mivka za manežo

Mivka za manežo je najboljša izbira

 

Mivka za manežo je običajno prva misel, ki nam pade na pamet, ko začnemo razmišljati o novi podlagi za manežo. In prav je tako, saj je mivka ena izmed najboljših izbir za podlago v maneži.

 

mivka za manežoDobra in kvalitetna podlaga na jahališču je osnova za dobro in zdravo delo s konjem. Podlaga mora biti varna, zaupanja vredna, enakomerna, blaži udarce ter varčuje konjeve sklepe, mišice in tetive. Hkrati ne sme biti preveč abrazivna, blaži doskoke in nima nobenega stranskega učinka. Istočasno mora še dobro odvajati vodo, človeški uporabniki pa imajo z vzdrževanjem kar najmanj dela.

 

Vse teh zahtev naenkrat ni mogoče izpolniti, zato popolne podlage pač ni. Mivka se večini teh zahtev kar dobro približa, pod pogojem seveda, da jo pravilno izberemo in tudi redno vzdržujemo.

 

Če bomo v začetku pravilno in pretehtano izbrali, nam bo začetna, ne prav nizka investicija, dobro služila nekje od 7 do 15 let. Nekateri sicer zagovarjajo stroškovno bolj ugodne možnosti, ki pa se potem na dolgi rok ne izkažejo vedno kot najbolj ugodne.

 

Tokrat se bomo osredotočili na prednosti mivke in njenega izbora kot podlage za manežo.

 

Zakaj izbrati mivko kot podlago v maneži?

Mivka izpolnjuje vrsto bistvenih pogojev, ki jih mora izpolnjevati podlaga v maneži:

 • Je dovolj mehka, da blaži udarce pri doskokih in bolj dinamičnih vajah
 • Hkrati je dovolj elastična, da nudi dober odriv
 • Ne drsi, zato lahko konj in jahač zaupata vanjo
 • Je dovolj vzdržljiva, da traja več let
 • V pravilni sestavi hitro odvaja vodo in se hitro osuši
 • Je trdna in zagotavlja stabilno podlago tudi po nekaj letih

 

Če niste prepričani, točno katero mivko izbrati in kako je s prevozom, kontaktirajte Termit TUKAJ. Z veseljem vam bodo pomagali in svetovali, katero mivko izbrati oziroma vam pripravili mešanico po vaši meri.

 

 Kakšna mora biti mivka za manežo?

 

Kot podlaga za manežo ni uporabna kar prva mivka, ki vam pride pod roke, temveč mora biti mivka za manežonamensko proizvedena za tovrstno uporabo in imeti natančno določene lastnosti.

 

V Termitu rovno surovino najprej odpeljejo v pralnico in separacijo, kjer jo s pranjem očistijo neželenih primesi, kot so glina, mulj in kamenje.

 

V separaciji se nato oprani kremenov pesek loči na več frakcij in ena od teh frakcij je tudi prana kremenova Equisand mivka.

 

Tako nastane idealna mivka za manežo, ki mora biti trda, čista, separirana in srednje elastična.

 

Čista mivka je mivka, ki ji odstranijo vse glinene in organske delce, s čimer odvečna voda hitro odteče. Tako se ob dežju ne tvori blato, po jahanju pa mivka ostane sipka in se ne zbije.

 

Separirana mivka ima kontrolirano sestavo, kar pomeni, da je proizvajalec iz nje odstranil vse velike in male delce. V kombinaciji s primerno vlažnostjo tako dobimo elastično podlago, ki se ne praši.

 

Hkrati pa mora biti mivka iz trdnega materiala, saj mora na dolgi rok prenesti velike obremenitve pod konjskimi kopiti in se hkrati ne sme zmleti v prah.

 

Kdaj izbrati mivko za podlago?

Bistveni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri izboru mivke kot podlage za manežo so predvsem:

#1 Obremenjenost maneže

Koliko konj na dan, teden oziroma mesec bo treniralo v maneži? Kakšne vrste delo bo potekalo v maneži?

#2 Namen uporabe maneže (disciplina)

V katere namene boste uporabljali manežo? Bo v njej veliko dresure, ki je manj dinamična ali bo v njej recimo veliko western jahanja, ki terja globlji sloj mivke? Bo maneža namenjena vsem vrstam dela?

mivka za manežo#3 Regija in mikrolokacija, kjer se nahaja maneža

Na izbor mivke vplivajo tudi geološke in vremenske posebnosti. Na Primorskem je potrebno na primer zaradi burje izbrati mešanico, ki vsebuje nekoliko več gline, saj je le-ta težja in je veter ne odpihne. Sicer mivka zaradi tega izgubi del svoje sposobnosti odvajanja vode, toda kompromisi so del življenja.

#4 Dostop do vode

Pomemben dejavnik tudi dostop do vode. Tako je potrebno pred izbiro razmisliti o možnostih namakanja, ki so nam na voljo.

#5 Vzdrževanje

Pred izbiro mivke je potrebno razmisliti tudi o možnostih vzdrževanja, ki jih imate na voljo. Brananje, valjanje, dnevno čiščenje mivkaste maneže.

#6 Budžet, ki ga imate na voljo

Ali imate dovolj sredstev za začetno, nekoliko višjo investicijo v mivko? Z izbiro pravega materiala se izognete dvojnim stroškom s popravili ali morebitni kasnejši menjavi podlage.

 

Z moravško mivko (mivka iz podjetja Termit) smo v novozgrajenem  konjeniškem centru po dveh letih uporabe izjemno zadovoljni. V elitnih konjeniških centrih je kremenčeva mivka kot podlaga v maneži glavni pogoj. V našem centru predvidevamo prirejati mednarodne tekme in z našo podlago v notranji in zunanji maneži so zadovoljni tudi tekmovalci najvišjega ranga. Moram omeniti, da je Termit izjemno pristopno in fleksibilno  podjetje, predvsem kar se tiče inovacij, prilagajanja in testiranja. Še posebej moram izpostaviti komercialiste in tehnologe, s katerimi smo odlično sodelovali, testirali in prilagajali podlago. Ali bo mivka bolj groba ali fina, koliko prahu, itd. S Termitom smo se lahko obsežno pogovarjali, kaj točno potrebujemo. Testirali smo po 20 kamionov, šest  različnih mivk in skupaj našli  ravno pravšnje mešanice.

Po nekajdnevnih treningih je našo (oziroma Termitovo) podlago v maneži izjemno pohvalila celo konjeniška ekipa  iz nemškega Ingolstadta. Priznam, da smo bili zelo ponosni, zahvala pa gre seveda tudi Termitu.
Lojze Ščap, Konjeniški center Brdo pri Ihanu

 

 

Koliko mivke za manežo potrebujemo?

 

Količina mivke za manežo je neposredno odvisna od velikosti maneže, izpusta ali lonžirnega kroga ter od namena uporabe.

 

Mivke ne sme biti premalo, ne sme pa je biti preveč. Premalo mivke bo odkrivalo spodnje plasti mivka za manežomaneže pri bolj dinamični uporabi in povzročalo stres konjevim sklepom in kostem. Preveč mivke spet ni dobro, saj se konju preveč udira in povzroča stres mehkim tkivom.

 

Strokovne ocene narekujejo, da mora biti sloj mivke debel nekje 10 do 15 cm, lahko tudi več, seveda pa je vse odvisno od temeljev, namena in rabe jahališča. To pomeni, da boste za manežo velikost 20 x 40 m potrebovali nekje med 80 – 120 m3 mivke. Za manežo velikosti 20 x 60 boste potrebovali nekje od 120 – 180 m3 mivke.

 

Cenovno se mivka kot podlaga za manežo giblje nekje okoli 15 EUR za 1 tono mivke (22,50 EUR + DDV na m3).

 

Četudi kupite najdražjo in najbolj kvalitetno mivko na svetu, le-ta ne bo opravila svojega dela, če ne boste dobro zastavili temeljev maneže. Le skupaj z ustreznimi temeljnimi plastmi in dreniranjem jahališča, bo mivka lahko kvalitetno opravljala svojo funkcijo.

 

Vzdrževanje mivke

 

Nobena podlaga, niti mivka, ne bo preživela brez ustreznega vzdrževanja.

 

Namakanje – redno namakanje je bistvenega pomena za performans mivke kot podlage za manežo, saj voda skupaj z mivko tvori elastičnost podlage. Nekateri viri pravijo, da celo četrtino elastičnih lastnosti mivke dosežemo s pravilnim in rednim namakanjem.

 

Brananje in valjanje – pogostost je odvisna od »prometa« v maneži, toda vseeno je potrebno manežo z mivko redno prebranati in tudi povaljati. Ob rednem delu mivko odrivamo v kote ter na zunanji rob maneže. Odrito mivko je potrebno redno pregrabiti na delovno pot in v sredino maneže.

 

Grabljenje in čiščenje – pomembno je tudi vsakodnevno vzdrževanje. Redno odstranjevanje konjskih fig, v sezonskih mesecih (jesen, pomlad) tudi izpihovanje listja in ostale nesnage, ki se nabere v zunanjih manežah (pogosto pa tudi v notranjih).

 

mivka za manežo

 

Dodatno polnjenje mivke – Zaradi različnih dejavnikov (vreme, delo) je potrebno mivko dopolnjevati, saj uhaja iz maneže. V intenzivno obremenjenih manežah je potrebno mivko dopolnjevati vsaki dve ali tri leta, medtem ko je v manežah za domačo rabo pogostost polnjenja ponavadi na 5 do 7 let.

 

Zakaj izbrati mivko Equisand iz Termita?

 • Ker je izdelana namensko, posebej za jahališča
 • Ker je pod skrbnim nadzorom Termitovih tehnologov in temelji na povratnih informacijah zadovoljnih uporabnikov
 • Ker je trpežna, odporna in kvalitetna podlaga
 • Ker vam bo služila na dolgi rok (če boste le pravilno skrbeli zanjo)
 • Ker lahko pri Termitu naročite Equisand mivko po vaši meri

 

Če niste prepričani, točno katero mivko izbrati in kako je s prevozom, kontaktirajte Termit TUKAJ. Z veseljem vam bodo pomagali in svetovali, katero mivko izbrati oziroma vam pripravili mešanico po vaši meri.

 

 

 

Ko smo se odločali za podlago v maneži, je bila že v fazi načrtovanja prva izbira za podlago mivka.Vedel sem, da je to najbolj kvalitetna podlaga za konje, zato sploh ni bilo nobenega dvoma. Zavedal sem se, da gre za dolgoročno investicijo, zato mi je bilo tudi jasno, da bo potrebno vložiti nekoliko več denarja. Po treh letih se je izkazalo, da Termitova mivka dobro opravlja svojo nalogo, zato vem, da sem se pravilno odločil.
Klemen Pušlar, Konjeniški klub Grič

 

 

Svojo Equisand mivko dobite TUKAJ. Za več dodatnih informacij pokličite v Termit, 01 724 76 50 ali pišite na info@termit.si

 

 

Viri:
Horsetalk
Premiereequestrian

Članek sponzorira podjetje Termit.

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

17 + nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.