Na Ranču Kaja in Grom zastrupili dva konja

Na Ranču Kaja in Grom so zadnji dnevi žalostni. Najprej je obležal in poginil konj Lesi. Že naslednji dan je odšel Lombadi.

Še dva konja, Tajga in Gaja, sta se sicer obnašala nenavadno, vendar sta se izvlekla.

Kot pišejo z Ranča Kaja in Grom na svoji FB strani, se je vse skupaj odvijalo takole:


Za nami je res huda preizkušnja. Tako kot večina ljudi smo verjeli, da je tovrsten svet daleč stran od nas. Vendar pa pred hudim nihče ni varen.

 

Teden dni nazaj nam je obležal konj Lesi in kmalu umrl. Nismo vedeli, kaj se mu dogaja in vsaka pomoč je bila zaman. Naslednje jutro je obležal Lombadi, nič ni pomagalo. Enostavno je odšel.

 

Obnašanje Tajge in Gaje je bilo čudno in odvzeta kri vsem konjem je pokazala, da gre za zastrupitev. Kakšno, ni bilo jasno nikomur. Obdukcije in prve analize so za zdaj pokazale le na zastrupitev, nadaljnje preiskave in analize pa bodo pokazale, kaj se je zgodilo. Definitivno pa bomo temu prišli do konca.

 

Seveda smo vmes prebrali vse možne članke, se pogovarjali z različnimi veterinarji in prepričani smo, da ljudje tovrstne težave premalo delijo.

 

FB je prostor kjer je vse lepo, srečno, urejeno in vsi smo najboljši. FB je močen informator in tu bi morali deliti tudi take zadeve, ki lahko pomagajo drugim in predvsem ohranijo naše štirinožne partnerje in prijatelje pri življenju in zdravju. Zato delimo našo žalostno zgodbo za katero še ne vemo vzroka. Ne izključujemo nič, a tudi ne želimo špekulirati.

 

Šele sedaj smo slišali, da so se tovrsten zadeve že dogajale po Sloveniji. A o tem se ne piše ali pa se samo mimogrede omeni, ker imajo ljudje navadno občutek, da so krivi za situacijo. Pa ni tako. Treba je izmenjati izkušnje, saj v nasprotnem primeru nasedamo na predstavljene zgodbe ali pisarjenju tistih, ki poznajo skrb za živali le iz teorije.

 

Naša zgodba še ni končana. Gaja je popolnoma okrevala, Tajga je verjamemo, izven najhujšega. Ostali konji so dobro. Vsi konji so pod ključem in vse je pod video nadzorom in alarmom.

V vsej tej žalosti pa smo presrečni, da imamo vedno in takoj ob sebi veterinarje z veliko začetnico. Veterinarje, ki so tudi ljudje in ne samo uslužbenci. Veterinarji iz veterinarske ambulante Jagodič, z dr. vet. med Dušanom Jagodičem na čelu, so veterinarji z tako odgovornostjo do živali, da jim ni problem v nejasni situaciji povprašati za mnenje kolegov po Sloveniji.

 

Za dobrobit živali znajo odklopiti človeku vedno prisoten ego. Imeti take veterinarje je Božji dar, velika sreča ali angelska zaščita. Zato HVALA ekipi Veterine Jagodič, res iz srca hvala, da ste podnevi, ponoči, najobičajneje pa seveda v vikendih in praznikih z nami.

Hvala tudi veterinarju in homeopatu Roku Planovšku (Veterinarska ambulanta Mozirje) za vse hitre homeopatske nasvete in posvete in prijateljici Ani za razmišljanja, pomoč in razlage iz drugih perspektiv.

 

Poročali bomo, kaj se dogaja in v namen preprečevanja tovrstnih pasti za konje, bomo v kratkem objavili tudi naš povzetek iz svetovnih medijev o vzrokov zastrupitev pri konjih, ki smo ga dodobra preučili v namen najti vzrok.

 

Še vedno se držimo bilke, da ljudje niso že tako zelo obupani, nesrečni in osamljeni, da bi na tak način posegli v svet teh srčnih in nedolžno-naivnih bitij.
Pa vseeno ljudje, pazite na svoje konje!

Manca

 

Pridruži se

One thought on “Na Ranču Kaja in Grom zastrupili dva konja

  1. Žalostno je res ob izgubi. Treba pa je najprej pregledati svoje konjarje in krmo, ki so jo konji užili. Ne vem podrobnosti, ne bom pameten, preiskava krvi je verjetno pokazala dovolj, da se bo našel vzrok in morebitni storitel.
    Lep pozdrav in več sreče s konji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.