druženje s konji

5 aktivnosti s konji, čeprav ne jahate

Marsikdo obožuje konje, vendar pa iz različnih razlogov ne jaha. Pa je to razlog, da ne morete biti v bližini konj ali da se zato ne morete družiti z njimi? Seveda ne.

Obstaja kar nekaj aktivnosti, ki jih lahko počnete s konji in okoli njih, ne da bi za to morali sedeti v sedlu.

Tokrat vam jih ponujam pet.

#1 Berite, berite in še malo berite (tudi ekonji.si)

 

Veliko lahko o konjih spoznate iz knjig, primernih filmov in seveda interneta. Berite knjige o konjih, bloge o konjih, spremljajte različne strani na Facebooku, Instagramu, naročite se na e-novice in e-revije. Če vam branje z ekrana ni preveč ljubo, se naročite na tujo ali domačo (navadno) revijo o konjih.

Ne berite samo romantičnih knjig ala »Black beauty» (Črni lepotec). Kavbojski filmi vam ravno tako ne bodo dali realne slike o konjih. Tukaj najdete kup zanimivih filmov o konjih.

Posezite po malce bolj strokovni literaturi, naučite se, kaj vse obsega jahalna oprema, kaj je pri konjih pomembno, kakšna je njihova narava in zakaj je temu tako, kako razmišljajo, kakšne so njihove potrebe, ipd.

Tako boste konje spoznali »z vseh strani«, predvsem pa boste o njih dobili pravo sliko. Mimogrede vam bo branje o konjih zapolnilo tudi marsikatero deževno nedeljo ali mrzel večer.

 

#2 Pomagajte pri delu v hlevu

 

Okoli konj je dela ogromno, zato dodaten par rok ni nikoli odveč. Morda je v vaši bližini konjeniški klub ali konjski hlev, kjer se lahko dogovorite za pomoč pri oskrbi konj. Več kot imajo konj, več dela bo.

V okviru oskrbe boste na primer čistili bokse, vodili konje v izpuste, pometali hlev, grabili izpuste, ipd. Delo ni za »fine ritke«, ampak za vse, ki znate poprijeti za delo in se ne ustrašite umazanije, hude vročine ali polarnega mraza.

Povem vam tudi, da se boste po nekajmesečnem delu precej navezali konje v dotičnem hlevu in jih boste obiskovali tudi v času, ko ne boste zadolženi za delo 🙂

 

#3 Poiščite konjske prireditve in jih čim več obiščite

 

aktivnosti s konjiV sezoni (spomladi, poleti in jeseni) se po vsej Sloveniji odvije vrsta raznolikih konjeniških prireditev, od tekmovanj v dresuri, vožnji kočij, preskakovanju ovir, spretnostnem jahanju, enduranceu…

Če vas konji privlačijo, poskusite obiskati čim več različnih konjeniških prireditev. Izvedeli boste ogromno o konjih, jahanju in za nekaj ur stopili v čudoviti svet konjev. Vse aktualne prireditve s konji najdete tukaj.

Spotoma lahko razvijate tudi svoje fotografske veščine, saj so tovrstne prireditve v večini primerov tudi deloma spektakularne in domov lahko (ob primernem znanju in angažiranosti) prinesete čudovite fotke.

 

#4 Pomagajte rešenim konjem

 

Organizacij za rešene konje je po Sloveniji kar nekaj in povsod so prostovoljci dobrodošli.

Rešeni konji so specifični, saj imajo za sabo pogosto slabe izkušnje in so v društvih na okrevanju od čustvenih in fizičnih ran.

Pa ne mislite, da ste prostovoljec takrat, ko se v nedeljo odpeljete na izlet, se spotoma oglasite v takem društvu, malo počohate konjičke in jim prinesete korenček ali dva. Takega prostovoljstva v tovrstnih društvih ne potrebujejo.

Vedno pa potrebujejo pomoč pri čiščenju boksov, zlaganju sena, čiščenju veder in še kupu drugih malenkosti, ki jih je potrebno opraviti.

Če se odločite za tovrstno pomoč, se v tako organizacijo odpravite le, če ste pripravljeni redno hoditi in tistih nekaj ur na teden zavzeto delati. Dela tukaj nikoli ne zmanjka, zato je vaša prostovoljska prihodnost zagotovljena. S tem pa tudi redno druženje s konji in čohanje.

 

#5 Posvojite konja na daljavo ali postanite pokrovitelj rešenega konja

 

aktivnosti s konjiPosvojitev konja na daljavo ali pokroviteljstvo rešenega konja je ravno tako ena izmed možnosti, da ste v stiku s konji. Le da namesto lastnega dela za konje prispevate nekaj evrov na mesec in se zavežete k pomoči.

Kot posvojitelj ali pokrovitelj konja mesečno prispevate za njegovo oskrbo, nekje v splošnem posamezen konj potrebuje okoli 150 EUR na mesec. Koliko boste prispevali, je vaša odločitev.

Svojega posvojenca oziroma konja, ki ste mu pokrovitelj, ponavadi lahko obiščete, vendar pa se boste morali napovedati oziroma na nek način dogovoriti za obisk z društvom, ki ima konja v oskrbi.

Svojega konjskega posvojenca lahko običajno tudi krtačite, božate ali z njim odidete na sprehod (v spremstvu oskrbnika).

Več o posvojitvi na daljavo oziroma pokroviteljstvu najdete tukaj.

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.