kako vidijo konji

VIDEO: Kako vidijo konji?  

 

Kako vidijo konji? Kako je v resnici videti svet skozi konjske oči? Vemo, da imajo t.i. monokularen vid, kar pomeni, da z vsakim očesom vidijo različno sliko.

 

Vemo, da imajo izredno široko vidno polje (okoli 350 stopinj) in da vidijo praktično jahačevo koleno.

 

Vemo, da vidijo vsaj dve barvi, še zdaleč pa ne ločijo toliko barv kot ljudje.

 

Vemo pa tudi, da tik pred seboj in tik za seboj ne vidijo nič.

 

Kako vidijo konji?

 

Ampak… kako je to videti v resnici? Kako bi videli svet, če bi lahko pogledali skozi konjeve oči?

Na srečo so pri Haras Lacence pripravili računalniško simulacijo, s katero se lahko za nekaj minut preselimo naravnost v konja in na lastne oči pogledamo, kako vidijo konji.

POGLEJ VIDEO: kako konji vidijo

Vous êtes-vous déjà demandé comment votre cheval perçoit son environnement ?La Cense vous donne un aperçu grâce à une collaboration entre scientifiques et infographistes.Découvrez en ligne, beaucoup d'autres informations sur la comportement du cheval : https://lacense.com/organisation-sociale/.

Objavil/a Haras de la Cense dne 10. november 2016

 

Konjev vid je zares nekaj posebnega. Imajo največje oči od vseh kopenskih sesalcev in vidijo panoramsko sliko. Če ste kdaj delali panoramo s telefonom, veste, da je ta slika zelo podolgovata, raztegnjena in da vseh podrobnostih ne morete videti.

 

Podobno je pri konjih. Čeprav je njihova slika zelo široka in vidijo daleč naokoli, pa se po drugi strani njihove oči slabše prilagajajo hitrim spremembam svetlobe. V nasprotju z ljudmi pa na primer veliko bolje vidijo ponoči.

 

Še nekaj zanimivih dejstev o konjevem vidu:

  • Monokularen vid jim omogoča, da z vsakim očesom vidijo različno sliko. Hkrati pa imajo tudi binokularen vid, s katerim se lahko z obema očesoma osredotočijo na en predmet.
  • Konji lahko izmenjujeo monokularni in binokularni vid. Menjava sicer ni čisto hipna in včasih traja nekoliko dlje, da zamenjajo med obema vidoma.
  • Boljšo sliko o morebitnih ovirah in prostorsko globino na svoji poti si ustvarjajo tudi z dvigovanjem, spuščanjem in obračanjem glave.
  • Konji ne vidijo enakih barv kot ljudje, vendar pa nikakor niso barvno slepi.
    (Vir: Eqisearch)

 

Nekateri viri tudi pravijo, da zgradba očesa konju omogoča, da zaznava gibanje tudi v slabih svetlobnih pogojih. Če si plen, je to absolutno nujno.

Dejstvo je, da o konjevem vidu (vsaj) nekaj že vemo, še zdaleč pa ne vsega. In najbžr bo še trajalo, da bomo res vedeli vse.

 

Ampak to pri konjih ni nič posebej novega, kajne? Vsak dan je učenje.

 

 

Pridruži se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.