akupunktura za zivali matic kebler

Akupunktura za živali se je začela s konji

Matic Kebler je veterinar. Ampak ne čisto navaden veterinar. Matic je veterinar akupunkturist. Ja, točno to počne, kar si zdajle verjetno mislite. V pse, konje in druge živali zapikuje iglice in jim s tem pomaga olajšati bolečine oziroma njihovo telo spet spraviti v ravnovesje.

 

akupunktura za zivali matic kebler
Matic Kebler med akupunkturo na konju

Pa da ne bi kdo mislil, da je stvar privlečena za lase. Matic je namreč certificiran veterinar akupunkurist, obenem pa dela magisterij iz tradicionalne kitajske veterinarske medicine (TKVM). Leta 2015 je postal tudi predstavnik Slovenije pri Svetovni ogranizaciji tradicionalne kitajske veterinarske medicine.

 

Ko sva se pogovarjala, mi je razložil bistvo svojega zanimanja za TKVM: zakaj bi posegali po vseh mogočih umetnih spojinah, če lahko težave pozdravimo manj invazivno, predvsem pa veliko bolj naravno.

 

Kako sploh poteka akupunktura na živalih in kaj lahko z njo zdravimo, nekaj zelo uspešnih primerov zdravljenja in kako se lastniki živali odzivajo na to, relativno novo vrsto zdravljenja, si preberite v pogovoru z Maticem Keblerjem.

 

Matic, za začetek nam povej, kaj točno je akupunktura? Verjetno si laiki ob tem predstavljamo take in drugačne iglice, ki jih strokovnjak zapikuje v različne dele telesa in potem sledi vsesplošno olajšanje.

 

Akupunktura je zdravljenje po tradicionalni kitajski veterinarski medicini, ki sega že okoli 2500 let nazaj. Zelo na široko res lahko rečemo, da je to zapikovanje iglic, rad bi dodal le to, da z zapikanjem iglic v vnaprej določene, skrbno izbrane točke spodbudimo samozdravljenje telesa.

 

Z akupunkturnimi iglicami namreč stimuliramo živčne končiče, ki pošljejo informacijo do možganov. Možgani nato sporočijo telesu, naj začne proizvajati/sproščati različne spojine in hormone, ki pripomorejo k zdravljenju.

 

Tako je na koncu učinek akupunkture kombinacija reagiranja živčnega, endokrinega (nadzorni sistem za žleze v telesu) in imunskega sistema, z namenom da se telo postavi v ravnovesje.

Mislim, da marsikdo tega ne ve, vendar se je akupunktura za živali v resnici začela prav na konjih. In to kar precej let nazaj.

 

V preteklosti, ko še ni bilo strojev, so konje večinoma uporabljali za delo in prevoze. Dandanes so se stvari precej spremenile in konji so v večini primerov ljubljenčk, živalski prijatelji in del športne ekipe.

 

Konj, ki je v preteklosti zbolel ali zaradi bolečin ni mogel delati, je močno otežil tudi življenje ljudi. Seveda so si želeli, da bi se konj čim prej pozdravil in za to so posegli tudi po akupunkturi.

 

Prvi zapisi zdravljenja živali z akupunkturo segajo precej daleč, kar 600 let pred našim štetjem, ko je konjski specialist Bo Le  napisal prvi tekst o akupunkturi za konje.

 

Kaj med akupunkturno terapijo pravzaprav narediš konju oziroma kako približno akupunktura na konju poteka?

 

 

akupunktura za zivali matic kebler Po tradicionalni kitajski veterinarski medicini žival najprej opazujem in poskusim poiskati njene vzorce, diagnozo pa postavim po dodatnih podatkih, ki jih dobim iz lastnikove anamneze in opisu težav.

 

Po diagnozi izberem primerne akupunkturne točke. Čas celotne terapije z diagnosticiranjem traja približno eno uro.

 

Po potrebi na akupunkturne igle priklopim tudi elektro stimulatorno napravo, ki dovaja blage električne dražljaje različnih frekvenc. S tem še dodatno ojačam učinek akupunkture. Zelo priporočljivo pa je, da v vpogled dobim vse izvide od osebnega veterinarja (npr. rentgenske slike).

 

Si že na ta način zdravil kakšnega konja in kako so odreagirali?

Konji se zelo dobro odzivajo na zdravljenje z akupunkturo. Pred kratkim sem zdravil konja, ki je imel po brušenju zob dlje časa trajajočo bolečino. Že po prvi terapiji je bolečina izginila in takoj naslednji dan je lastnica konja lahko spet jahala.

Kaj so najbolj pogoste težave pri konjih, ki jih lahko z akupunkturo olajšamo ali celo odpravimo?

Po mojem mnenju so to težave z bolečinami v hrbtu, križu in druge mišično-kostne težave. Prav v zvezi s težavami, ki sem jih omenil, je bilo narejenih precej raziskav, ki so pokazale, da so rezultati zdravljenja z akupunkturo zelo dobri.

 

Sicer pa se je akupunktura zelo dobro izkazala tudi za zdravljenje težav s prebavili in dihali.

 

Konji se od drugih živali razlikujejo tudi v tem, da lahko po »skeniranju« celotnega konjskega telesa z veliko verjetnostjo in točnostjo ugotovimo, od kod zares izvirajo bolečine. Tega pogosto z zahodno medicino ne moremo ugotoviti.

 

Mi lahko poveš kakšen res izjemen primer uspešnega zdravljenja z akupunkturo pri konju?

 

akupunktura za zivali matic kebler
Matic Kebler

Seveda. Moj kolega z Madžarske je pomagal 20-letnemu žrebcu, ki je imel težave s sečnimi kamni (ja, konji imajo tudi to). Lastniki so se zdravljenja sprva lotili tako, da so sečne kamne skušali sprati preko sečnice, z ocetno kislino. Od takrat naprej je imel konj zelo hudo inkontinenco, ni mogel normalno dvigniti repa, zaradi urina pa je imel tudi huda vnetja kože po notranji strani stegna.

 

Zgolj po eni terapiji elektroakupunkture je inkontinenca popolnoma prenehala. Po štirih terapijah akupunkture in enem mesecu zdravljenja s kitajskimi herbalnimi mešanicami, se je konj znebil kamnov v mehurju, lahko normalno premika rep in normalno urinira.

 

Kakor sva se pogovarjala, v Sloveniji malo zaostajamo z razširjenostjo uporabe akupunkture na živalih. Kako bi to lahko spremenili?

 

Res je, akupunktura za živali v Sloveniji velja še za relativno nov princip zdravljenja, čeprav v drugih evropskih državah tovrstno zdravljenje izvajajo že vrsto let. Zanimanje za to metodo zdravljenja raste tudi pri veterinarjih, predvsem pri mladih veterinarjih, ki so bolj odprti za novosti in alternativne metode.

 

Ker je akupunktura za živali še dokaj nepoznana, niti ljudje sami ne posegajo po teh zadevah, vendar menim, da se bo sčasoma in po uspešnih primerih zdravljenja tudi ta metoda razširila med konje, pse in druge živali.

 

Posebej bi dodal, da so lastniki konj sami po sebi zelo dobri lastniki in pogosto iščejo načine, s katerimi bi lahko svojim živalim dvignili kvaliteto življenja. Po mojih izkušnjah so ravno lastniki konj zelo odprti za zdravljenje z akupunkturo.

 

Vseeno pa predlagam, da se lastniki živali, bodisi konj ali psov, te metode ne poslužujejo kar ad hoc in na glavo, temveč naj si raje prej preberejo nekaj člankov na temo akupunkture za živali.

 

Matic Kebler ima na svoji spletni strani precej koristnih informacij o akupunkturi za živali, zato predlagam, da jo čim prej preverite.   

 

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

nineteen − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.