vedenje konji

10 zapovedi lepega vedenja pri konjih

Če bi znali konji govoriti, vi vam slej kot prej povedali, kaj jim je všeč, česa ne marajo in kako se vesti okoli njih.

Sicer nam vse to povedo, vendar pa jih je treba razumeti in spoštovati tisto, kar nam govorijo. Če konjske govorice (še) ne razumete prav dobro, je tukaj 10 zapovedi lepega vedenja pri konjih, s katerimi ne boste v nobenem trenutku zgrešili. Seveda, če jih boste tudi upoštevali.

 

#1 Ne približuj se mi, če me ne poznaš. Ne veš, kakšen sem. Mogoče sem slabe volje, ker sem pravkar skregal z drugim konjem. Mogoče pa sem močan žrebec in te hočem premagati, zato te bom napadel.

 

vedenje konji#2 Ne kriči, saj te dobro slišim. Imam ogromna ušesa in zelo dobro slišim, zato ni nobenega razloga, da kričiš name. Raje se lepo in mirno pogovori z mano. Prisluhnil ti bom.

 

#3 Ne razgrajaj. Hrup, še posebej nenaden in močan, me lahko prestraši. Obenem tudi ne maram razgrajanja, saj ga nisem vajen in mi ne ustreza. Ob razgrajanju se ne počutim dobro.

 

#4 Ne hiti, rad imam umirjene ljudi. Ne napadi me z božanjem, takoj ko me vidiš. Raje se najprej spoznajva. Dovoli, da te malo povoham in ugotovim, kdo si. Daj mi priložnost, da ocenim, ali si mi všeč ali ne.

 

#5 Ne približuj se mi od zadaj. Tam namreč nič ne vidim in te lahko mimogrede zamenjam za sovražnika ali nevarnost. Nevarnost in sovražnike pa najraje brcnem daleč od sebe.

 

#6 Poskrbi, da boš okoli mene varen. Obvezno se moraš naučiti, kako okoli mene poskrbiš za varnost. Nisem hudoben, le tako zelo velik sem, da ti lahko ponesreči zadam hudo rano ali polomim kakšno kost.

 

#7 Ne ponujaj mi priboljškov, če ne veš, ali so primerni zame. Seveda imam rad sladkor, ampak preveč sladkorja ni dobro zame in za mojo prebavo. Najbolje, da za dovoljenje vprašaš mojega lastnika. Ne pozabi, v skrajnem primeru lahko zaradi napačnega priboljška tudi umrem.

 

#8 Ne skači mi na hrbet, če ne veš, ali sem navajen jahanja. Vsi konji nismo od rojstva navajeni tega, da nam nekdo sedi na hrbtu. Nekateri smo še premladi za jahanje, nekateri sploh še nismo imeli sedla na sebi, zato te bomo mimogrede stresli na tla.

 

#9 Pusti, da se ti umaknem. Če danes iz kateregakoli razloga nisem najboljše volje, se ti bom umaknil. Prosim te, spoštuj moj umik in ne hodi za mano. Če boš kljub temu silil vame, znam postati zelo neprijeten.

 

#10 Spoštuj mojo drugačnost. Nisem domači kuža in ne potrebujem počlovečevanja. Sem konj in razmišljam čisto drugače kot ti. Vedi, da te včasih ne razumem na prvo besedo, zato se nauči mojega jezika. Potem se bova lahko cele dneve pogovarjala.

 

Če se boste držali vseh 10 zapovedi, vam okoli konj ne bo ne hudega in z njimi se boste dobro razumeli. Ko jih boste dodobra spoznali, vam zgornjih 10 pravil ne bo treba več nikoli prebrati. Izhajala bodo iz vašega srca.

 

Pridruži se

2 thoughts on “10 zapovedi lepega vedenja pri konjih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.