Slepi Endo

VIDEO: Slepi konj, ki obvlada (skoraj) vse

 

Nastop, ki ga boste videli v posnetku, morda za navadnega konja ni nič kaj posebnega (dobro, poleg treninga in vaje). Za konja Enda pa je. Endo je namreč popolnoma slep, saj je izgubil obe očesi.

 

 

 

Poglej osupljiv nastop Enda in Morgan:

 

 

Slepi Endo od začetka ni bil slep

 

Slepi EndoKo je bila Morgan stara 13 let, ji je babica dovolila, da si iz njene črede izbere čisto svojega konja. Morgan je pregledala celo čredo in na koncu izbrala Enda. Kot pravi sama, je bil že kot žrebiček drugačen od drugih konj, močan in edinstven.

 

Ko je tako dobila svojega konja, mu je morala izbrati še primerno ime. Med prebiranjem knjige je naletela na predpono »endo«, ki pomeni notranji, izhajajoč od znotraj.

 

Izraz ji je bil všeč, tako ali tako pa ga je kasneje nameravala dopolniti še z drugo besedo, ki bi skupaj s predpono »endo« tvorilo celotno ime konja.

 

Ker so bile druge stvari bolj pomembne, nikoli ni našla še drugega izraza, zato je konj za vedno ostal kar Endo. Če pogledamo nazaj, se je ime izkazalo za najbolj ustrezno, saj danes vse na Endu deluje od znotraj.

 

Očitno Morgan ni našla le najbolj primernega imena za svojega konja, ampak je našla tudi posebnega konja.

 

Endova kalvarija se je začela pri osmih letih

 

Endo je sprva čisto normalen žrebiček, s štirimi nogami, repom in tudi dvema popolnoma funkcionalnima očesoma.

 

Kalvarija pa se je za Enda in Morgan začela, ko je bil Endo star osem let. Morgan je nenadoma Slepi Endoopazila, da konj nekam nenavadno in pogosto pripira oči. Ko ga je začela bolj pozorno opazovati, je ugotovila, da ga po vsej verjetnosti bolijo oči. Veterinar je ugotovil, da ima Endo hudo vnetje oči, glavkom in sivo mreno.

 

Čeprav mu je skušala Morgan na vse načine olajšati bolečine, mu ni prav nič pomagalo. Z Endovimi očmi je bilo vedno slabše.

 

Na koncu se je izkazalo, da za Endove oči ni rešitve, zato se je Morgan odločila za drastično potezo. Pri 12 letih so Enda operirali in mu postopoma odstranili obe očesi.

 

Že ob odstranitvi prvega očesa napoved za Enda ni bila kdovekako optimistična, zato ga je začela Morgan s prevezo navajati na življenje brez vida.

 

Endo prve dni od strahu sploh ni upal narediti enega samega koraka, kasneje pa je začel zaupati Morgan in kmalu sta s prevezo že naredila prve kroge po maneži.

 

Čez nekaj mesecev so Endu odstranili še drugo oko in konj je bil popolnoma slep.

 

Slepi EndoMorgan se je še bolj intenzivno ukvarjala z njim. Endo se je moral skozi trening naučiti, da namesto vida uporablja druga čutila, predvsem vonj, dotik in sluh.

 

Postopoma in s potrpežljivim treningom je Morgan uspela Enda pripraviti do tega, da lahko spet počne (skoraj) vse, kar počnejo konji, ki normalno vidijo.

 

Slepi Endo pozna kar 40 glasovnih ukazov, s katerimi se lahko odziva med tekmovanji in tudi med vsakdanjim življenjem na ranču.

 

Slepi Endo in Morgan hodita na tekmovanja, skupne terene po okolici ranča, potujeta naokoli, preskakujeta ovire in sodelujeta v vseh izzivih, ki jima pridejo na pot.

 

Ko pride čas Endovega nastopa, se ponavadi zbere precejšnja množica ljudi, ki z zanimanjem opazuje konja, ki le s sluhom in zaupanjem sledi svoji lastnici. Nastop Enda je dokaz njegove vsestranskosti, učljivosti in inteligence. In to kljub temu, da je popolnoma slep.

 

​Izjemen konj, se strinjaš?

 

Foto: Endo the blind

 

Pridruži se

One thought on “VIDEO: Slepi konj, ki obvlada (skoraj) vse

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

one × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.