Nakup konja ni kot nakup kolesa

 

Pred kratkim sem na enem izmed slovenskih forumov zasledila vprašanje, ki me je v trenutku nagnalo v pisanje o nakupu konja:

Z možem bi si nabavila konja, za jahat…pa me zanima, koliko je kaj dela z njim? 
Namreč včasih odpotujeva za par dni…se da naštimat krmo in vode za par dni, ali moraš biti prisoten vsak dan?
Ne moreva pa računat na pomoč tretje osebe 🙁

 

Za začetek, konja ne nabaviš kot da je kolo. Konj ni kolo, ki ga spotoma vzameš v BTC-ju, ko greš ravno po špecerijo ali po nove pohodne hlače. In tudi ni kot kolo, ki ga ob dežju zapeljete v lopo, kjer čaka do naslednjega sončnega in toplega obdobja čez 14 dni.

Konj je resna in ogromna odgovornost, tako finančno kot tudi časovno, zato mora biti tudi nakup konja skrbno pretehtana, desetkrat premišljena in najmanj tolikokrat prespana odločitev.

 

Premislite: je nakup konja trenutna muha ali dolgoletna življenjska želja

To, da boste kupili konja, ne sme biti odločitev, ki jo sprejmete ob nedeljski kavici po kosilu, ko ste lepo fino napokani, ko sije sonce nakup konjain je vse lepo. Ali pa na brzino sprejeta odločitev o nakupu, ker je vaša devetletnica ravnokar opravila izpit Jahač 1 in je čisto zaljubljena v konje.

Lastništvo konja je namreč vse kaj drugega, kot pa to, da pridete dvakrat na teden v klub ali hlev, kjer ga imate, kakšno urico pojahate in greste domov. V primerjavi s šolo ali učenjem jahanja se namreč po nakupu konja stvari spremenijo za 720 stopinj.

Že pred nakupom konja boste morali premisliti in se odločiti sto in sto stvari.

Kaj morate vedeti pred nakupom konja:

 • Kje boste imeli konja in kdo bo skrbel zanj?
 • Koliko ste v povprečju odsotni na leto?
 • Koliko časa boste lahko dejansko namenjali konju in ukvarjanju z njim?
 • Kako bo z oskrbo in veterino?
 • Se sploh spoznate dovolj na konje, da boste lahko primerno poskrbeli za njegovo dobrobit?
 • Ste pripravljeni tudi na nakup vse primerne opreme, ki je, verjemite, ni malo?
 • Nenazadnje pa zelo pomembno vprašanje, boste imeli tudi čez 5, 10 ali 15 let dovolj denarja, da boste konja primerno vzdrževali?

Ne podlegajte trenutnim modnim muham ali prebliskom o nakupu konja, ker vam bo pošteno žal. Pa ne samo to, tudi vsakemu konju, ki ga boste kupili na ta način, boste naredili medvedjo uslugo. Bodite odgovorni in si po potrebi priznajte, da lastništva konja v resnici ne zmorete.

 

Nakup konja je cel projekt

Žal specializiranih »trgovin s konji« ni. Vzeti si boste morali ogromno časa, prebrskati vse žive spletne strani z oglasi, povprašati pri prijateljih ali znancih, ki poznajo konjsko sceno. Morda si boste morali omisliti strokovno pomoč pri nakupu ali se celo za kak dan odpeljati v tujino.

Sami pri sebi morate najprej vedeti, kakšnega konja sploh potrebujete ali si želite. No, že med željo in resnično potrebo je lahko velik razkorak.

Lahko si želite iskrega črnega vranca, ki vas bo ponesel na polja in bosta dirjala z vetrom v laseh. Vendar pa, če ste začetnik, potem na takega konja niti pomisliti ne smete.

Če jahanje že res dobro obvladate, potem boste zaradi izkušenj tudi znali laže oceniti, kakšen konj vam je pisan na kožo.

Če pa ste slučajno starši, ki kupujejo konja za svojega otroka, ga nikar ne kupite, ne da bi se prej temeljito in večkrat posvetovali s strokovnjakom.

 

Prvih stroškov boste deležni že pred nakupom

Že ko boste začeli razmišljati o nakupu konja, vas bodo doleteli prvi stroški. Zna biti, da se boste naročili na kakšno konjsko revijo, se včlanili na kakšno spletno stran s konjsko tematiko, morda celo komu plačali posvet o nakupu konja.

Ko se boste kupovanja lotili tudi v resnici, bodo stroški še narasli in postali malo bolj konkretni. Doletel vas bo strošek goriva, ki ga boste porabili, da si boste ogledali vse potencialne konje in jih tudi preizkusili, nekatere celo večkrat.

Če se nakupa ne boste lotili sami, ampak s strokovno pomočjo, vam bo tudi strokovnjak, ki vam bo stal ob strani med procesom nakupa, vzel lušten kupček denarja. Seveda bolj ali manj zasluženo, odvisno od tega, na kakšnega strokovnjaka boste naleteli.

Ko boste s strokovno pomočjo ali brez našli ustreznega konja, je naslednji na vrsti temeljit veterinarski pregled, brez katerega se za končni nakup konja sploh ne odločite. Tak pregled ni poceni. Če je dober, je vreden vsakega evra, ki ga boste za to plačali. Prihrani vam lahko namreč cel kup glavobolov ob kasnejšemu veterinarskemu posredovanju, ko boste že ponosni lastniki konja in tudi vseh stroškov, ki mu pritičejo.

Konj je časovna in finančna odgovornost za vse življenje

nakup konja

Ko boste enkrat pretehtali, se po dolgih pogovorih in pogajanjih sami s seboj le zmenili, da boste kupili konja, še enkrat premislite. Nakup konja je namreč le prvo in obenem verjetno najlažje in najcenejše dejanje.

Če namreč mislite, da so strošk ob nakupu konja, veliki, potem boste ob stroških po nakupu konja, neprijetno presenečeni. Tisti pravi in največji stroški vas namreč čakajo šele, ko bo konj dejansko postal vaša last.

In bolje je, da ste na njih pripravljeni pred nakupom kot pa da vas doletijo potem, ko je vaš novi konj že spravljen v vašem hlevu.

Preden bosta skočila na čudovit sprehod v naravi, boste morali dokupiti še precej opreme (če je nimate od prej):

 • Povodec in oglavko (hlevsko uzdo)
 • Sedlo, podsedelnico in uzdo
 • Lonža, bič, pomožne vajeti
 • Krtače in glavnike
 • Ščitnike, morebiti tudi pregrinjalo
 • Vse skupaj vas bo stalo nekje od 1000 do 3000 EUR – cena pa navzgor ni omejena

Ne pozabite, potrebno je urediti tudi konjeve papirje in prepis lastništva. Prepis konja stane nekje 16 do 20 EUR. Konja brez identifikacijskega dokumenta nikar ne kupujte.

 

Računajte, da bo poleg prvotne investicije, torej nakup konja in opreme, potrebno računati še na redne mesečne stroške za vzdrževanje konja:

 • Oskrba = od 200 do 450 EUR/mesec, odvisno od lokacije in storitev. Če boste imeli konja za nižjo ceno v bolj oddaljenem kraju, morate nujno prišteti še stroške goriva, ki ga boste porabili, da se boste 3-4x tedensko odpeljali tja
 • Kovanje (na 6 do 8 tednov) = 80 EUR na kovanje
 • Brušenje zob (enkrat letno) = 80 EUR
 • Veterinarski pregledi in cepljenja = cca 100 do 200 EUR/leto
 • Paste proti zajedalcem = 50 EUR/leto
 • To so samo redni stroški. O izrednih stroških v primeru zdravstvenih zapletov ne bi govorila. Lahko pa računate na precej, skoraj vsaka intervencija vas lahko stane 200 EUR in več

 

Zapomnite si. Ko bo konj enkrat v vaši lasti, ste mu zapisani za 365 dni na leto. Tudi plačevanju mesečnih položnic, namenjenih njegovi oskrbi in zdravju. In tako bo naslednjih 10 do 15 let, odvisno od tega, kakšnega konja ste kupili.

Četudi ste že na smrt odločeni za nakup konja, si vzemite čas in še enkrat preberite vse, kar je tule napisano. Če ste ob kateremkoli stavku samo za sekundo podvomili ali postali, nemudoma odložite nakup konja še za nekaj časa. Verjemite, ne bo vam žal.

 

Tudi prodaja konja ni mačji kašelj. Preberite, kako bi morala potekati.

 

 

 

Pridruži se

5 thoughts on “Nakup konja ni kot nakup kolesa

  1. Bolj kot sama starost so pomembne izkušnje in vsaj nekaj osnovnega znanja o konjih.
   Najbrž konja nočete dati v oskrbo nekomu, ki še nikoli ni imel konja v oskrbi ali pa o njih zelo malo ve. Seveda pa starost in zrelost igrata vlogo pri nadaljnjih pogovorih, morebitnih dodatnih dogovorih.

 1. Zelo lepo napisano. Konj ni kar tako ”zdej me pa en dan ne bo” ampak preeeceeejjj več. si sploh ne predstavljaš, koliko je vsega. Res dobro napisano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sixteen + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.