Filmi o konjih

Ko so dnevi kratki ali pa samo hudo deževni, vam bo gotovo prišel prav seznam najlepših filmov o konjih vseh časov.

V veliko filmih sicer nastopa množica takšnih in drugačnih konj, vendar pa ponavadi niso osrednji liki zgodb. Spodaj našteti filmi o konjih pa so pravi «konjski« filmi, kjer imajo te čudovite živali res glavno vlogo.

OPOZORILO: Pred ogledom filmov o konjih si pripravite škatlo robčkov. Če ste vsaj malo taki kot jaz, bodo namreč solze tekle v potokih 🙂

 

filmi o konjih
Foto: www.imdb.com

Seabiscuit

Dolžina: 140 min
Nominiran za 7 oskarjev
Posneto po resnični zgodbi

Zgodba o Seabiscuitu je ena izmed mojih najljubših. Seabiscuit na svet pride na veliki farmi dirkalnih konj. Ko ga začnejo trenirati, se izkaže, da je konjiček malo len, predvsem pa daleč od kakšnega bodočega zmagovalca konjskih dirk.

Prodajo ga na drugo farmo, kjer le partner pri treningu drugim, boljšim konjem. Nekega dne ga opazi konjski trener Tom, ki v malem, neuglednemu Seabiscuitu vidi iskrico, ki je drugi niso opazili. S skrbnim delom in veliko ljubezni se izkaže, da ima Seabiscuit sicer majhno postavo, ampak ogromno srce in neuklonljivo voljo, ki ga poneseta do presenetljivih zmag.

Oglejte si, kako je Seabiscuit premagal svojega največjega tekmeca War Admirala

 

Flicka

Dolžina: 95 min
Nominiran za 7 oskarjev

Najstnica Katy živi na velikem ranču v ameriškem Wyomingu in sanja, da bo nekoč sama vodila in upravljala ranč. Pri tem potrebuje zanesljivega konja, zato ujame divjega mustanga in si ga udomači. Pravzaprav gre za »mustangico« Flicko, ki pa ni najbolj enostaven konjič na svetu. Izkaže se namreč, da sta si Flicka in Katy precej različni, kar vodi do številnih težav. Katyjin oče počasi izgubi potrpljenje s težavnima »dekletoma«, zato Flicko proda. Šele ko Flicka resnično odide, Katy ugotovi, da si življenja brez nje, kljub vsem težavam, ne zna več predstavljati, zato jo poskuša dobiti nazaj in se udeleži nevarne dirke. Konec? Poglejte film 🙂

Napovednik za film

 

The Black Stallion – Črni žrebec

Dolžina: 118 min
Nominiran za 2 oskarja

Še eden izmed filmov, ki smo jih gledali še kot otroci, legendarna zgodba o črnem žrebcu. Mladi Alec na potovanju s parnikom okoli Afrike naleti na prekrasnega črnega žrebca. Med potovanjem pa parnik zadene nesreča in ladja se potopi. Alec tik pred potopom osvobodi črnega žrebca in skupaj pristaneta na bližnjem otoku. Konj in deček sta čisto sama, zato začneta navezovati stik in kmalu razvijeta globok in pristen odnos. Skupaj jahata po peščenih plažah, svobodna in neukročena. Čez čas Aleca najdejo reševalci, ki skupaj s fantom odpeljejo tudi črnega žrebca. V Ameriki deček in črni žrebec začneta novo poglavje skupnega življenja.

Napovednik za film


Phar Lap

Dolžina: 107 min
Posneto po resnični zgodbi

Čudovit film o skoraj čudežnem dirkalnem konju Phar Lapu iz Avstralije. Podobno kot Seabisucit, je tudi Phar Lap sprva čisto neugledna žival, ki mu nihče ne pripisuje niti najmanjše možnosti za kakšno resno zmago. Še več, njegov lastnik je mnenja, da je konj videti kot mešanec med ovčarskim psom in kengurujem.

Phar Lapov oskrbnik Tommy pa je čisto drugačnega mnenja. Konja pridno in skrbno trenira. Kmalu se udeležita prvih tekem, na katerih pa žalostno pogorita. Tommy ugotovi, da je Phar Lap nekaj posebnega, zato potrebuje tudi poseben trening. In res, kmalu začne Phar Lap zmagovati na vseh tekmah, ki se jih udeleži. Rada bi vam povedala, da je Phar Lap svoje življenje sklenil na mirni kmetiji, kjer se je pasel do konca svojih konjskih dni. Žal pa se je njegovo življenje končalo nenadno in skrivnostno… tako skrivnostno, da njegov konec še danes buri duhove.

Napovednik za film

 

Black beauty – Črni lepotec

Dolžina: 88 min

Simpatičen film o Črnem lepotcu je posnet po knjigi Anne Sewell, ki je obenem tudi krasno branje za mrzle zimske večere. Črni lepotec kot žrebiček odrašča pri prijaznem kmetu Greyu na angleškem podeželju. Življenjski zapleti ga kasneje pripeljejo v London, kjer se lepo življenje spremeni v trdo delo in tlako. Črni lepotec dneve in dneve vozi težke vozove po Londonu. Čaka ga še kup prijetnih neprijetnih dogodivščin, preden pride v roke prijaznim ljudem, kjer potem mirno preživi jesen življenja.

Napovednik za film

 

The Horse Whisperer – Šepetati konjem

Dolžina: 170 min
Nominiran za oskarja

Najstnica Grace se s prijateljico odpravi na terensko jahanje po idiličnem zasneženem gozdu. Vendar pa se konja v gozdu prestrašita, vsi štirje skupaj padejo in se skotalijo naravnost na cesto. Medtem ko se punci in konja pobirata po padcu, izza ovinka pripelje ogromen tovornjak in se zaleti v njiju. Nesreča tragično vpliva na Grace in njenega konja, poti do ozdravitve pa kar ni na vidiku. Zato Graceina mama Annie konja in hčerko odpelje na terapijo k »šepetalcu konjem« Tomu. Pot do ozdravitve je naporna in polna novih spoznanj o tem, kaj je v življenju resnično pomembno.

Napovednik za film

 

filmi o konjih
Foto: www.imdb.com

Hidalgo

Dolžina: 136 min

Robati kavboj Frank si služi kruh z nastopanjem v predstavi o divjem zahodu, kjer velja za najboljšega jezdeca na dolge razdalje. Za Franka kmalu sliši premožen šejk, ki ga postavi pred poseben in zelo nevaren izziv. Povabi ga v najtežjo vzdržljivostno dirko na Bližnjem vzhodu. Frank in njegov mustang Hidalgo se odpravita na naporno, skoraj 5000 kilometrov dolgo dirko skozi neusmiljeno arabsko puščavo. Frank in Hidalgo tekmujeta proti najboljšim arabskim konjem, ki so znani po svoji vzdržljivosti, nepoštenim tekmecem in krutemu podnebju puščave. Tik pred koncem dirke se zdi, da je vse izgubljeno. Frank omaguje od žeje, mustang Hidalgo je ranjen in vse kaže, da dirke ne bosta končala. Še več, oba se borita za življenje pod pripekajočim soncem. Vendar pa le zbereta zadnje moči in …

Napovednik za film

 

Dreamer

Dolžina: 106 min
Posneto po resnični zgodbi

Film o sanjah, ki niso nikoli prevelike, če verjamemo vanje. Ben Crane je trener dirkalnih konj, ki se poleg zahtevne službe trudi obdržati odnos s svojo nadarjeno in prezgodaj odraslo hčerko Cale. Ko si kobila Soñador (izg. Sonjador) med tekmo zlomi nogo, se Ben znajde v precepu. Je bolje poškodovano Soñador uspavati ali ji dati še eno priložnost? Pomoč se nepričakovano prikaže v osebi hčerke Cale, ki očetu predlaga, naj Soñador posvoji in pozdravi. S tem si Ben sicer nakoplje dodatne obveznosti, vendar pa Cale izdatno pomaga in kmalu je Soñador nazaj na nogah. Še več, kobila je pripravljena novo priložnost. Jo bo dobila?

Napovednik za film

War horse  – Grivasti vojak

Dolžina: 146 min
Nominiran za 6 oskarjev

Mladi fant Albert in njegov ljubljeni konj Joey živita na kmetiji na angleškem podeželju. Življenje na kmetiji je težko, revščina ju tepe z vseh strani in ne prizanaša ne Albertu in ne konju. Kot da težko življenje na revni kmetiji ni dovolj, izbruhne vojna in Albertov oče je prisiljen Joejya oddati v vojno. Joey pomaga pri vožnji težkih topov na bojišče in se podaja v nevihte vojne. Med vojno večkrat zamenja lastnike, skupaj z njimi preživlja vojno vihro in zvesto služi vsem, na katere naleti. Albert medtem ne pozabi na svojega Joeyja in vneto išče načine, da bi ga našel in pripeljal domov.

Napovednik za film

https://www.youtube.com/watch?v=QhueHIXbTF4

 

Seveda je filmov o konjih še precej več, vendar jih je toliko, da jih je skoraj nemogoče našteti. Izbrala sem res tiste najlepše. Naslednjič morda kakšno besedo napišem o tem, kako pravzaprav snemajo filme s konji 🙂

 

Pridruži se

2 thoughts on “Filmi o konjih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 + 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.