konji pozimi

Konji pozimi – nekaj nasvetov za konja in jahača pred zimo

Zima je tik pred vrati. Prvi sneg je že padel, četudi je koledarska zima še več kot en mesec stran. Skoraj zadnji čas, da se temeljito pripravimo na zimo in njene radosti, ki so pri konjih v različnih oblikah 🙂

 

Na kaj vse moramo pomisliti, ko se z našim konjem pripravljamo na zimo?

  • nega konja in kovanje

  • prehrana in voda

  • oprema konja

  • oprema jahača

  • hlevi, izpusti, pašniki

 

 

#1 Nega konja pozimi

konji pozimiKonje pred zimo temeljito krtačimo, s čimer pospešimo prekrvavitev in odpadanje letne dlake, da menjava steče čim hitreje in v celoti.

Če redno intenzivno treniramo, lahko konja celo obrijemo ali pokrijemo z deko, da preprečimo rast predolge in goste dlake, ki se slabo suši.

Ker pa na ta način konja prikrajšamo za naravno zaščito pred zimo, moramo poskrbeti za pravilno postopanje v konjevi vsakodnevni rutini, da ga ne prehladimo.

 

#2 Kovanje pred zimo

 

Zimske podkve morajo imeti zagozde zaradi zamrznjenih, zdrsljivih površin. Zdrs namreč lahko pomeni hudo poškodbo tetiv ali mišic.

Bosonogim konjem pozimi manj drsi kot kovanim, saj je kopito naravno oblikovano tako, da sneg sproti odpada.

 

Namig: Usnje med podkvijo in kopitom zmanjšuje nabiranje snežnih in ledenih kep na kopitih in omogoča nemoteno gibanje. Preverite pri svojem kovaču o možnostih za takšno kovanje.

 

#3 Konji pozimi potrebujejo notranjo »pečko« – kako je s hrano in vodo?

konji pozimiPri nižjih temperaturah mora konj pojesti večje količine voluminozne krme, torej sena. Zaradi mikrobiološke razgradnje voluminozne krme se v prebavilih konja, predvsem ogromnem slepem črevesju, sprošča toplota, ki konja dodatno ogreje.

Močna, visoko energetska krmila, kot je oves, nudijo konju preveč »eksplozivne energije«, namesto počasi sproščajoče se energije, ki jo potrebuje pozimi. Kamen z minerali in vitamini naj bo tudi pozimi konju stalno na voljo.

 

Večkrat na dan preverite ali imajo konji dostop do vode. Čeprav konji hitro razbijejo ledeno skorjo na napajalniku, pa je lahko v izredno nizkih temperaturah debelina ledu na napajalniku predebela.

 

Nasvet 1: Če konj spije premalo vode pozimi, lahko v vedro z vodo dodate žličko soli ali 1 dcl jabolčnika. Zaradi slanega okusa ali vonja po jabolkih bo konj takšno vodo raje pil.

 

Nasvet 2: Teniška žogica v napajalni posodi lahko do določene mere (do nekaj stopinj pod ničlo) preprečuje nastajanje ledene skorje na vodi.

 

#4 Oprema jahača pozimi

 

Če boste pozimi v lepih trenutkih z vašimi štirinožnimi prijatelji trpeli mraz, ne boste uživali, hkrati pa lahko zaradi neogretega telesa prej utrpite poškodbe. Zato morate biti toplo oblečeni.

 

Nasvet: Če vas zebe med pripravljanjem konja na zimsko ježo, med jahanjem pa ne, si čez jahalne škornje in hlače oblecite široko trenerko, ki jo boste lahko tik pred jahanjem hitro slekli ter tako ogreti sedli na konja.

 

#5 Oprema konja pozimi

V nizkih temperaturah moramo opremo redno mazati s sredstvi za zaščito usnja (masti, olja), konji pozimile tako ohranimo prožnost in vzdržljivost.

 

Nasvet: Opremo mažite znotraj ogrevanega prostora, drugače je mast v trdem stanju in se le stežka vpije v usnje. Lahko pa uporabite olja.

 

#6 Hlev pred zimo potrebuje generalko

Predno se začne zima naredimo še generalko v hlevu.

 

Držimo se formule PRPP Pospravimo, Razkužimo, Popravimo, Pripravimo!

Zmečite stran odvečno kramo, na kateri se nabira prah in kjer se redijo mišja gnezda. Razkužite bokse in kopalnico, da zavrete razvoj bakterij in glivic. Preverite zaloge sena in žagovine.

 

#7 Ne pozabite na izpuste in pašnike

Preverite delovanje električnega pastirja, zamenjajte dotrajane elemente, kot so izolatorji, ročke konji pozimina vhodih in količki, še preden zapade prvi sneg.

Novozapadli sneg otresite s traku, da se ograja ne bo povesila. Skidajte pod pastirjem, da bo ograja učinkovita.

Splužite tudi pohodne in dostopne površine, da ne bo nastala ledena steza, ko bodo konji shodili sveže zapadli sneg.

 

#8 Konji pozimi tudi norijo, ampak pazite

Če spustite konje na pašnik ali v izpust, ko na sveže zapade sneg, jim omogočite neizmernokonji pozimi veselje. Konje lahko spuščate v izpuste v družbi prijateljev le prvih nekaj dni, dokler je sneg še sipek in se ni stopil ter zmrznil. Seveda ob predpostavki, da konj teren pozna in da vemo, da ni nikjer pod snegom nevarnih lukenj.

Priporočljivo je konja prej ogreti v jahalnici ali površini kjer ne pride do zdrsov, saj bodo tako ogreti konji bolj varni pred poškodbami. Veselite se, če se bodo vaši konji valjali po snegu, saj sneg neverjetno očisti konjevo dlako.

 

Nasvet: Če bodo konji grizli in lizali sneg preverite ali niso morda žejni. Lahko pa, da se le igrajo in jim to ne bo nič škodilo.

 

Zanimivost: Če opazite, da konj pozimi liže cesto, je to verjetno zato, ker je ugotovil, da je zaradi posipa slanega okusa. Dajte mu raje solni kamen na razpolago, saj so v posipih za ceste lahko strupene primesi, ki bi mu utegnile škoditi.

 

Pa vesele zimske dneve vam želim,

Alja

 

Alja Kisilak
Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

19 − 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.