je mučenje ni mučenje

Je mučenje ali ni mučenje?

 

V zadnjih nekaj dneh je po Faceboooku in internetu zaokrožil video piknika na Krki v Zameškem. Povod za hudo razburjenje je bila tekma s konji v Krki, v kateri jezdec in konj galopirata po reki, konja za rep pa se drži še tretji član ekipe.

 

Sporni video, ki je sprožil plaz komentarjev, razburjenja in namigovanj na mučenje konj – glavnina dogajanja se začne na 3:08
Besedilo se nadaljuje spodaj

 

 

Ker so mnenja o mučenju lahko zelo subjektivna, sem na več koncih preverila, ali gre dejansko za mučenje ali bolj za neprimerno ravnanje.

 

Še posebej so bili nad videom ogorčeni v Društvu za zaščito konj (povzeto s FB strani društva): Slovenci so iznašli nov šport. Plavanje konj z jahačem in še enim, ki se konja drži za rep. Baje krasna popestritev dneva in upajo, da bo postalo tradicionalno.
Moje osebno mnenje, ampak čisto moje je, da se organizator sploh ni zavedal, da s tem ne samo muči žival, ampak ogroža tudi življenje človeka za konjem. Konjeva brca je lahko usodna, ne povzroči samo poškodb, ampak lahko človeka tudi ubije. Tokrat so imeli prireditelji – organizator veliko srečo, da ni prišlo do kakšnih posledic.

 

Franc Gregorič, organizator in tudi zmagovalec tekme, mi je v telefonskem pogovoru zatrdil, da je šlo za zasebni piknik na Krki, nikakor pa ne za organizirano veselico. Kot pojasnjuje, so se povabljenim pridružili tudi kolegi konjarji iz nekaterih sosednjih vasi. Tudi tekma, ki jo lahko gledamo v videu, je povsem neuradna, mišljena kot popestritev piknika.

 

No, meni se to raavno ne zdi popestritev piknika na nekem pametnem nivoju, tebi?

 

Sicer se ob tem sprašujem, zakaj je na videu logotip in na dogodku novinar Radia Krka, če je šlo za zasebni piknik, ampak pustimo to.

 

Franc Gregorič še pravi: »Sam v tem ne vidim nikakršnega mučenja. Po mojem mnenju gre za popestritev in dobrodošlo osvežitev za konje, ki tudi sicer zelo radi plavajo. Poudarjam tudi, da konj nismo vlekli za rep, ampak se je tretji član ekipe repa zgolj držal. Na »tekmovalni progi« pod vodo ni bilo nikakršnega kamenja, temveč pesek in trava. Nikakršnih tolmunov, brzic ali drugih podvodnih pasti in nevarnosti. Tekma je bila izredno dobro sprejeta, konji so z veseljem zaplavali v vodi, nekateri celo niso hoteli iz nje.«

 

Ali gre za resnično mučenje konj, sem preverila pri nekaterih veterinarjih, ki so (povsem neuradno) menili, da ne gre za mučenje, zagotovo pa za neprimerno in nepremišljeno ravnanje.

 

Pogovarjala sem se tudi z večimi lastniki konj, ki so se vsi po vrsti strinjali, da gre za primitivno in v celoti neprimerno tekmovanje, četudi le neuradno in zasebno.

 

Je organizator v resnici mučil živali? Verjetno ne, vsaj ne namenoma in ne načrtno. Ali so konji trpeli grozne fizične bolečine? Malo verjetno.

 

Precej bolj verjetno pa je, da gre za neke vrste psihično mučenje oziroma vsaj nelagodje. Če so to konji, ki so sicer vajeni vseh sort neumnosti, je psihično nelagodje manjše kot sicer. Če pa konji tega niso vajeni, gre za izpostavljanje situaciji, ki za konje ni ugodna in posledično vsaj neprimerna. Kaj več od tega pa bi v tem primeru verjetno težko dokazali.

 

Verjetno bi take tekme lahko izpeljali veliko bolj elegantno, sploh če bi konje ustrezno pripravljeli in natrenirali na to. Pa vseeno, človek se vpraša, ali je taka tekma res nujno potrebna? Ali ne bi bilo bolje pripraviti tekme, ki bi bila bolj pisana na kožo konjem in ob kateri bi se ravno tako lahko zabavali oboji, konji in ljudje?

 

Če ne drugega, bi se lahko organizator tega lotil s pravega konca, in sicer tako, da bi konjem nadel ustrezne kšire in ostalo opremo, s katero konji sicer vlečejo zaprege.

 

Resnici na ljubo, ne glede na dobre namene organizatorja, vse skupaj izpade bolj kot ne primitivno in pravzaprav nima nobene veze s konjeništvom. No, vsaj noben vesten konjenik svojega konja ne bi izpostavil takemu ravnanju.

 

Gre za mučenje ali zgolj neprimerno ravnanje? Zapiši svoje mnenje v komentar.

 

 

 

 

Pridruži se

3 thoughts on “Je mučenje ali ni mučenje?

  1. Moje mnenje je tu da se oglasajo osebe ki nimajo pojma o pojmo kaj je mucenje res je da je zelo tanka crta med mucenjem in nemucenjem in zato pravim da tudi med zelo dobrimi konjarji in dobrimi konjarji slabih konjarjev so zelo tanke meje ali drugace slabi konjarji so povrsni…l.p vid

  2. Jaz sem svoje nnenje že napisala na strani Društva za zaščito konj. Zato bom tu samo povzela, da moreš najprej priditi , probati in videti pol pa lahko sodiš. To početje je daleč od mučenja saj če pogledamo konje po zaključku prireditve razposajeno razigrani kar za vse ostale konjeniške športe ne moremo rečt. Mislim pa da tudi društvo išče pozrnost na ne pravem kraju. Še Prešern je rekel ” Le čevlje sodi naj kopitar”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

16 + seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.