dobre vile

Še tako dobre vile ne delajo same

 

Dobre vile gor ali dol… veš, da konjarji dnevno premečemo nekaj ton materiala?

 

Konjarji smo, ne da bi se tega prav dobro zavedali, res dobro utrjeni in zelo močni. Velja seveda tudi za konjarke.

 

Takole mimogrede, ne da bi v resnici vedeli, dnevno namreč premečemo par ton žaganja, konjskih fig in sena. Ja, prav vidiš. Par ton. In če o tem zavestno ne razmisliš, tega niti ne veš. Jaz se že ta trenutek po današnjem čiščenju boksov počutim izjemno močno 🙂 In ko boš prebral tole do konca, se boš tudi ti.

 

Te dni sem namreč naredila mali test. Med kidanjem enega boksa sem zbrano štela, kolikokrat zamahnem z vilami, da ga očistim od začetka do konca.

 

Veš, koliko zamahov z vilami sem potrebovala? Reci in piši, kar 265 zamahov! Precej huda cifra, a ne?

 

Če vsem tem 265 zamahom dodam težo vil – moje so superlahke V-plastove (najdeš jih tukaj), ki tehtajo manj kot 0,9 kg – in še cca 0,5 kg žaganja in fig, ki jih presejem na en zamah, pridem na skupno težo 1,3 kg na zamah. Ko iz tega preračunam vso težo, ki jo premečem na en boks, pridem na skupno 360 kilogramov!

 

Če vzameva, da imaš doma deset konjskih boksov, ki jih je potrebno (vsaj) enkrat dnevno temeljito pokidati in očistiti, prideva na spoštljive 3 tone in pol na dan. Če jih imaš več ali manj, si lahko iz enega ustrezno preračunaš svojo dnevno tonažo.

 

V vse to seveda niti ne štejem pobiranja fig iz izpustov, ki se jih zagotovo nabere za nekaj deset kilogramov niti ne štejem prevažanja in dvigovanja bal sena.

 

In če izhajava iz vseh teh silnih ton fig in žaganja, ki jih je treba premetati v enem dnevu, je potem nadvse koristno imeti lahke dobre vile, ki jih obračaš skoraj samo z mislimi? No, vsaj počutiš se tako. Z  dobrimi, predvsem pa lahkimi vilami, lahko namesto 7 ton dnevno premečem kar polovico manj.

 

Spomnim se, ko je moj brat pred približno tremi leti z Equitane prinesel nove vile, ki nam jih je prezentiral kot “the vile”. Priznam, da smo bili vsi sprva malenkost skeptični, saj nam niso delovale kot “the vile”, predvsem zato, ker jih nismo bili vajeni.

 

Do takrat smo imeli namreč neke “no name” zeleno črne vile, s štilom, ki je bil dolg kot ponedeljek po treh praznikih. Saj nekako smo tudi s temi vilami kidali bokse, ampak so bile precej okorne.

 

Dobre vile so kot dobre smučke – obrnejo se skoraj z mislijo

 

Sama lahko to še najbolje primerjam s starimi smučkami, ki so bile kot sulice. Da si jih obrnil, si potreboval precej truda in razmišljanja. Ko smo kasneje prešli na carving smučke, je vse postalo otročje lahko 🙂 Carve so precej krajše, zato se praktično obrnejo v trenutku, ko pomisliš na zavoj.

 

Povsem identično sem se počutila, ko sem začela delati z našimi novimi V-plastovimi vilami. Navadila sem se jih v dnevu ali dveh, potem pa sem jih po boksu vrtela kot profesor. Samo pomisliš pa se obrnejo. Pomisliš pa fige padejo v karjolo. Pomisliš pa je zamah narejen 🙂

 

Nič več okornega motanja po boksu. Praktične. Lahke. Res noro dobre vile (govorim iz lastnih izkušenj). Da ne govorim o tem, da so po treh letih v krasnem stanju. Ne manjka en zobec. Ročaj je kot nov. Skratka, tri leta nazaj smo pri nas odkrili najboljše vile in jih ne menjamo več.

Opomba: pri uporabi vil seveda pride do normalne obrabe materiala, zato čisto kot nove niso več. Kljub vsemu pa tudi po treh letih odlično opravljajo svoje delo. Da ne govorim o tem, da zadnja 3 leta nismo kupili niti enih novih vil. To pomeni prihranek pri gorivu (se je le treba zapeljat do trgovine po njih), času (mimogrede si ob pol urce), predvsem pa pri mišicah hrbta in rok 🙂

 

Torej, zakaj pri dobrih vilah res ne bi smeli varčevati?

  • Z lahkimi in praktičnimi vilami lažje manevriraš po boksu, kjer je prostor omejen. Če je v njem istočasno še konj, je pa to sploh neprecenljivo
  • Teža, ki jo med kidanjem premečeš v enem dnevu, se lahko drastično zmanjša za 30 – 50 %
  • Kvalitetne in dobre vile pomenijo prihranek časa, denarja in tudi našega hrbta
  • Ko jih ne potrebuješ, jih obesiš na steno, kjer ne jemljejo prostora
  • Poleg kidanja jih na koncu uporabljaš še za številna druga opravila v hlevu in okoli njega (pogosto služijo kot grablje, letos pozimi smo pri nas kidali tudi sneg)
  • Da ne govorim o tem, da z dobrimi vilami manj časa kidaš, zato ti ga več ostane za jahanje in druženje s konji 🙂

 

Najboljše in najlažje vile za kidanje dobiš TUKAJ 

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twenty − nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.