Najlepši konji na svetu

 

Frizijec

Frizijski konji izhajajo z Nizozemske. Večinoma so črni, izredno graciozni in okretni. Verjetno so bili predniki frizijcev bojni konji, kasneje so jih uporabljali za vleko voz. Današnji frizijci so konji za prosti čas, njihova lepota pa očara vsakogar.

konji slike
Frizijec

Ahkal teke

Konji pasme akhal teke so eni izmed najlepših na svetu, mnogi celo menijo, da so najlepši. Zaradi posebne sestave se njihova dlaka kovinsko sveti, kar jim daje poseben čar.

 

konji slike
Akhal teke

 

Ciganski konj

V Ameriki ciganskim konjem pravijo gypsy vanner. Romi so jih nekdaj uporabljali za vleko svojih bivalnih vozov, zato so ti konji močni, vzdržljivi, še posebej dobro pa prenašajo slabo vreme. Njihov videz je zaradi goste grive in bogato odlakanih nog preprosto osupljiv.

konji slike
Ciganski konj

Arabec

Arabski konji so vitki, vzdržljivi in tudi precej temperamentni, zato so precej zahtevni. Bili so tesni spremljevalci puščavskih beduinov, ki so jih večkrat spustili v svoje šotore, predvsem zato, da jih ne bi nepridipravi ukradli. Zaradi svoje elegance kradejo poglede, kjerkoli se pojavijo.

konji slike
Arabski konj

Haflinger

Prijazni haflingerji so pravzaprav naši sosedje, saj izhajajo iz avstrijske Tirolske. Veliko jih imamo tudi v Sloveniji, na splošno pa so nezahtevna pasma, precej mirne narave in prekrasnega videza. Preprosto ne moremo mimo tega avstrijskega lepotca, ki je s svetlorjavo barvo in skoraj blond grivo pravi balzam za oko in dušo.

konji slike

Andaluzijec

Andaluzijec ali »čisti španski konj« izhaja z Iberskega polotoka. Njegova ponosna drža, bogata griva in dolg rep sta dajala vtis odličnosti, zato so bili posebej priljubljeni med plemiči. Andaluzijski konji so močni, inteligentni, krotki in rahločutni. Ko se zapodijo čez polje, preprosto ostanemo brez besed.

konji slike
Andaluzijec

Mustang

Mustangi so prostoživeči konji Amerike, potomci konjev, ki so jih na kontinent pripeljali Španci. Čeprav so potomci udomačenih konj, veljajo za divje konje. Mustangi so sinonim svobode, neukročenosti in ameriških širjav.

konji slike
Mustang

 

Islandski konj

Prijazni majhni, močni in vzdržljivi, to so islandski konji. Znani so po svoji prijaznosti, res bogati grivi in simpatičnemu videzu. Čeprav so morda malo manj elegantni kot na primer andaluzijec ali frizijec, pa so zato toliko bolj ljubki.

konji slike
Islandski konj

Lipicanec

Ko smo pri najlepših konji, nikakor ne smemo mimo slovenskega lipicanca. Snežno beli elegantni konji, ki izvajajo zahtevne dresurne točke, so sinonim Slovenije. In ko jih gledamo v elementu, smo lahko upravičeno ponosni na njih.

Zanimivo je, da se lipicanci rodijo črni. Šele ko odrastejo, se počasi spremenijo v bele.

konji slike
Lipicanec

Shire

Shire je angleški delovni konj, ki je v preteklosti vlekel zelo težke tovore, pogosto so bili to sodi s pivom. Konji so izredno veliki, zato tudi ni čudno, da so rekorderji. Dva Shire konja si namreč lastita Guinessov rekord tako za največjega konja na svetu pa tudi za najvišjega konja na svetu.

konji slike
Shire

 

 

Pridruži se

3 thoughts on “Najlepši konji na svetu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.