahtevni. Visoko izšolan dresurni konj se pod začetnikovo ritjo verjetno ne bo premaknil niti za en korak, saj se je vajen odzivati na zelo prefinjena dejstva, ki pa jih začetnik jahanja niti ne pozna. Po drugi strani pa na primer galoperji poznajo samo dve brzini. Nula (stoj) in galop na polno. Če se kot začetnik znajdete na hrbtu konja, ki po terenu leti kot sneta sekira, izkušnja ne bo niti malo prijetna.

 

#3 Neprimerno vzgojeni in/ali slabo socializirani konji

Slabo oziroma neprimerno vzgojeni konji, ki imajo zaradi neustrezne vzgoje grde, neprimerne ali celo nevarne razvade, so ponavadi ravno tako pretrd oreh za nekoga, ki konj in njihovih muh ne pozna do potankosti, kaj šele prijemov, s katerimi se s temi muhami spoprijeti.

Začetnik oziroma neizkušen jahač konja ne bo znal odvaditi nesprejemljivih razvad in ga usmeriti v lepše, bolj primerno vedenje. Še bolj verjetno pa je, da jih bo nehote celo spodbujal, tako da bodo pri tovrstnih konjih majhne (manjše) muhe sčasoma prerastle v velike in še bolj izrazite neprimerne razvade.

 

#4 Konji s slabimi izkušnjami

Konje, ki so v svojem življenju doživeli slabe izkušnje, je ponavadi potrebno rehabilitirati, če je le pri hiši dovolj časa in denarja za to.

Nekdo, ki je komaj na začetku jahalne in konjske poti, je žal čisto premalo izkušen, da bi lahko konja s slabimi izkušnjami rehabilitiral in mu pokazal, da obstaja lepše, predvsem pa konju bolj ustrezno življenje.

Poleg tega ima že tako ali tako preveč dela s svojim učenjem, da bi se lahko v miru posvetil konju s slabimi izkušnjami.

 

konji, ki niso za začetnike#5 Žrebci 

Žrebce sem namenoma pustila za zadnje, ker so od vseh naštetih najbolj neprimerni, če ne že kar prepovedani za začetnike. Če se torej ravno učite jahati ali ste komaj stopili v svet konj, potem vsaj za nekaj let pozabite na žrebce. Pa če vas še tako mika ideja o iskrem konju, ki ima živahen karakter.

Začetniku lahko žrebec namreč v nekaj mesecih zraste čez glavo. To ni nevarno samo zanj, ampak tudi za vse ostale, saj boste na koncu dobili petstokilsko testosteronsko bombo, ki bo eksplodirala v trenutku, ko bo zavohala godno kobilo. In eksplodirala vam bo v obraz, rebra, ali v karkoli drugega. In verjemi, da je ne boste odnesli dobro.

 

 

Kot pa sem že rekla, povsod obstajajo izjeme. Lahko naletite na čudovitega nekdanjega tekmovalnega konja, ki se je skozi leta in trening lepo umiril in pozabil na svojo tekmovalno preteklost. Lahko celo naletite na žrebca, ki sploh ne ve, da je žrebec in je priden kot bubica 🙂 

 

 

Ampak ti primeri so tako redki, da se nikar ne zanašajte na to, da boste ravno vi našli in dobili takega konja. Raje se odločite za varnejšo pot in si poiščite primernejšega konja.

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 + eleven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.