dobre fotografije konja za prodajo_

Kako narediti dobre fotografije konja za prodajo

 

Dobre fotografije konja v prodajnem oglasu (skupaj s podrobnim in korektnim opisom) so med drugim tiste, ki pritegnejo kupca, da sploh klikne na vaš oglas in si ga tudi bolje ogleda ter prebere.

 

 

Sploh v današnjem, informacij polnem svetu, si je zato treba vzeti nekoliko več časa za pripravo dobrih fotografij, ki bodo ustrezno in korektno prikazovale konja.

 

Z vsemi pametnimi telefoni in fotoaparati, ki jih imamo na razpolago, skorajda ne sme biti razloga, da ne bi mogli narediti dobrih prodajnih fotk.

 

Z nasveti, ki sva jih pripravili skupaj s fotografinjo Majo Lesar, bo fotkanje veliko lažje, fotke pa na koncu tudi lepše.

 

Priprava konja je osnovni predpogoj za dobre fotografije konja

 

Preden se lotite fotkanja za prodajni oglas, se morate najprej lotiti konja. Temeljito ga pokrtačite, očistite, odstranite morebiten prah ali blato, dobro razčešite grivo in rep in ju poškropite s sredstvom za grivo.

Kopita očistite in jih namažite. Seveda ni potrebno pretiravati in plesti kitk, temeljito čiščenje bo povsem dovolj.

Ne pozabite očistiti niti opreme.

 

Profesionalni nasvet Maje Lesar: Uredite ne samo konja, ampak tudi ljudi, ki se bodo pojavili na fotki. Celosten videz in urejenost sta izjemno pomembni.

 

Ustrezna izbira časa in okolja za fotkanje 

dobre fotografije konja za prodajo_
Foto: Maja Lesar

Pred fotkanjem morate razmisliti, kjer in kdaj boste konja pofotkali. Izberite pozno popoldne ali jutro, ko je svetloba najbolj primerna.

Ravno tako skrbno izberite okolje, kjer boste konja fotkali. Gnojišče za konjem ne bo ravno primerno, istočasno pa se izogibajte ozadja, ki je polno distrakcij (drugi konji na fotki, razno orodje in druga navlaka, ki se nabira v in ob hlevih…).

 

Še najbolj priporočljivo je, da ga odpeljete na pašnik, kakšno lepo poljsko pot ali pa fotkate kar v maneži, če le okoli nje ni distrakcij.

 

Ker so konji pozimi zaradi zimske dlake ponavadi videti manj seksi kot pa s poletno dlako, ne bo nič narobe, če poleti »pritisnete« nekaj fotk in jih imate spravljene za vsak primer.

 

Profesionalni nasvet Maje Lesar: Če želite, da se konja dobro vidi, ga fotografirajte nasproti sonca ali od strani. Sonce je namreč vaš reflektor, ki vam konja lepo osveti.

 

Katere fotografije konja pravzaprav potrebujete?

 

Preden se lotite prodajnega fotkanja, si zapišite, kakšne fotke pravzaprav potrebujete.

Za objavo oglasa jih bo dovolj približno pet ali šest, vedno pa naredite še dodatne fotke, da jih lahko na posebno povpraševanje pošljete potencialnemu kupcu.

Ponavadi boste potrebovali:

 

Portret konja – samo glava, do ramen (dodaj sliko za primer)

Konj v različnih hodih (kas, galop, na primer na lonži)

Konj pod sedlom – v vseh treh hodih ali med preskakovanjem oziroma dresurno vajo (odvisno od discipline)

 

 

dobre fotografije konja za prodajo_
Foto: Maja Lesar

Profesionalni nasvet Maje Lesar: uporabite priboljške, šumeče vrečke s katerimi pritegnete konjevo pozornost in ušesa (na kar bodite pozorni! Ušesa skušajte vedno ujeti v polni pozornosti). Če gre za žrebca, pripeljite blizu kakšno mično konjsko gospodično, da pride do večje ekspresivnosti). Obenem pa ne pozabite, da se konj lahko šumečih vrečk in ostalih pripomočkov tudi ustraši in dosežemo ravno nasprotni efekt.

 

Več je manj

Z moderno opremo, kjer nismo vezani na razvijanje fotk, ampak smo omejeni zgolj s prostorom na telefonu ali spominski kartici, je priporočljivo narediti več fotk kot pa manj. Sicer boste imeli potem več dela z izbiro primernih fotk, ampak vseeno.

Fotografij konja na paši, kjer je videti kot poklapan osliček, na primer ne potrebujete.

dobre fotografije konja za prodajo_
Foto: Maja Lesar

 

Na fotki naj konj (predmet fotkanja) vedno zavzema večino fotke. Če vam to ni uspelo med fotografiranjem, lahko fotke na računalniku vedno obrežete s Picasso ali podobnim programom za obdelavo fotografij.

 

Oprema, ki jo potrebujete za dobre fotografije konja

 

Pametni telefoni so za fotkanje prva in najbolj praktična izbira, saj jih imamo vedno v žepu in tudi direktno s telefona lahko že oddamo oglas za prodajo.

 

dobre fotografije konja za prodajo_
Foto: Maja Lesar

Večina sodobnih telefonov je tudi že hudo zmogljiva, kljub temu pa ne morejo nadomestiti fotoaparata in kančka znanja.

Če imate doma pravi fotoaparat, ga potegnite iz omare in uporabite. Četudi boste konja fotkali na avtomatskem programu, bodo fotke večinoma neprimerno boljše kot pa tiste s telefonom, če boste le upoštevali zgornje nasvete.

 

Če sami fotoaparata nimate, potem poskusite najti prijatelja ali kolega, ki bi vam ga lahko posodil. Vedno pa se lahko dogovorite s fotografom, ki vam bo konja res profesionalno pofotkal. Na primer z Majo Lesar – najdete jo tukaj.

 

OPOMBA: na prodajnih fotkah različni Snapchat ali Insta filtri, srčki in druge animacije nimajo kaj iskati.

 

Profesionalni nasvet Maje Lesar: V digitalni dobi, v kateri živimo, ima skoraj vsak pameten telefon, večina pa tudi fotoaparate. Vsekakor bi, četudi imate zadnji model telefona, a niste vešči fotografiranja in snemanja, priporočila fotoaparat. Po možnosti DSLR, ki je boljše kakovosti in z njim v kratkem času lahko naredite veliko fotografij, z obdelavo pa je bistveno manj dela.  Naredite več fotografij, da lahko na koncu izbirate med večimi, ne le med peščico.

 

Kako na koncu izbrati najbojše fotografije konja?

 

Najboljša je metoda eliminacije. Izbira mora biti res stroga, saj morate 50 ali več fotografij zožiti na najboljših 10. Garantiram vam, da včasih ni prav nič enostavno.

Prvi krog selekcije mora biti vedno povsem tehničen. Vsako fotko dobro poglejte na računalniku ali vsaj na tablici. Na večjem ekranu se namreč fotko bolje vidi in zato lahko laže ocenite njeno tehnično ustreznost.

V prvem krogu tako striktno izbrišite fotke, ki so:

  • Zmazane
  • Pretemne ali presvetle
  • Kompozicijsko slabe (konju manjka del glave ali pol telesa, ker vam je konj malo “ušel” s fotke)

 

Trije primeri fotografij, ki jih MORATE izbrisati. Prva je pretemna, konj pa gleda stran. Druga fotka je zmazana. Tretja fotka ima slabo kompozicijo (odrezane noge konja spodaj), v ozadju pa je polno nepotrebnih distrakcij.

 

dobre fotografije konja za prodajo

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko ste pobrisali tehnično neustrezne fotke, naredite spet »en krog« in brez milosti izbrišite vse fotke, kjer konj in/ali jahač nista videti najmanj korektno (na primer, jahač ima čudno grimaso, konj je ravno pogledal »s tabelim«, ipd …)

 

Ko boste prišli do zadnjih 20 fotk, se boste začeli malce potiti. Izbira 10 najboljših fotk je namreč najtežja.

 

e enkrat preglejte vse fotke. Preverite, na katerih fotografijah sta jahač in konj videti najbolje? So noge postavljene pravilno? Je konj v aktivnem gibanju? Je v ozadju fotke kaj motečega, kar bi lahko pozornost gledalca preusmerilo s konja?

 

Skratka, zadnje fotke vedno izbirajte na podlagi kriterija, po katerem je konj na fotografiji prikazan v v najlepši luči.

 

Na koncu bi vam moralo ostati približno 10 do 15 res najboljših fotk. Pet do sedem jih naložite na prodajni oglas, ostale pa shranite in jih po potrebi pošljite morebitnemu kupcu, ki vas bo prosi za dodatne informacije o konju.

 

Če vam fotografiranje ne gre najbolje od rok, kontaktirajte Majo Lesar, TUKAJ

 

Če pa dobre fotografije že imate, potem lahko že oddate svoj mali oglas za prodajo. Samo kliknite na spodnji gumb:

 

 

 

Pridruži se

2 thoughts on “Kako narediti dobre fotografije konja za prodajo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.